Pratite nas

Naši u svijetu

Obama: Sukob u Ukrajini neće biti lokaliziran?!

Objavljeno

na

Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti povodom rušenja putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine.

1183515375Barack Obama je razgovarao u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o mogućoj potrebi novih sankcija Rusiji ako ona ne poduzme korake na smanjivanju napetosti situacije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

“Slažući se oko nastavka napora u traženju diplomatskog rješenja postojeće krize, oni su ponovili svoju odlučnost da ostanu u bliskom kontaktu razmatrajući koje sljedeće korake možda treba poduzeti”, objavila je Bijela kuća u vezi s Obaminim razgovorom s Angelom Merkel.

“Oni su naglasili da Rusija snosi jasnu odgovornost u tome da onemogući separatistima u istočnoj Ukrajini pristup teškom naoružanju i ostaloj pomoći koja dolazi iz Rusije”, dodaje se u priopćenju.

U odvojenom pozivu Obama i Cameron “ponovili su potrebu poduzimanja daljnje akcije ako Rusija propusti poduzeti korake” da smanji napetosti u ukrajinskom sukobu, objavila je s tim u vezi Bijela kuća.

”Sigurni smo da je projektil došao s teritorija koji kontroliraju ruski separatisti, ali ne možemo znati koje osobe ili grupe osoba su naredila napad. Radimo s međunarodnom zajednicom kako bi se usredotočili na razotkrivanje istine u ovom slučaju”, kazao je Obama.

”Rekao sam predsjedniku Putinu da bi mi preferirali diplomatsko rješenje. To znači da je pred ruskom stranom strateška odluka, hoće li nastaviti podržavati oružanu pobunu, ili će sjesti za stol u mirovnim pregovorima. Ne vidimo nikakvu ulogu vojske SAD-a u ovom slučaju, osim one koju već ispunjava”, rekao je.

”Ne znamo još točno što se dogodilo, i ne želim preuraniti sa zaključcima. Znamo da su separatisti teško naoružani i dobro obučeni, i da to nije slučajno. To se ne bi dogodilo bez podrške Rusije.

Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu, da postoje posljedice eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. Sukob neće biti lokaliziran, neće biti ograničen na to područje. Ulog je visok za cijelu Europu, ne samo za ukrajinski narod”, zaključio je Obama.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati