Pratite nas

NU2: Kolakušić: ‘Predstečajne nagodbe – savršen sustav prijevara za koje nitko ne odgovara’

Objavljeno

na

U emisiji Nedjeljom u 2 na HTV- u gostovao je Mislav Kolakušić sudac Trgovačkog suda u Zagrebu poznat po tome što je zatražio ocjenu ustavnosti zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi zbog čega ga je kritizirao ministar financija Slavko Linić. Kolakušić je kazao da je kad je pročitao taj zakon vidio da se radi o vrlo lukavom zakonu te je opovrgnuo da je podnošenjem zahtjeva za ocjenom ustavnosti vladu htio optužiti za kriminal.

Naravno da ne. Ja sam mislio sam da se radi isključivo o pogreškama. Zbog toga sam podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti – rekao je.

Kolakušić smatra da je zakon o predstečajnom postupku savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara.

U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno- rekao je.

Govorio je i o insolventnosti. Objasnio je i kako je Vlada smanjila insolventnost za 11 milijardi kuna.

Tih 11 milijardi kuna, to je otpisano – rekao je Kolakušić.

Izrazio je i uvjerenje da će slijedeći zakon biti onakav kakav treba biti.

Kaže da i dalje ‘na stol’ dobiva predmete predstečajne nagodbe.  Predsjednik suda nije se uplitao u njegov rad ni u jednom predmetu. Kaže da će ići do kraja u slučaju predstečajnih nagodbi i obratiti se, ako treba, i europskim sudovima.   Poziva ministarstvo financija da objavi podatke koliko se vjerovnika uspjelo naplatiti i koliko je novca uplaćeno u državni proračun od početka predstečajnih nagodbi.

Radi se o većoj pljački od privatizacije. Tajkun je u privatizaciji dobio tvrtku, prodao zemljište, razorio tvornicu i otpustio radnike. Uništio je jednu tvrtku. Ovdje dužnik u potpunosti uništava 10 tvrtki koji mu moraju otpisati dugove. Jedini novac koji ćete dobiti prema planu restrukturiranja stiže recimo tek za dvije godine. Zbog toga možete samo otpustiti radnike i propasti – kaže Kolakušić.

Smatra da taj zakon sada ne treba ukidati kada su se ‘namirili’ samo određeni. Sada neka se onda provodi isto za sve ili, kaže sudac, neka se ponište sve predstečajne negodbe koje su dosad napravljene: ”Na primjer netko duguje 100.000 kuna. Vi otvorite još tri fiktivne tvrtke. Zatim prebacite tražbine na njih ili ih izmislite i te tvrtke postaju vjerovnici. Temeljem plana predstečaja ti fiktivni vjerovnici odluče otpisati 60 posto dugova. Ostali vjerovnici su nadglasani i nemaju izbora nego moraju se oprostiti od svojih potraživanja”. Postao je poznat po tome što je odbio potpisati predstečajnu nagodbu za Industrogradnju i Dalekovod, a njegove su odluke vraćene na ponovni postupak od strane Visokog trgovačkog suda.

[box_light]Zakon o predstečajnom postupku je vrlo lukav zakon, to je savršen sustav prijevare za koju nitko ne odgovara. Izjavio je to u emisiji Nedjeljom u dva sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić. On smatra da se radi o prijevari većoj od pretvorbe i privatizacije. ‘U privatizaciji se uništavala jedna po tvrtka. Ona bi se dala tajkunu, koji bi otpustio radnike. Ovdje dužnik u potpunosti uništava vjerovnike, i to više njih istovremeno’, rekao je. Vlada će morati donijeti zakon kojim bi se trebalo utvrditi gdje je nestalo 50 milijardi kuna, kazao je Kolakušić i dodao da je taj novac, ‘izbrisan’ predstečajnim nagodbama, završio u nečijim nekretninama i jahtama.

Neodrživa je situacija u kojoj država otpisuje poreze predstečajnim dužnicima, a naplaćuje poreze vjerovnicima na potraživanja koja nisu naplaćena i koja su otpisana. Ministarstvo financija je u sukobu interesa – ono imenuje tijela koje će nagodbu pravno voditi, odlučuje o žalbama na odluku tih tijela, a uz to je jedan je od navećih vjerovnika u postupku i odlučuje kome će nešto ‘naplatiti’, a kome nešto ‘oprostiti’. Moje je pitanje koliko je uplaćeno novaca u proračun od predstečjnih nagodbi i koliko su naplatili vjerovnici, kazao je Kolakušić. Dodao je kako njegovo neslaganje sa zakonom dijeli i velik dio pravnika te da će u obranu svojih stavova ići do kraja, do Europskog suda.

Podsjetimo, sudac Kolakušić u srpnju je zaustavio predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom i podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ustavni je sud naložio da se postupak nastavi bez odgode, a Kolakušić je u rujnu odbio prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom. Visoki trgovački sud u Zagrebu uvažio je žalbu Dalekovoda te predstečajnu nagodbu vratio na ponovni postupak koji će se provesti pred drugim sucem.

Nakon što je pokušao zaustaviti predstečajnu nagodbu Dalekovoda, sudac Kolakušić odlučio je zaustaviti predstečajnu nagodbu Industrogradnje. Visoki trgovački sud ukinuo je njegovu odluku kojom je odbacio žalbu Industrogradnje kao nepravodobnu te je predmet za Industrogradnju vratio prvostupanjskom sudu na ponovan postupak.[/box_light]

 Cijelu emisiju pogledajte OVDJE

hrt

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Prije rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog zakona o reviziji pet je zastupnika zatražilo stanku.

Razlog su diskriminacija u javnom prostoru, situacija u Agrokoru, položaj liječnika, požari i zastupničke zakonske inicijative.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u ime Kluba Nezavisni za Hrvatsku govorio je o porasti diskriminacije u Hrvatskoj, o čemu nitko ne govori. Riječ je o porastu mržnje Hrvata i specijalnom ratu prema Hrvatima izvan domovine i Hrvatima u BiH. Sve to, po njemu, ima veze s devedesetima i postotkom srpskih kadrova u vojsci, MUP-u i sindikatima. S tim je povezao i “pokušaj” ukidanja saborskih mandata dijaspore. Danas je stvorena druga generacija iseljenika, a oni stari nisu poželjni, kazao je Glasnović. Posebno se osvrnuo na status pripadnika HVO-a.

General Glasnović prosvjednicima na Markovom trgu: UDBA vam vodi državu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tko to ‘pakira’ Andreju Plenkoviću!?

Objavljeno

na

Objavio

Mali Ivica bio je predmet napada u cijelom razredu sve dok se jednog dana nije pojavio sa svojim velikim starijim bratom. Do tada su svi iz razreda udarali malom Ivici čvoke, pa i učiteljica ali od kada se pojavio stariji brat, malog Ivicu nitko ne dira, a sada stariji brat udara čvoke njegovoj učiteljici.

Kolika je sličnost između Hrvatske i njenog položaja u EU i ove priče – velika, podudara se u ‘svim segmentima’.

Hrvatska, isto kao i mali Ivica, treba starijeg brata, a stariji brat u ovoj priči je Uncle Sam. Taj stariji brat, spriječiti će ponižavanje i ucijene Hrvatske od pojedenih interesno povezanih zemalja iz EU, ali i njoj najbližeg susjedstva, a sama učiteljica u liku Angele Merkel, podviti će rep u strahu da i ona ne dobije radi Hrvatske čvoke od njenog starijeg brata. Svjesna je Angela da Ivičin stariji brat ne ovisi o njoj već ona o njemu. Svjesna je da njena Njemačka sa SAD ima veliki suficit u trgovinskoj razmjeni sa SAD, daleko veći nego što ima s Rusijom da bi se tek tako mogla upetljati u geopolitičku igru pokera, a poker je ipak igra koju daleko bolje igraju Amerikanci.

Sad dolazimo do pitanja – Gdje je tu Hrvatska i koliko su sva ta događanja povezana sa Hrvatskom i koju igru igraju pojedine strukturu u Hrvatskoj.  Izbrišimo iz mainstream medija sve priče o pločama, referendumima , sve to služi u svrhu skrivanja istine o stvarima koji su puno bitniji za Hrvatsku i njenu opstojnost.

Problemi za Hrvatsku, kreću od onog trenutka kada je Rusija odlučila da svoje interesne pipke pruži i prema Hrvatskoj, a taj trenutak ili bolje rečeno način, pronašli su u Agrokoru i njegovim financijskim problemima. Ulazak Sberbanke u Agrokor, odnosno njihova odluka da kreditira posrnuli koncern nema nikakve veze s bankarskim interesima, u pitanju su geopolitički interesi.

Jesu li Rusi u toj priči imali i saveznika u Hrvatskoj ali i u EU – naravno da jesu. Posebna priča je miniranje inicijative Tri mora, ne to ne minira vlada i premijer Plenković, to miniraju oni koji formalno nisu na vlasti ali jesu uz vlast, kao krpelj, priljepak koji skriven u mekom tkivu vlasti hrani svoje privatne interese zanemarujući nacionalne.

Nova američka administracija vratila se, ako ništa drugo pokušava se vratiti svojim geopolitičkim interesima u Europi. Hrvatska je u toj podjeli interesnih zona na ključnom mjestu i Uncle Sam tu neće ništa prepustiti slučaju. Inicijativa Tri mora nije opasnost za Europu, ona je opasnost za Njemačku i Rusiju odnosno njihove interese, a pojedini hrvatski krpelji uplašeni za svoje privatne interese, rade sve da prvo sebe namire no i za njih ima protumjera, zubar da ih kao bolesni zub izvadi i baci ali u drugačijem kontekstu u odnosu na izjavu Ante Đapića.

Ovih dana potpisan je desetogodišnji ugovor o isporuci plina za hrvatsko tržište između Gasproma i PPD. Na izgled ništa čudno niti neuobičajeno, vijest za naslovnice svih medija, top vijest, osiguranje energetske sigurnosti- no jeli baš tako ? Tko se to gura u energetsku politiku, tko su ti koji to rade u tajnosti? U medijima se ova vijest marginalizira.

Tko bira timing da se to odradi i objavi. U vrijeme objave te vijesti, premijer Plenković leti u NY, leti vjerojatno bez saznanja o njoj. Ta vijest za Velikog brata nije novost, oni za nju znaju i čekaju našeg premijera da im objasni neke stvari, nadam se bez klečanja na kukuruzu. Zašto se neke stvari užurbano rade prije dolaska novog američkog veleposlanika, ne radi to vlada, to rade krpelji skriveni ispod pazuha nekoga iz vladajućih struktura. Tko to pakira Andreju Plenkoviću.

Ako je netko mislio da se dolaskom novog veleposlanika SAD, Roberta Kohorsta neće ništa promijeniti u odnosu na dosadašnju veleposlanicu- grdno se vara. Robert Kohorst ne dolazi da roštilja i zabavlja se s nevladinim udrugama, tračati Hrvatsku i pisati neobjektivna izvješća, on dolazi raditi u interesu SAD ali i Hrvatske. Robert Kohorst dolazi da bude Veliki brat koji će odmah zatražiti od mlađeg brata da ga odvede na Krk, otok Krk- jesam li dobro napisao, da vidi kako napreduju radovi na izgradnji LNG terminala. Kod Amerikanaca ne postoji uzrečica – Obećanje ludom radovanje.

Ante Rašić

facebook komentari

Nastavi čitati