Novi zahtjev za ukidanje Dana Herceg Bosne

4

Izetbegović zadovoljan odlukom o ukidanju Dana Republike Srpske, a Dodik najavio povlačenje iz zajedničkih institucija

[ad id=”68099″]

Seada Palavrić, Mirsad Ćeman, Contance Grewe, Margarita Caca Nikolovska i Tudor Pantiru presudili su kako je Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. siječnja neustavan ističući kako se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda koji žive u tom entitetu, piše Večernji list BiH. Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s Ustavom BiH i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Uz izdvojena i protivna mišljenja, odluka je donesena, kako doznajemo, nadglasavanjem, što je i do sada bila praksa u nekoliko politički vrlo prijepornih slučajeva.

Nova inicijativa

Odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske 9. siječnja izazvala je duboke podjele u bosanskohercegovačkome društvu, te prijeti zaustaviti važni reformski proces, dok, pak, podnositelj žalbe bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavljuje i inicijativu za ukidanje Dana Herceg Bosne iako je, uspostavom FBiH i prihvaćanjem zakonodavstva, ovaj datum ravnopravno postao dan koji bi se trebao obilježavati na cijelom području FBiH.


Izetbegović je pozdravio odluku Ustavnog suda o RS-u, te je pozvao institucije RS-a da je primijene. Kao rijetko što, ovaj slučaj ujedinio je posvađanu vlast SNSD-a i oporbu predvođenu SDS-om.

“Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak prema jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorirati osjećaje drugih”, rekao je Izetbegović u svom obraćanju. Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18. studenoga u nekim županijama neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg Bosne.

“Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije kako bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo pobjeda svih onih koji su diskriminirani”, zaključio je Izetbegović.

Presuda ujedinila RS

Istodobno, političke stranke iz RS-a, ne da nisu pozdravile odluku Ustavnog suda, nego su poručile kako je neće provesti u praksi. 
”Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i stavi je izvan snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u institucijama BiH. To bi trebao biti naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve”, rekao je Dodik u izjavi za medije u BiH.


Vlasti RS-a uvele su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku koju su srpski dužnosnici donijeli tog datuma 1992. proglašavajući uspostavu “republike srpskog naroda u BiH”. Iako je to kazneno djelo, za neprovođenje odluka još nitko nije kažnjen.

facebook komentari

 • Agromentum

  Ne može se RS uspoređivati s Herceg Bosnom. RS je nastao genocidom na sramotu srpskog naroda a Herceg Bosna obranom svojeg na svome. Izetbegović se nešto posebno i ne razlikuje od Dodika zato što je i njegov muslimanski “entitet” (s kojim nas se prisililo da stupimo u “federaciju” s njima) nastao na genocidu Hrvata srednje Bosne, Bugojna, Uskoplja itd.

  • sveBosnjacko

   pa to je to, nema tu puno razlike, i srbi pricaju da su nastali odbranom svoga naroda sto je samo jedna velika laz i bijedni izgovor za agresiju i genocid nad Bosanskim Muslimanima 1992-95..agresija i genocid nisu odbrana vec agresija i genocid

   • Agromentum

    Upravo tako, a sad se vrši agresija i genocid na Islamsku državu.

 • Stina Živac

  Kako je moguće praktično ukidanje dana HRHB 18.11.? Hoće li se ukinuti broj 18 i uvesti umjesto njega 17a, kao u USA gdje imate hotela koje nemaju sobi broj 13, već se sa 12 prelazi na 14. Sa hotelima je lako jer tu sobu jednostavno nikome ne iznajmljuješ. Međutim, što učiniti kada dođe taj famozni dan 18.11.? Kako ga preskočiti, u što se može tih 24 sata pretvoriti? Kako narodu objaniti da na 18.11. nije dan 18.11. već da je to nešto drugo? BAK(kako mu tepaju njegovi), mora dati pragmatično rješenje za nestanaka nadnevka 18.11.! Možda prelaskom na hidžretski kalendar nestaje taj dan, ne znam?