Pratite nas

Razarač USS Truxtun se približava Crnom moru

Objavljeno

na

20.33 sata – Američka mornarica objavila je da se razarač USS Truxtun približava Crnom moru.

20.27 sati -Pentagon je priopćio kako je šest američkih zrakoplova F-15 i 60 vojnika stiglo u Litvu gdje se već nalaze četiri ista zrakoplova i 150 američkih vojnika. Svi oni sudjelovat će u pojačanju zračne patrole nad baltičkim zemljama.

20.13 sati – Julija Timošenko obraća se delegatima EU-a u Dublinu.

– Mi gradimo europsku naciju. Činimo to i nitko nas ne može zaustaviti. Dugujemo to onima koji su umrli i onima koji žive – istaknula je ukrajinska oporbenjakinja.

Čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su u četvrtak suspendirati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom i pregovore o novom sporazumu te zaprijetili da će donijeti daljnje mjere ako Moskva nastavi s destabilizacijom Ukrajine.

19.54 sati – Američki državni tajnik John Kerry održao je govor u Rimu.

– Kao što je predsjednik Obama naglasio, ne možemo dopustiti nijednoj zemlji pa ni Rusiji da krši međunarodno pravo i da takvo ponašanje prođe bez kazne. Dao samSergeju Lavrovu popis točaka koje će predati Putinu u Sočiju. Postoji način da se vratimo za pregovarački stol. Rusija mora poduzeti korake za smanjenje tenzija na Krimu – istaknuo je Kerry te potvrdio da će i SAD sudjelovati u suspendiranju pregovora o vizama s Rusijom.

Dodao je i da ”ne vjeruje kako postoji jaz između Europske unije i SAD-a u pogledu krize u Ukrajini. Samo ”razlika u vremenu”.

Na pitanje osjeća li se izdanim od Lavrova, Kerry je odgovorio: ”To je profesionalni odnos koji gajim sa svim ministrima vanjskih poslova. Postoje trenuci u kojima se možete skupa smijati, ali i oni u kojima se ne slažete. A mi smo profesionalci koji zastupamo svoje zemlje, bilo da je riječ o iranskom nuklearnom programu, kemijskom oružju u Siriji ili Afganistanu.”

19.41 sati – Američki predsjednik Barack Obama također je današnji krimski referendum ocijenio ilegalnim.

– To je povreda ukrajinskog ustava i kršenje međunarodnog prava – kazao je Obama.

– Jutros sam potpisao izvršnu naredbu koja nalaže izricanje sankcija te ograničava putovanje određenih pojedinaca – dodao je i još jednom osudio rusku nazočnost na Krimu kao kršenje međunarodnog prava. Moskvu je ponovno upozorio na sankcije.

19:53 – Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nakon završetka izvanrednog summita posvećenog situaciji u Ukrajini da se suspenzija pregovora o vizama teško može nazvati sankcijama, ali da postoji mogućnost njihova uvođenja.

Premijer Milanović je rekao da su čelnici donijeli zajedničku izjavu u kojoj su zauzeli da se potpiše ugovor o pridruživanju s Ukrajinom, koji je trebao biti potpisan u studenom prošle godine, ali zasad samo politički dio, ne i ekonomski dio o slobodnoj trgovini.

19:45 – Iz Interpola tvrde kako su primili zahtjev od ukrajinskih vlasti za uhićenjem odbjeglog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

19:11 – Krimski referendum je potpuno nezakonit, istaknuo je Obama prilokom obraćanja o Ukrajini. Američki predsjednik pozvao je međunarodne promatrače da odu u Ukrajinu. Obama je rekao da će sankcije i stroži vizni režim Rusiju skupo koštati.

Obama nije želio odgovarati na pitanja novinara nakon čega se dio novinara demonstrativno ustao i otišao.

19:05 – Ruski predsjednik Vladimir Putin ne nalazi se među onima koje ciljaju američke sankcije, najavljene kao odgovor na ruski upad u Ukrajinu, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

“Neuobičajena je i izvanredna okolnost sankcionirati šefa države”, rekao je dužnosnik, dodajući da SAD to neće učiniti.

19:00 – NATO je pozvao Rusiju u četvrtak da povuče u baze svoje vojnike razmještene na Krimu, potvrđujući potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. ‘Ukrajinu smatramo dugoročnim partnerom NATO-a. U ovim teškim trenucima NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i uz temeljna načela međunarodnog prava’, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rassmusen.

Jednoglasne odluke krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji i o tome održi referendum za 10 dana dramatično su zaoštrile krizu u Ukrajini.

‘Ova kriza ne tiče se samo Ukrajine već ima ozbiljne implikacije za sigurnost i stabilnost euroatlantskog područja. Jasno je da smo suočeni s najozbiljnijom prijetnjom europskoj sigurnosti od završetka Hladnog rata’, dodao je Rassmusen.

‘Iznad svega pozivamo Rusiju da se pridržava međunarodnih obaveza i zaustavi vojnu eskalaciju na Krimu. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage u baze i suzdrži se od miješanja na ostatku teritorija Ukrajine’, dodao je on.

17:22 – Čelnik jednog od najustrajnijih promoskovskih prosvjednih pokreta u istočnoj Ukrajini uhićen je u četvrtak u svom domu u gradu Donjecku, rekao je novinar agencije Reuters koji je bio s policijom pri upadu.

Desetak pripadnika sigurnosne službe SBU uhitilo je Pavela Gubareva u njegovu stanu u petokatnici iz sovjetskog doba pod optužbom za “narušavanje teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti države”. On se nije opirao uhićenju.

Gubarev, poslovni čovjek iz Donjecka, predvodio je prosvjednike koji su blokirali zgradu regionalne uprave i postavili rusku zastavu na nju sve dok nisu u četvrtak uklonjeni.

On je sebe nazivao “narodnim guvernerom” i zahtijevao da regionalni zastupnici prekinu veze s Kijevom i postave ga na čelo policije.

17:21 – Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prema Crnom moru na, kako je priopćila američka vojska, “rutinsku” vježbu koja je planirana daleko prije izbijanja krize u Ukrajini. Na Krimu u Sevastopolju je baza ruske Crnomorske flote.

USS Truxtun (Foto: USS Truxtun )USS Truxtun

Američka mornarica je rekla u priopćenju da je Truxtun napustio Grčku u četvrtak na putu prema Crnom moru te da će tamo provoditi vježbe s rumunjskim i bugarskim mornaričkim snagama.

“Dok bude u Crnom moru brod će posjetiti luke i provoditi rutinske ranije planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regiji”, rekla je mornarica u priopćenju bez upuštanja u pojedinosti. “Traxtunove operacije u Crnom moru planirane su mnogo prije nego je otišao iz Sjedinjenih Država”.

Brod koji ima posadu od oko 300 mornara dio je udarne skupine nosača zrakoplova George H.W. Bush.

Razarač će se pridružiti američkom brodu USS Taylor i to će biti jedina dva američka ratna broda u Crnom moru u ovo vrijeme pojačanih napetosti zbog Ukrajine. Fregata Taylor s navođenim raketama usidrena je u turskoj luci Samsun nakon što se nasukala u veljači.

16:49 – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da još nema dogovora između Moskve i Washingtona oko krize u Ukrajini gdje je regionalni parlament na Krimu izglasao pripojenje Rusiji, javljaju ruski mediji.

‘Za sada ne možemo reći međunarodnoj zajednici da smo postigli dogovor’, rekao je Lavrov u Rimu nakon drugog sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u dva dana.

Lavrov je rekao da odluka Washingtona da zamrzne imovinu i uskrati vize Rusima odgovornima za vojni upad na Krim predstavlja prijetnju.

Također je izjavio da priča o crnima listama na kojima su ruski građani kojima će biti zabranjen ulaz u SAD kompliciraju razgovore.

‘Kerry me uvjeravao da zasad nema takvih popisa te da je to samo nalog, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o prijetnji’, istaknuo je Lavrov.

