Obama “blagoslovio” afganistansku vladu nacionalnog

0

Američki predsjednik Barack Obama telefonski je čestitao dojučerašnjim afganistanskim političkim rivalima Ašrafu Ganiju i Abdulahu Abdulahu na sporazumu o podjeli vlasti i stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, objavila je Bijela kuća.

Sjedinjene Države će nastaviti strateško partnerstvo s Afganistanom i podržati novu afganistansku vladu, poručio im je Obama. Sklapanju sporazuma, kojeg je pozdravila i Europska unija, posredovao je američki državni tajnik John Kerry.

Sporazum o podjeli vlasti

Dvojica kandidata na afganistanskim predsjedničkim izborima u lipnju, čiji rezultati niti nakon tri mjeseca nisu objavljeni i koji su izazvali brojne prijepore i optužbe za prijevaru, u nedjelju su potpisali sporazum o podjeli vlasti i time okončali nesuglasice što su trajale mjesecima.

Sporazum na četiri stranice predviđa novu dužnost glavnog izvršnog dužnosnika, sličnu predsjedniku vlade. Nju će obnašati poraženi predsjednički kandidat na nedavnim izborima Abdulah Abdulah.

Prethodno je afganistansko izborno povjerenstvo proglasilo bivšeg ministra financija Ašrafa Ganija novim predsjednikom.

Sukladno sporazumu o podjeli vlasti, glavni izvršni dužnosnik bit će odgovoran predsjedniku države, koji je nominalno i prvi čovjek vlade. Abdulah će nadzirati vijeće ministara i svakodnevno vođenje državnih poslova.

Uvođenje meritokratskih standarda pri zapošljavanju

Jedno od najvažnijih spornih pitanja u predsjedničkoj kampanji bilo je imenovanje dužnosnika u zemlji u kojoj političko pokroviteljstvo i mreže utjecaja još imaju važnu ulogu u lokalnoj politici. Sukladno sporazumu, sva imenovanja na više dužnosti u vladi, državi i pravosuđu bit će podložna podjeli utjecaja između Ganija i Abdulaha. Imenovanja na niže dužnosti bit će na temelju “ravnomjerne zastupljenosti obiju strana”, piše u sporazumu. Pojedinci će dobivati poslove sukladno “mehanizmu utemeljenom na zaslugama”, predviđa sporazum.

Osnovano je i posebno povjerenstvo za reformu izbornog sustava, koju bi se trebalo provesti prije parlamentarnih izbora što će se održati 2015. godine.

facebook komentari