O čemu se Ban Ki Moonu nije pisalo?

15

Ako se već u Hrvatskoj osjećala potreba pisati Ban Ki Moonu i Vijeću sigurnosti vezano za rad Suda u Haagu onda je to trebalo raditi na temu presude „Šestorci“, jer bi moglo biti kasno kada Hrvatska i Hrvati budu proglašeni agresorima na same sebe, piše Slaven Raguž u kolumni za Dnevnik.ba.

[ad id=”93788″]

Kolinda Grabar Kitarović pisala je Ban Ki Moonu, razočarana prvostupanjskom presudom u slučaju Šešelj. O razočaranju presudi „Šestorci“ nema tko pisati.

Poštujući neovisnost postupanja i odlučivanja suda u Haagu, predsjednica RH je „duboko razočarana i zabrinuta prvostupanjskom presudom  u slučaju Šešelj“. Govori predsjednica kako je „presuda štetna za proces uspostave trajne pomirbe, nacionalne i vjerske snošljivosti na prostoru J.I.E.“, te nastavlja kako je „ovom prvostupanjskom presudom jednog sudskog vijeća duboko poljuljano povjerenje u MKSJ i razloge zašto ga je Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo, a to su poštivanja prava žrtava“. 

Distrakcija zvana Šešelj

Sveopća medijska i javna konsternacija presudom Šešelju služi isključivo kao odvlačenje pozornosti. To „odvraćanje“ se može tolerirati primjerice ljevičarskim medijima koji preko noći na temi Šešelja postadoše desničari, ali se predsjednici Hrvatske ne može i ne smije tolerirati.

Prijetnja stabilnosti, te šteta u procesu trajne pomirbe nije prvostupanjska presuda Šešelju, nego ona Praljku, Stojiću, Petkoviću, Pušiću, Ćoriću i Prliću.

U prvostupanjskoj presudi zaključeno je kako su „Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ‘Šestorka’ postigli dogovor radi ostvarivanja različitih vidova zločinačkog cilja udruženog zločinačkog poduhvata kako bi protjerali nehrvatsko stanovništvo iz Herceg-Bosne“.

U opsežnom obrazloženju presude nije citiran niti jedan neoboriv dokument s kojim bi dokazalo ovu tvrdnju, što nije spriječilo Sud preuzeti političko arbitrarnu ulogu tumača političko povijesnih događanja. Zločine počinjene pod odorom HVO-a se stavlja u konteskt UZP-a, dok se zločine počinjene pod odorom Armije BiH, a evo i vojske RS-a, stavlja u kontekst individualne odgovornosti.

Pravni stručnjaci se slažu u jednome: presuda Šešelju je skandalozna ne toliko zbog samog izricanja i njenog sadržaja, koliko zbog činjenice da je do kosti ogolila traljav, površan i subjektivan rad Tužiteljstva.

Skandalozna je i zato što je pokazala kako su tužiteljstva BiH i Hrvatske više radila na denunciranju HVO-a kao zločinačke vojske i Herceg Bosne kao zločinačke tvorevine, nego na dokazivanju krivnje optužbama protiv vrha JNA, sigurnosnih i obavještajnih službi tadašnje Jugoslavije itd. I tu priča staje. Šešelj ponovno služi kao distrakcija. Piše se o njemu, a ne o stvarima koje bi eventualno mogle imati dalekosežnije i dugoročnije posljedice.

U slučaju drugostupanjske potvrde prvostupanjske presude „Šestorci“ uspjet će se u onome u čemu se nije uspjelo na suđenju Gotovini, a to je ovjekovječiti tlapnje o agresiji RH na BiH i nastojanjima pripajanja hrvatskih krajeva BiH Republici Hrvatskoj. Hrvati bi od žrtava i prvih koji su stali u obranu od agresije mogli postati agresori sami na sebe, jedini i glavni krivci za sva događanja. Krivci za svoje i tuđe zločine, toliko ludi i glupi da su naoružavali i humanitarno pomagali one koje su kroz UZP planirali protjerati.

Gdje leži prijetnja „regionalnoj stabilnosti“

Ako je Predsjednica željela govoriti o istinskoj „štetnosti za proces uspostave trajne pomirbe, nacionalne i vjerske snošljivosti”, onda je morala govoriti o prvostupanjskoj presudi „Šestorci“.

Ta presuda želi nametnuti fiktivnu verziju istine koja bi trebala ostati upisana u povijesti kao relevantna. U prilog ovoj tezi idu i nedavne izjave Momčila Krajišnika, inače osuđivanog ratnog zločinca, danas poželjnog medijskog opinionistu, gdje on sadržaj presude uzima kao nepobitne činjenice koje mu je „potvrdio sam Praljak, ali eto radi svoje obrane mora govoriti drugačije“.

On tvrdi kako je „hrvatska strana od početka željela podjelu BiH i pripajanje hrvatskih krajeva Hrvatskoj“. Izbacite subjekt, ostavite samo izjavu, tu izjava bi potpisao bilo koji od današnjih eksponenata bošnjačke političke elite. Zajedničkim snagama se ponovno, dakle, nameće neka nova istina, jednako kao što se 1993. „ginulo“ i iz grla vapilo za jedinstvenost i teritorijalnu neodvojivost BiH, dok se u Ženevi  potpisivalo, od strane Alije Izetbegovića i Momčila Krajišnika, Deklaraciju o podjeli BiH na tri unije, sa mogućnošću mirnog razlaza.

Koliko je u praksi presuda „Šestorci“ istinska prijetnja regionalnoj stabilnosti najbolje dokazuje ponašanje Tužiteljstva i Suda BiH. Ove institucije, na inerciji zadanoj iz Haaga, kriminaliziraju HVO, terete zapovjednike HVO-a za UZP, dok uopće ne istražuju, oslobađaju ili primjerice minimalno kažnjavaju zapovjednike Armije BiH.

Zadnji u nizu skandala ovih institucija je presuda Nihadu Bojadžiću od godine dana zatvora za zločine u muzeju u Jablanici. Jedna od preživjelih žrtava mučenja, koji je u to vrijeme bio samo dijete, tu presudu je komentirao riječima „dulje sam ja bio u zatočeništvu u muzeju nego je on dobio kazne zatvora“. 

Agresori na same sebe

Nije slučaj samo sa zločinima iz rata da se Tužiteljstvo i sud na ovakav način ponašaju. Ubojica prizna ubojstvo dvoje staraca povratnika, biva pušten na slobodu. Za smrt 8 povratnika i dvojice policajaca u Travniku, gospodarstvenika Joze Kafadara, doministra Joze Leutara i cijeli niz drugih slučajeva o počiniteljima se godinama ne znaju niti indicije.

U slučaju generala Šantića, poznaju se i počinitelji i nalogodavci, tužiteljstvo ništa ne radi. Samo se znaju žrtve: Hrvati. Prije nekoliko tjedana u jednim dnevnim novinama jedan ugledni odvjetnik piše kako je u slučaju Joze Leutara istina u dokumentima koji vezano za taj slučaj stoje u FUP-u. Gle slučaja, iz FUP-a nedavno javljaju kako su nestali dokumenti iz predmeta Leutar.

Predsjednica RH bi morala znati kako su nad Hrvatima BiH u Domovinskom ratu dokumentirana 154 masovna ratna zločina. Niti na sudu u Haagu, niti pri sudskim institucijama u BiH nitko nikada nije odgovarao za njih po zapovjednoj odgovornosti, a u samo dva slučaja se išlo u istragu direktnih izvršitelja.

Haag je otišao korak dalje tvrdeći kako nije postojala nikakva vojna operacija, poput „Neretve 93“, slijedom koje su počinjeni masovni zločini primjerice u Grabovici, Uzdolu, Doljanima, Konjicu, Jablanici, itd. Je li presuda Šešelju „ljuljanje povjerenja u Međunarodni sud i nepoštivanje prava žrtava“ zbog čega je on kreiran, ili su ovi neistraženi zločini čiji bi počinitelji i nalogodavci mogli proći nekažnjeno?

Prema tome, ako se već u Hrvatskoj osjećala potreba pisati Ban Ki Moonu i Vijeću sigurnosti vezano za rad Suda u Haagu onda je to trebalo raditi na temu presude „Šestorci“, jer bi moglo biti kasno kada Hrvatska i Hrvati budu proglašeni agresorima na same sebe.

 

facebook komentari

 • bosnjacka-bih

  vidi vidi sta su nam napravili velikodrzavnim projektima..ovi zadnji momci kosturi su najvjerovatnije iz konc logora hercegovine za sta sude sestorci..bihacki dzep koji je odbranio cjelu hrvatsku i zaustavio pad karlovca i dalje napredovanje u dubinu (sta bi se desilo da je bihac sa 100 hiljada vojnika bio snaga banjaluckog korpusa JNA nedaj Boze, pa borbe bi se vodile na periferiji zagreba nedaj Boze)..Bihac je spasio hrvatsku a ostao Bosna i zivila velika najveca Bosanska regija Bosanska krajina..veliko hvala herojskom bihacu i ako treba i zapreznim kolima (gorivo nam netreba) prema banja luci, turci prema banja luci 🙂 🙂

  • Sivooki

   Poslušaj, svoje izljeve oduševljenja malo prizemlji i ne pričaj ono što nije istina.
   A glede “turci prema banja luci”, samo naprijed, ne znam što vas je zadržavalo 1995.!?!?!

   • Lilith

    Vidiš ti s kim mi imamo posla u BiH

    • Sivooki

     Veli Cleuna da se on drči odnekud iz Danske… Zbogom Bosno, odoh u … Sarajevo!

   • bosnjacka-bih
    • Lilith

     Neka Bosne! Naravno! Bosna je i naša!

     • bosnjacka-bih

      moja kuca nije tvoje vec je samo moja 🙂 :), katarza :)..agresija i genocid nad Bosanskim Muslimanima 1992-95 kao i odstetni zahtjevi BiH, Bosanske nacije hrvatskoj i srbiji radi agresije i sistematskog dijeljenja i ubijanja BiH koje ulazi u tridesetu godinu jer nam zrtve ahmica (116 neduznih ljudi) kao i sve ostale zrtve prozora, mostara nemozete vratiti u zivot. BiH nikada nece biti dio velike hrvatske ili velike srbije :)..Bosna = Bosanski Muslimani (95% plus one kojima mi dadnemo Bosanske papire) = Bosanska nacija 🙂

     • Lilith

      Mislim da si ovim komentarom sve kazao! Tko si i kakav si!

      ps. Administratori će te malo nabubati na izlazu! brezbeli

     • Hlivno

      poslje agresije i genocida, poslje golgote i mucenja BiH i svih Bosanaca, unistavanja svega Bosanskog za mene prioritet imaju samo zrtve, to jest mi 🙂

    • Sivooki

     Lako ti je režati iz Švedske… Ili si u Maoči?

   • Hlivno

    pa svjetska zavjera i podli planovi karadjordjeva za unistenje BiH..sta nije istina se slobodno moze naznaciti a pausalne primjedbe ,,to nije istina,, iako je sve istina se ne prihvataju 🙂

    • Sivooki

     Uvjerio si me, stvarno. Pred tim argumentima ne znam što reći…. 😛

 • EMINƎM

  vidi se tko je uistinu zamislio podlu zavjeru dijeljenja BiH-a , jer ti su tu svoju zločestu zamisao i proveli u
  ne-djelo, RS a na drugoj strani islamistička sarajska džamahirija nisu valjda pali s Marsa ?;)

 • face

  broj 1 i broj 4 najveci zlocin ravan genocidu..faca broj 2 jako cudan izgled, kao juznoamericka faca nekog siromasnog seljaka koji prodaje voce na pijaci.., faca broj 5 ubija necasnim pogledom i skrivenom zlonamjerom, kao faca mafije..faca broj 6 kao da ima mongolski gen i surovost koja stoji iza toga bez velike ljudske humanosti i milosrdja..faca broj 3 kao holandjanin i gospodin covjek, ko bi rekao da je upleten u zlocin svjetskih razmjera???

  • face

   faca 5 kao macak koji je upravo progutao cijelog misa i sprema se na jos 2 komada