‘Ja sam još jednom rekao Kerryju i on razumije da prijetnja ultimatumima i sankcijama ne pomaže normalnom radu’, kazao je.

Zapad traži od Moskve da pristane na međunarodno posredništvo kako bi se riješila ukrajinska kriza, ali je Lavrov rekao da će izvijestiti predsjednika Vladimira Putina o prijedlogu prije donošenja bilo kakve odluke.

‘Želimo bolje razjasniti što naši partneri misle kada predlažu uspostavu različitih međunarodnih mehanizama’, dodao je on.

16:02 – Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Arsenij Jatsenjuk (Screenshot: Reuters)Arsenij Jatsenjuk

“To je nelegalna odluka. Taj tzv. referendum nema pravnog temelja i zato tražimo od ruske vlade da ne podržava separatističke snage u Ukrajini. Krim je bio, jest i ostat će dio Ukrajine”, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a, koji su se okupili na izvanrednom summitu posvećenom ukrajinskoj krizi.

15:09 ‘Što s tiče legitimnost nove Vlade, govorit ću kao odvjetnik. Ovu je Vladu poduprla ustavna većina više od 300 glasova u parlamentu. Apsolutno smo legalna Vlada koju podupire parlament i narod Ukrajine. Ludujemo li? Je li to prihvatljivo da u 21. stoljeću bez legalnih temelja, bez razloga, zemlja koja ima nuklearnu moć, ulazi u drugu? Ovo nije kraj. Molimo Rusiju da prestane, jer tko zna gdje je granica.’, rekao je Jatsenjuk.

15:05 ‘Mnogo su nas puta provocirali da koristimo silu, ali smo se suzdržali jer je to scenarij koji kreiraju Rusi. U slučaju ulaska stranih sila u Ukrajinu, ukrajinska vlast reagirat će u skladu sUstavom. Spremni smo braniti svoju zemlju’, rekao je Jatsenjuk.

15:02 Ponovio je kako Ukrajina mora biti ujedinjena. Podsjeća da se pod Budampeštanskim memorandumom, jamči ujedinjenost Ukrajine i njezina neovisnost. ‘Mi smo učinili svoj dio, riješili smo se svog nuklearnog oružja. Sada je red da druga strana napravi svoj dio pogodbe’, kaže Jatsenjuk.

14:58 ‘Moramo pronaći prigodne alate koji će suzbiti krizu. Što je prikladno, to je pitanje za EU i SAD. Kontaktna skupina, prvi je korak prema stabilnosti. ‘, kaže Jatsenjuk.

14: 56 ‘Nećemo se predati i biti podređeni Rusiji’, kaže Jatsenjuk

14:53 ‘Ne podupiremo one koji traže separatizam u Ukrajini. Krim jest, i bit će integralni dio Ukrajine’, rekao je Jatsenjuk. ‘Vjerujemo da je EU odlučna, da EU podupire Ukrajinu i da Ukrajina i EU će potpisati dogovor i poduzeti prave korake kako bi se stabilizirala situacija u regiji’, ubjeren je ukrajinski premijer.

Dio zemalja članica, naročito one s istoka kontintenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemačke smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji način za rješavanje krize u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primjeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je članice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji. ‘Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju’, rekao je Hollande po dolasku na summit. Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati ‘vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice’. Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti – dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovrački stol, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini te uputiti Moskvi jasnu poruku.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije. Osudivši ‘brutalnu agresiju’ Rusije na Ukrajinu, ona je rekla da će nakon Ukrajine uslijediti Moldova, a nakon nje neka druga zemlja. ‘Moramo razumjeti da je ovo ozbiljno. Ako ovo dopustimo, doći će red na nekog drugog. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ je o baltičkoj regiji’, rekla je Grybauskaite.

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred čelnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odlučiti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne. Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti kako bi se spriječio širi sukob.

EU bi mogla suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Također postoji mogućnost uvođenja embarga na izvoz oružja u Rusiju. Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

(Hina)/foto:cnn/ kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati