Pratite nas

Hrvatska

Novi zahtjev branitelja: Tražimo ostavku Zorana Milanovića

Objavljeno

na

“Zahtijevamo ostavku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Njegovu ostavku tražimo je nakon 47 dana prosvjeda nije došao vidjeti koji je problem, nije nas nazvao na razgovor. Pokazao je da nema osjećaja za ozbiljnost situacije”, istaknuo je Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi nakon što je izaslanstvo branitelja prosvjednika položilo vijenac kod spomen ploče prosinačkim žrtvama na Trgu bana Josipa Jelačića.

“Njegov odlazak bio bi jedini njegov dobar potez za Hrvatsku, dobar potez za Hrvatsku desnicu i za hrvatsku ljevicu jer i jedna i druga opcija potrebna je Hrvatskoj”, ocijenio je Deur te dodao: “Hrvatski branitelji se ne dijele po toj osnovi”.

Javno su pozvali sve da ne glasuju za Ivu Josipovića na predsjedničkim izborima

Također, istaknuo je da što se tiče predsjedničkih izbora da su branitelji htjeli ostati po strani jer nisu politička organizacija.

“Međutim, nakon što je profesor Ivo Josipović javno stao na stranu Bojana Glavaševića, a on mu uzvratio potporom u predsjedničkoj kandidaturi, prisiljeni smo  se uključiti. Profesor Josipović je birao stranu i svrstao se protiv hrvatskih branitelja te pokazao da ne razumije bit našeg problema u Savskoj jer je namjerno podržao jedan protuhrvatski projekt koji u Ministarstvu branitelja provodi Glavašević, Matić i zamjenica Vesna Nađ”, rekao je Deur te pozvao sve prijatelje, članove obitelji, članove udruga, stradalnike, razvojačene hrvatske vojnike, sve hrvatske domoljube da izađu obavezno na izbore za predsjednika Republike Hrvatske i da svoj glas nipošto ne dadnu profesoru Josipoviću.

Đuro Glogoški predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata rekao je kako prethodna tri dana hrvatski branitelji iz Savske 66 imali tribine u Splitu, Šibeniku i Zadru te kako u prepunim dvoranama su došli reći istinu koju promiču cijelo vrijeme.

“Danas smo 47. dan u Savskoj 66, predsjedniku Vlade još nije jasno zašto smo tamo i jučer smo u Zadru poslali jasnu poruku koja glasi da do 15. prosinca, do kada zasjeda Hrvatski sabor, očekujemo ispunjenje svih naših uvjeta. Ako dogovor ne postignemo do 15. prosinca, tada će hrvatski branitelji odrediti datum kada će hrvatski branitelji i hrvatski narod biti na Trgu bana Jelačića”, rekao je Glogoški te na novinarski upit kome bi građani trebali dati svoj glas na predsjedničkim izborima, Glogoški je odgovorio kako hrvatski građani su ti koji će odrediti kome će dati svoj glas. Hrvatski branitelji neće nikom određivati kome da daju svoj glas.

Počast bezumno pobijenim prosinačkim žrtvama

“Došli smo ovdje odati počast prosinačkim žrtvama i pokloniti se hrvatskim vojnicima i civilima koji su bezumno pobijeni na ovome trgu samo zato što su voljeli Hrvatsku, cijenili slobodu i usprotivili se ulasku Hrvatske u Jugoslaviju 1918. godine”, rekao je Deur istaknuvši kako su hrvatski vojnici i civili mirno prosvjedovali kada je po naredbi načelnika zagrebačke policije na njih posve podmuklo otvorena vatra iz puškostrojnice smještenih na krovovima okolnih zgrada.

Pojasnio je kako danas nitko razuman ne može osporiti opravdanost tih prosvjeda jer je Hrvatska ulaskom u tamnicu naroda i kasnije drugu Titovi pretrpjela ogromnu štetu te dala mnogobrojne ljudske žrtve.

Imamo hrabrosti boriti se za našu djecu

“Danas hrvatski vojnici i civili opet prosvjeduju na zagrebačkim ulicama i trgovima između ostalog zbog ulaska Hrvatske u tzv. region. I mi kao naši prethodnici vidimo što se pokušava skriti od očiju javnosti – vidimo opasnost koja se nadvila nad našu domovinu. Imamo hrabrosti se boriti za našu djecu”, naglasio je te dodao kako su oni svojim prosvjedima već ostvarili neke ciljeve – postigli smo zajedništvo hrvatskih branitelja kao nikad prije.

“Ministar Predrag Matić za nas je samo ministar bez portfelja – on u Vladi ne predstavlja nikoga doli samoga sebe”, rekao je Deur.

Predstavnici prosvjednika potom su se uputili prema Saboru gdje će na odboru za ratne veterane ponovno zatražiti ispunjenje svog najvažnije zahtjeva: da Zakon o pravima hrvatskih branitelja postane Ustavni zakon.

Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Sada se vidi da Vlada nije štitila Ivicu Todorića (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade koliko se ja sjećam od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitimo jednog čovjeka, da želimo prebaciti na porezne obveznike dug jedne privatne kompanije.

Sad odjedanput izgleda da te optužbe nisu točne.

Ne ulazeći u komentare gospodina Todorića, ono što ja imam reći jest da je naš jedini interes bio zaštiti interes hrvatskog gospodarstva. U tome smo uspjeli zahvaljujući zakonu koji smo donijeli, zahvaljujući mjerama koje su poduzete. Ne samo da su održana radna mjesta, nego je osigurana i opskrba Hrvatske u najuspješnijoj turističkoj sezoni. Dakle, temeljni cilj smo ostvarili.Nije bilo domino efekta, kazao je premijer Andrej Plenković u subotu na zagrebačkom Jarunu.

– Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu. Ne miješamo se u pravosudna tijela i to je ono što našu stranku čini drugačijom – dodao je.

Na upit je li bilo pritiska na Ivicu Todorića da potpiše lex Agrokor, kako on to tvrdi u svojem novom blogu, kazao je da nije te da je jasno da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH.

– Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska od strane Vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom RH. Ja znam što Vlada radi i kojim se načelima vodimo – kazao je.

Mislim da izjave koje kruže ovih dana po medijima pokazuju odvojenost jednog čovjeka od stvarnosti. Što se tiče trenutka i dana kada su gospodin Todorić i uprava Agrokora potpisali zahtjev za pokretanje izvanredne uprave, nije bilo nikakvih pritisaka, barem od strane moje ili od strane Vlade, koliko je meni poznato. A ono što bih željela istaknuti je da je taj zahtjev potpisala cijela uprava Agrokora, rekla je ministrica Dalić.

Podsjetila je da je Todorić još uvijek  upisan kao vlasnik društva Agrokor u Središnjem  klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). On je i dalje upisan kao vlasnik i stoga kao vlasnik može u svakome trenutku doći sa sredstvima i ponuditi vjerovnicima da im isplati 40,2 milijarde kuna duga, kolika danas zanamo da je ta brojka, kazala je i ponovila da će konačnu brojku pokazati skoro revizorsko izvješće.

Na novinarski upit zašto se ona spominje u priopćenju, Dalić je kazala da se to mora pitati Todorića.

Dalić  je podsjetila da je mogućnost bankrota Agrokora do koje je doveo Todorić prijetila da više od 30.000 osoba u Agrokoru ostane bez posla, da više od 148.000 radnih mjesta dobavljača Konzuma bude ugroženo i da budu ugroženi brojni hrvatski sektori.

Na novinarski upit zašto je Todorić nakon pola godine promijenio strategiju prema Vladi, Dalić je odgovorila da ne zna. Meni to nije poznato. Kao što sam rekla, sve ovo što vidim po medijima meni izgleda kao govorenje čovjeka koji je u potpunosti odvojen od stvarnosti i koji u potpunosti ne povezuje kakva je gospodarska stvarnost, a kakva je stvarnost koja postoji u njegovoj glavi, kazala je.

Hoće li pismo Todorića naštetiti povjerenju prema Agrokoru, Dalić smatra da to treba pitati dobavljače. Obratite se dobavljačima i pitajte ih koja je praksa bolja, ova kada danas izvanredna uprava redovito plaća sve isporuke sukladno ugovorima i ugovorenim rokovima ili ona koja je postojala za vrijeme gospodina Todorića kada smo vidjeli da su mnogobrojni računi ostajali neplaćeni mjesecima, a i zbog čega toliko raspravljamo u proteklim mjesecima o starome dugu, izjavila je Dalić.

facebook komentari

Nastavi čitati