Pratite nas

Religija i Vjera

Novi trend ‘posao na posudbu’ – rad bez prava

Objavljeno

na

Sindikati upozoravaju da postoji opasnost od modernog ropstva jer tvrde da u takvim slučajevima radnici rade za nižu plaću u odnosu na stalno zaposleno osoblje

Kada se spomene riječ leasing, prva asocijacija je kupnja automobila, barem kada se radi o ovim prostorima. Međutim, u posljednje vrijeme sve češće se spominje i zapošljavanje na leasing, odnosno posudbu. Kako su objasnili, riječ je o privremenom angažmanu radnika uz posredovanje agencije za poslove, za koji su tvrtke zainteresirane.

Moderno ropstvo

Sindikati upozoravaju da postoji opasnost od modernog ropstva jer tvrde da u takvim slučajevima radnici rade za nižu plaću u odnosu na stalno zaposleno osoblje. Osim toga, zdravstvenu knjižicu ovjeravaju u agenciji, ne mogu dobiti kredit od banke, a iznimno rijetko mogu računati na stalno zaposlenje.

Budući da u većini zemalja regije stopa nezaposlenosti prelazi 20%, u BiH i više, mnogi nemaju alternativu, pa umjesto da čekaju na zavodima, prinuđeni su prihvatiti bilo kakav posao pod bilo kojim uvjetima. Poslodavci smatraju da ne čine ništa nelegalno jer je privremeno iznajmljivanje radnika rasprostranjena praksa i u svijetu te da je to pozitivno utjecalo na funkcioniranje tržišta rada i konkurentnost. Naravno, njima je jeftinije platiti proviziju agenciji, nego preuzeti na sebe obveze, kao što su plaćeno bolovanje, odmor, otpremnine i druge beneficije na koje računaju stalno zaposleni. Postojeće radno zakonodavstvo u BiH ne poznaje ovakvu praksu. Za razliku od susjednih zemalja, u BiH, o “iznajmljivanju radnika na leasing” rijetko se govori, a i malo se zna. Iako je bilo slučajeva da agencije iznajmljuju radnike, najčešće u bankama, koje su u većini slučajeva strane u BiH, za takvo zapošljavanje nema zakonskog uporišta, ali ni javne polemike o radničkim pravima koja su ugroženi takvom praksom. “To je samo još jedan dodatni način širenja lepeze već vrlo izraženih robovlasničkih odnosa kada se gleda iz ugla radnika u BiH. Iznajmljivanje radnika na leasing, stvaranje tog nekog zakonskog ambijenta da je to legalno i legitimno, nije ništa drugo nego uvođenje dodatnog načina ropstva radnika u BiH”, zaključuje Avad Bahto, potpredsjednik Saveza.

Zaživilo u regiji

U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina registrirano više od 60 agencija za ustupanje radnika poslodavcima na određeno vrijeme. Prema Zakonu o radu, trebali bi imati ista prava kao i stalno zaposleni radnici, ali u praksi su rasprostranjene zloupotrebe i eksploatacija, tako da su to radnici na čijim leđima se bogate i agencije i poslodavci. U Srbiji procjenjuju da ovakvih radnika ima barem 50.000, a iz dana u dan raste broj agencija koje posreduju u angažiranju. Zbog ušteda, kompanije sve više iznajmljuju radnu snagu koja je u besposlici prinuđena na uvjete koji su često na granici eksploatacije. Rad na leasing u Crnoj Gori ne postoji, ali samo terminološki, jer je u upotrebi izraz – ustupanje radnika, što ovaj vid radnog angažmana ne čini povoljnijim za radnike.

večernji.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati