Obama održao govor: “Odlučio sam – napasti ćemo Siriju, bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti, ali ćemo tražiti dopuštenje američkog Kongresa”

2

Američki predsjednik Barack Obama danas je održao govor o Siriji. Po prvi puta potvrdio je kako je odlučio napasti Siriju. Ovo je jasna potvrda koja se mogla očekivati nakon jučerašnje konferencije Johna Kerrya. No, Obama je također danas rekao kako će, unatoč svojoj odluci da “Assadov režim treba napasti”, ipak tražiti dopuštenje Kongresa. Podsjetimo, 2011. Obama je napao Libiju bez dopuštenja Kongresa i to su mu mnogi zamjerili.

Rekao je kako će se održati debata u Kongresu te kako će “američka demokracija” biti još i čvršća kada iza napada na Siriju stane i američki Kongres. Drugim riječima – sudbina rata u Siriji sada ovisi o američkim zastupnicima u Kongresu. Podsjetimo, ovog tjedna identična debata održana je u Londonu – britanski parlament u konačnici je ipak odlučio kako neće napasti Siriju. Može li razum prevladati i u SAD-u? Saznati ćemo uskoro.

Obama je danas rekao još jednu jako važnu stvar – da je spreman napasti Siriju bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti ističući kako UNVS sprječava provođenje pravde, referirajući se na činjenicu da Rusija i Kina neće dati odobrenje za napad. Ova izjava mogla bi itekako uzbuniti Moskvu i Peking.

U ostatku Obaminog govora nema se što znatno istaknuti. Kao i sinoć Kerry, i Obama se danas u nekoliko navrata osvrnuo na mrtvu djecu u okolici Damaska ističući kako “SAD neće okrenuti glavu od tog zločina”. Iz njegovog govora se može zaključiti kako će on, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, napraviti sve kako bi zastupnike u Kongresu pridobio na svoju stranu.

Njegov govor dolazi neposredno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin danas rekao kako su optužbe za uporabu kemijskog oružja protiv sirijskih vlasti “glupost” te je pozvao SAD da prilože dokaze, ako ih imaju, pred Vijećem Sigurnosti Ujedinjenih Naroda.

Ovo je prvi put nakon dugo vremena da se američki predsjednik Barack Obama u govoru osvrće direktno na pitanje Sirije. Do sada je svoje stavove iznosio samo u intervjuima, kao što su nedavni intervju za CNN i jedan za PBS. U tim nastupima Obama je ostavio daleko smireniji dojam od nekih svojih dužnosnika koji poprilično otvoreno zagovaraju rat sa Sirijom, uključujući državnog tajnika Johna Kerrya, savjetnicu za nacionalnu sigurnost Suzan Rice te ministra obrane, Chucka Hagela.

No, večeras se taj “smireniji” Obama nije pokazivao. Izabrao je rat, otvoreno, a mnogi će reći i protuzakonito jer je istaknuo da ga UN Vijeće Sigurnosti neće spriječiti. Obama u suštini tvrdi kako mu je stalo samo do SAD-a i ako mu Kongres da dopuštenje, ostatak svijeta može samo gledati.
obama-odrzao-govor-odlucio-sam-napasti-cemo-siriju-bez-odobrenja-un-vijeca-sigurnosti-ali-cemo-traziti-dopustenje-americkog-kongresa_78_7096
Ovo je još jedna znatna eskalacija, no njegovo obećanje da će dopustiti debatu u Kongresu – mada ističe kako “vjeruje da on ima autoritet krenuti u napad sam” – znači da će Sirija dobiti još nekoliko dana da se pripremi na ono najgore.

Barack Obama, predsjednik kojeg su američki stanovnici izabrali kako bi okončao ratove (rat u Afganistanu još traje te je Obama započeo nove) i zatvorio sramotni Guantanamo zatvor (što nije učinio), sada otvoreno krši međunarodni zakon, esenciju globalnog poretka, ističući kako UN Vijeće Sigurnosti nije bitno, isto ono Vijeće Sigurnosti koje SAD već desetljećima adekvatno koristi kada treba vetom zaštiti svog glavnog saveznika na Bliskom Istoku, Izrael. Nadalje, Obama otvoreno poziva na rat i traži potporu američke političke klase jer nije siguran koliko mu je ona zapravo odana. To čini čovjek kojemu je uručena Nobelova nagrada za mir, ima li veće ironije?

Praćenje Obaminog govora uživo, natuknice:
– prije 10 dana svijet je vidio stravičan napad kemijskim oružjem
– SAD je jučer predsatvio razloge zašto smatramo da je Assad kriv
– naše obavještajne službe potvrđuju to
– svijet je sve vidio, bolnice pune žrtava, preko 1,000 mrtvih, nekoliko stotina djece
– sirijska vlada je ubila dječake i djevojčice
– ovo je napad na ljudsko dostojanstvo
– ovo je ismijavanje globalnom zakonu protiv uporabe kemijskog oružja
– ugroženi su naši prijatelji: Izrael, Jordan, Turska, Libanon, Irak
– teroristi bi mogli doći do kemijskog oružja
– donio sam odluku: SAD treba napasti sirijski režim
– ovo neće biti otvorena intervencija
– biti će to ograničena akcija
– kazniti ćemo Assadov režim
– naša vojska je već raspoređena
– spremni smo napasti kada želimo, potvrdio mi je to načelnik glavnog stožera (op.a. Martin Dempsey)
– možda sutra, idući tjedan, ili za mjesec dana
– odluku sam donio i zbog naše nacionalne sigurnosti
– naša moć nije samo vojna, jer mi smo najstarija predstavnička demokracija
– donio sam još jednu odluku: tražiti ću od Kongresa dopuštenje
– slažem se sa zastupnicima da se treba njih pitati
– biti će debata i glasati ćemo o tome
– dati ćemo zastupnicima sve informacije o tome što se dogodilo u Siriji
– svi mi moramo biti odgovorni
– uvjeren sam da nismo trebali čekati UN istragu
– možemo krenuti i bez UNVS-a
– mnogi mi govore da ne treba ići preko Kongresa, ističući što se dogodilo u Britaniji
– ja vjerujem da imam autoritet, ali zemlja će biti snažnija ako idemo s debatom
– preveliki su razlozi
– to je važno za našu demokraciju
– ja sam izabran da završim neke ratove, ali moramo biti svjesni što će se dogoditi ako sada ne djelujemo
– moje pitanje: koju poruku šaljemo ako diktator ubije stotine djece te za to ne bude kažnjen?
– koja je svrha zakona o zabrani kemijskog oružja?
– ovo ima i šire implikacije
– ne možemo odgajati djecu u svijetu u kojem ne stojimo uz svoju riječ
– šaljem poruku svijetu: moramo se svi suočiti s napadom
– želim da zemlje naši saveznici stanu uz nas i javno, a ne samo u privatnim porukama

– američki narod ne želi rat, jasno, no američki narod mora znati da ni nećemo vojskom zaustaviti situaciju u Siriji, koja je proizašla iz aspiracija Arapskog Proljeća. Mi ne želimo vojno rješenje u ovoj kaotičnoj i sektaškoj situaciji, ali ćemo stajati uz sirijski narod i tražiti političko rješenje.
– Mi smo SAD, mi ne možemo okrenuti glavu od onog što se desilo u Damasku
– Mi, SAD, imamo uvjerennje da svi imaju pravo živjeti u miru
– Mi nismo savršeni, ali ova zemlja je napravila više od svih po tom pitanju
– nadam se skorašnjoj debati sa zastupnicima
– svijetu moramo pokazati da ćemo napraviti što i kažemo
– naša sigurnost i vrednote su u pitanju, ne možemo okrenuti glavu.
– spreman sam djelovati, sada tražim i Kongres da kaže da je spreman

(Iz skupine novinara jedna osoba postavila je pitanja: “Hoćete li ipak napasti ako Kongres odbije?”, no, Obama, s potpredsjednikom Joeom Bidenom koji je cijelo vrijeme stajao pored njega, samo se okrenuo i otišao)

The White House Live Stream

facebook komentari

  • Tko iole pozna američku povijest, uvijek su Demokrati započeli s rato (ovima) a kasnije to preže u nadležstvo Republikanaca da rat(ove) dovrše i završe. Američka “demokratska” posla, Sve to radi i bez privole i bez odobrenja najpoznatijih svijetskih Leadera: Musolinija, Hitlera i Poglavnika. Tko u to ne vjeruje neka izvoli prelistati svjetske enciklopedije i uvjeririti će se osobno u ovu istinitost.

  • Tko iole pozna američku povijest, uvijek su Demokrati započeli s rato (ovima) a kasnije to preže u nadležstvo Republikanaca da rat(ove) dovrše i završe. Američka “demokratska” posla, Sve to radi i bez privole i bez odobrenja najpoznatijih svijetskih Leadera: Musolinija, Hitlera i Poglavnika. Tko u to ne vjeruje neka izvoli prelistati svjetske enciklopedije i uvjeririti će se osobno u ovu istinitost.