NU2: Kolakušić: ‘Predstečajne nagodbe – savršen sustav prijevara za koje nitko ne odgovara’

  0

  U emisiji Nedjeljom u 2 na HTV- u gostovao je Mislav Kolakušić sudac Trgovačkog suda u Zagrebu poznat po tome što je zatražio ocjenu ustavnosti zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi zbog čega ga je kritizirao ministar financija Slavko Linić. Kolakušić je kazao da je kad je pročitao taj zakon vidio da se radi o vrlo lukavom zakonu te je opovrgnuo da je podnošenjem zahtjeva za ocjenom ustavnosti vladu htio optužiti za kriminal.

  Naravno da ne. Ja sam mislio sam da se radi isključivo o pogreškama. Zbog toga sam podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti – rekao je.

  Kolakušić smatra da je zakon o predstečajnom postupku savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara.

  U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno- rekao je.

  Govorio je i o insolventnosti. Objasnio je i kako je Vlada smanjila insolventnost za 11 milijardi kuna.

  Tih 11 milijardi kuna, to je otpisano – rekao je Kolakušić.

  Izrazio je i uvjerenje da će slijedeći zakon biti onakav kakav treba biti.

  Kaže da i dalje ‘na stol’ dobiva predmete predstečajne nagodbe.  Predsjednik suda nije se uplitao u njegov rad ni u jednom predmetu. Kaže da će ići do kraja u slučaju predstečajnih nagodbi i obratiti se, ako treba, i europskim sudovima.   Poziva ministarstvo financija da objavi podatke koliko se vjerovnika uspjelo naplatiti i koliko je novca uplaćeno u državni proračun od početka predstečajnih nagodbi.

  Radi se o većoj pljački od privatizacije. Tajkun je u privatizaciji dobio tvrtku, prodao zemljište, razorio tvornicu i otpustio radnike. Uništio je jednu tvrtku. Ovdje dužnik u potpunosti uništava 10 tvrtki koji mu moraju otpisati dugove. Jedini novac koji ćete dobiti prema planu restrukturiranja stiže recimo tek za dvije godine. Zbog toga možete samo otpustiti radnike i propasti – kaže Kolakušić.

  Smatra da taj zakon sada ne treba ukidati kada su se ‘namirili’ samo određeni. Sada neka se onda provodi isto za sve ili, kaže sudac, neka se ponište sve predstečajne negodbe koje su dosad napravljene: ”Na primjer netko duguje 100.000 kuna. Vi otvorite još tri fiktivne tvrtke. Zatim prebacite tražbine na njih ili ih izmislite i te tvrtke postaju vjerovnici. Temeljem plana predstečaja ti fiktivni vjerovnici odluče otpisati 60 posto dugova. Ostali vjerovnici su nadglasani i nemaju izbora nego moraju se oprostiti od svojih potraživanja”. Postao je poznat po tome što je odbio potpisati predstečajnu nagodbu za Industrogradnju i Dalekovod, a njegove su odluke vraćene na ponovni postupak od strane Visokog trgovačkog suda.

  [box_light]Zakon o predstečajnom postupku je vrlo lukav zakon, to je savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. Izjavio je to u emisiji Nedjeljom u dva sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić. On smatra da se radi o prijevari većoj od pretvorbe i privatizacije. ‘U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno’, rekao je. Vlada će morati donijeti zakon kojim bi se trebalo utvrditi gdje je nestalo 50 milijardi kuna, kazao je Kolakušić i dodao da je taj novac, ‘izbrisan’ predstečajnim nagodbama, završio u nečijim nekretninama i jahtama.

  Neodrživa je situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana. Ministarstvo financija je u sukobu interesa – ono imenuje tijela koje će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan je od navećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto ‘naplatiti’, a kome nešto ‘oprostiti’. Moje je pitanje koliko je uplaćeno novaca u proračun od predstečjnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici, kazao je Kolakušić. Dodao je kako njegovo neslaganje sa zakonom dijeli i velik dio pravnika te da će u obranu svojih stavova ići do kraja, do Europskog suda.

  Podsjetimo, sudac Kolakušić u srpnju je zaustavio predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom i podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ustavni je sud naložio da se postupak nastavi bez odgode, a Kolakušić je u rujnu odbio prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom. Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbu Dalekovoda te predstečajnu nagodbu vratio na ponovni postupak koji će se provesti pred drugim sucem.

  Nakon što je pokušao zaustaviti predstečajnu nagodbu Dalekovoda, sudac Kolakušić odlučio je zaustaviti predstečajnu nagodbu Industrogradnje. Visoki trgovački sud ukinuo je njegovu odluku kojom je odbacio žalbu Industrogradnje kao nepravodobnu te je predmet za Industrogradnju vratio prvostupanjskom sudu na ponovan postupak.[/box_light]

   Cijelu emisiju pogledajte OVDJE

  hrt

  facebook komentari