Pratite nas

Vijesti

O čistoći i pravednosti hrvatske vojske svjedoči… Srpska paravojska! (VIDEO)

Objavljeno

na

Vrijeme je obilježavanja VRO Oluja. To su dani prisjećanja na pobjedu, oslobođenje, heroje i poginule. To su, međutim, i dani u kojima mnogi rado prekapaju po čestitosti hrvatskog vojnika, Oluju stavljaju u kontekst zločina i „bacaju ljagu“ na požrtvovnost hrvatskog branitelja. I ne pričamo u ovom trenutku na Srbe, od kojih je to za očekivati, već na „hrvatske“ udruge koje čine sve kako bi umanjile veličanstvenost pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

Jedan od onih koji intezivno radi na osvjetljavanju obraza hrvatskog vojnika je ujedno i onaj koji je kamerom ovjekovječio njihovu pravednost i ljudskost koju su pokazali u najkritičnijim trenutcima rata. To je legendarni ratni snimatelj Petar Malbaša. Njegova zavidna arhiva prepuna je nevjerojatnih svjedočanstava o Hrvatima u ratu, njihovoj žrtvi, ali i odnosu prema neprijateljskoj vojsci, njihovim ranjenicima i zarobljenicima. Snimke koje su zahvaljujući „neobičnoj hrvatskoj politici“ dugo vremena bile pod slojem prašine i ignorirane od strane hrvatskih medija, Malbaša sve intezivnije oživljava, pa će ih tako svi zainteresirani Hrvati uskoro moći vidjeti na njegovoj internetskoj stranici koju mnogi očekuju s nestrpljenjem.

– Dogodilo se da su 84 četnika četiri dana bez hrane i vode bježali od armije BiH kako bi se predali hrvatskoj vojsci. Zašto? – pita se Malbaša, a odgovore daju zarobljeni Srbi:

„Hodali smo kroz šume noćima. Izgladnjeli i žedni predali smo se bez borbe jedinici koja nas je okružila. Nahranili su nas i napojili, svaka čast. Izuzetno su korektni, čak sam i neke ceduljice sačuvao od ishrane da pokažem svojima kad se vratim kući“, kazuje jedan srpski vojnik, a drugi se nadovezuje:

„Ja sam lično bio za to da se predamo hrvatskoj vojsci i jer sam znao da će nas oni tretirati civilizirano. To nisam očekivao od muslimanske vojske“.

„Dobili smo hranu, vodu, cigarete… Momci su korektni i nitko nas ne maltretira. Predaja muslimanskoj vojsci nije dolazila u obzir. Znali smo što nas čeka“, kazao je treći.

Petar Malbaša u svojim videozapisima donosi i svjedočanstva izgubljenih, muslimanskih civila koji su imali tu sreću da su naletili na hrvatsku vojsku koja se o njima pobrinula, kao i priču o ranjenom srpskom vojniku kojeg su spasili i izliječili, a kojeg je Malbaša nakon dugog niza godina i posjetio u BiH.

SV/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati