Novi trend ‘posao na posudbu’ – rad bez prava

0

Sindikati upozoravaju da postoji opasnost od modernog ropstva jer tvrde da u takvim slučajevima radnici rade za nižu plaću u odnosu na stalno zaposleno osoblje

Kada se spomene riječ leasing, prva asocijacija je kupnja automobila, barem kada se radi o ovim prostorima. Međutim, u posljednje vrijeme sve češće se spominje i zapošljavanje na leasing, odnosno posudbu. Kako su objasnili, riječ je o privremenom angažmanu radnika uz posredovanje agencije za poslove, za koji su tvrtke zainteresirane.

Moderno ropstvo

Sindikati upozoravaju da postoji opasnost od modernog ropstva jer tvrde da u takvim slučajevima radnici rade za nižu plaću u odnosu na stalno zaposleno osoblje. Osim toga, zdravstvenu knjižicu ovjeravaju u agenciji, ne mogu dobiti kredit od banke, a iznimno rijetko mogu računati na stalno zaposlenje.

Budući da u većini zemalja regije stopa nezaposlenosti prelazi 20%, u BiH i više, mnogi nemaju alternativu, pa umjesto da čekaju na zavodima, prinuđeni su prihvatiti bilo kakav posao pod bilo kojim uvjetima. Poslodavci smatraju da ne čine ništa nelegalno jer je privremeno iznajmljivanje radnika rasprostranjena praksa i u svijetu te da je to pozitivno utjecalo na funkcioniranje tržišta rada i konkurentnost. Naravno, njima je jeftinije platiti proviziju agenciji, nego preuzeti na sebe obveze, kao što su plaćeno bolovanje, odmor, otpremnine i druge beneficije na koje računaju stalno zaposleni. Postojeće radno zakonodavstvo u BiH ne poznaje ovakvu praksu. Za razliku od susjednih zemalja, u BiH, o “iznajmljivanju radnika na leasing” rijetko se govori, a i malo se zna. Iako je bilo slučajeva da agencije iznajmljuju radnike, najčešće u bankama, koje su u većini slučajeva strane u BiH, za takvo zapošljavanje nema zakonskog uporišta, ali ni javne polemike o radničkim pravima koja su ugroženi takvom praksom. “To je samo još jedan dodatni način širenja lepeze već vrlo izraženih robovlasničkih odnosa kada se gleda iz ugla radnika u BiH. Iznajmljivanje radnika na leasing, stvaranje tog nekog zakonskog ambijenta da je to legalno i legitimno, nije ništa drugo nego uvođenje dodatnog načina ropstva radnika u BiH”, zaključuje Avad Bahto, potpredsjednik Saveza.

Zaživilo u regiji

U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina registrirano više od 60 agencija za ustupanje radnika poslodavcima na određeno vrijeme. Prema Zakonu o radu, trebali bi imati ista prava kao i stalno zaposleni radnici, ali u praksi su rasprostranjene zloupotrebe i eksploatacija, tako da su to radnici na čijim leđima se bogate i agencije i poslodavci. U Srbiji procjenjuju da ovakvih radnika ima barem 50.000, a iz dana u dan raste broj agencija koje posreduju u angažiranju. Zbog ušteda, kompanije sve više iznajmljuju radnu snagu koja je u besposlici prinuđena na uvjete koji su često na granici eksploatacije. Rad na leasing u Crnoj Gori ne postoji, ali samo terminološki, jer je u upotrebi izraz – ustupanje radnika, što ovaj vid radnog angažmana ne čini povoljnijim za radnike.

večernji.ba

facebook komentari