Connect with us

Hrvatska

Novinari HRT-a pod totalitarnim Radmanovim režimom

Published

on

U Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuju ljudska prava i demokraciju – Karolina Vidović Krišto pozvala kolege na HRT-u: “Trebamo pomoći Radmanu da se oslobodi svih javnih funkcija!”

Unatoč nastojanju da provedu konstruktivnu raspravu o despotskom Etičkom kodeksu i Općim pravilima nametnutim Radmanovim politikatskim potezima, skupina novinara te sindikalna podružnica slike i tona, cirkularnim pismom pokušali su otvoriti interni, konstruktivni dijalog.
Za sada bezuspješno. U nastavku donosimo pismo sindikalnog povjerenika HRT-a Ive Hajon:

Sindikalna podružnica

SLIKE I TONA HRT-a

U Zagrebu, 10. studenog 2014.

H R T

Zagreb

n/p ravnatelju

Poštovani g. Radman,

 S obzirom na to da ste Glavni ravnatelj i da kao takav predstavljate HRT, ali i s obzirom da ste potpisnik Etičkog kodeksa HRT-a i Općih pravila HRT-a koje ste donijeli u svibnju 2013., obraćamo Vam se sa zahtjevom da izmijenite spomenute akte HRT-a budući da oba navedena akta u sebi sadrže članke koje zaposlenicima HRT-a uskraćuju temeljna ljudska prava koja su zajamčena Ustavom RH.

 Opća pravila o radu i ponašanju:

 – članak 3. točke 3.5. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a ne smiju se služiti javnim istupima za napad na kolege, govorom mržnje, isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti.

– članak 3. točke 3.6. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a ne smiju u svojim javnim istupima i djelovanju te istupima na društvenim mrežama kršiti odredbe ovih Općih pravila ili drugih općih akata HRT-a,

– članak 8. točke 8.3. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a moraju imati jasnu profesionalnu distanciju prema svim nositeljima i instrumentima vlasti i interesnim skupinama kako ne bi ugrozili integritet javnog servisa za koji rade,

– članak 8. točke 8.4. kojim je propisano da zaposlenici HRT-a u svojem radu ne smiju isticati političku ni drugu pripadnost koja bi ograničavala njihovu samostalnost i objektivnost.

 Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje:

– članak 15. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje moraju biti neovisni o vlasti, interesnim skupinama, tijelima i institucijama koje su pod utjecajem vlasti, politike, gospodarstva ili drugim sličnim utjecajima. U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti,

– čl. 42. stavak 1. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje ne smiju se baviti nikakvim stalnim ili povremenim poslovima ili aktivnostima koji bi mogli

stvoriti dojam o mogućem ugrožavanju njihove neovisnosti, objektivnosti ili vjerodostojnosti.

– članak 47. kojim je propisano da novinari i kreativno osoblje moraju biti vjerodostojni i odmjereni u javnim istupima te moraju izbjegavati sve istupe u javnosti, objektivno neprimjerene poslu koji obavljaju. Novinari i kreativno osoblje moraju biti svjesni da će u svemu što rade, pišu ili šalju javnosti biti smatrani dijelom HRT-a.

– čl. 74. st. 3. Pravilnika o radu kršenje odredaba Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje znači povrede radnih obveza.

U Ustavu RH stoji:

  1. ZAJEDNIČKE ODREDBE

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri,političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili 

socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

 Članak 16.

Slobode i prava mogu se ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i 

prava drugih ljudi te pravni poredak, javni moral i zdravlje.

Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za 

ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.

 

Članak 17.

Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili

ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi.

 Članak 20.

Tko se ogriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, 

osobno je odgovoran i ne može se opravdati višim nalogom.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. (.)

 Članak 40.

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Obraćamo Vam se u svrhu zaštite HRT-a kao javne medijske institucije, našeg ugleda kao objektivnog i javnog servisa, ali i u svrhu zaštite naših temeljnih ljudskih prava. HRT javna je radiotelevizija u slobodnoj, suverenoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj, članici EU. Ovi i ovakvi akti koje potpisujete i koji su na snazi za sve radnike, u sukobu su s konvencijama, poveljama i međunarodnim ugovorima koje je RH kao članica EU potpisala, a navedeni članci Ustava RH po pitanju ljudskih prava jasni su.

Stoga predlažemo da što hitnije izmijenite Etički kodeks HRT-a i Opća pravila HRT-a kako bi radnicima osigurali ostvarivanje prava i sloboda zajamčenih Ustavom RH i EU poveljama.

S poštovanjem,

Sindikalni povjerenik:

Ivo Hajon


U prilogu: Odgovor ravnateljahrt odgovor glavnog ravnatelja str.1

 hrt odgovor glavnog ravnatelja str.2

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading