Obećao sam mrtvim braniteljima da će Hrvati doznati istinu od mene, a ne od Documente

  4

  Petar Malbaša, jedini je pravi, istinski, živući ratni reporter koji ima što ispričati i pokazati. Iako na bojišnicama nije bio naoružan, količina ispucanih filmova i snimljenog materijala tijekom Domovinskoga rata pogodila je ravno “u sridu” i zauvijek ovjekovječila ratnu istinu.

  Ono što je Malbaša snimao teško dolazi do javnosti jer HRT, za koji je radio kao vanjski suradnik, nikada nije uvidio vrijednost njegove ratne građe. Vjerojatnije je, ipak, da to nije želio. Petar Malbaša svojim snimkama pobija mnoge “istine” koje nam se serviraju godinama…

  – Godine prolaze i ja sve teže prihvaćam da me jednom neće biti, a da Hrvati neće doznati kojom je mukom stvorena naša Domovina. I ne samo to, nego i čašću. Znam to, gledao sam sve te momke… Mnogi nisu preživjeli… Zbog njih želim sprati ljagu koja im se sustavno nameće i dokazati da je hrvatski vojnik bio častan – kazuje za naš portal poznati Sinjanin koji je odlučio da Documenta i Vesna Teršelič više neće biti jedini koji zbrajaju i sortiraju žrtve:

  malbašaOdlučio sam se svojom istinom suprotstaviti “nevladinim udrugama” koje za velike novce čine prljave poslove za Vladu i manipuliraju brojkama i činjenicama. Uredio sam internetsku stranicu koju sam nazvao “Heroji rata” i koju pomalo punim materijalima, a vjerujte mi, ima ga… Mnogi projekti vrte mi se po glavi, ali za to treba i nešto novca.

  Stoga su mi ljudi koji se u to razumiju rekli da i ja osnujem udrugu koja će se financirati iz proračuna. To ču i učiniti i nazvat ću je jednako kao i portal – Heroji rata. U planu mi je ljudima pokazati kroz snimke, tonove i svjedočanstva, što je Škabrnja, Kijevo, kako se sve događalo i zašto su baš oni simbol početka rata te na taj način nas, Hrvate suočiti s prošlošću.

  Ne treba to činiti Vesna Teršelič koja brine samo o srpskim žrtvama i na račun toga organizira okrugle stolove koje onda prenose vodeći hrvatski mediji, na čelu s HRT-om. Toj ženi priznajem samo jednu stvar. Ona je natjerala Srbe da tuže Hrvatsku i to zahvaljujući njezinom angažmanu i prikupljanju svjedočanstava. Kada su Srbi izgubili u tim procesima, na naplatu su im došli ogromni računi sudskih troškova koje su morali podmiriti. Onda je otišla ravno predsjedniku moliti i kukati da im da im se ti troškovi oproste. To vam je sve ista klika, Teršelič, Zoran Pusić, Saša Milošević, Eugen Jakovčić, svi oni pušu u isti rog i pjevaju istu pjesmu. Ali, to nije hrvatska pjesma – zaključuje Malbaša koji iza sebe ima 12 snimljenih filmova, niz tonskih zapisa i snimaka velike vrijednosti. Jedna od snimaka po kojoj se Malbaša i pročuo jest ona na kojoj je snimao generala Gotovinu koji u Kninu generalima i zapovjednicima “drži lekcije”.

  – Riječ je, zapravo, o tome da jednom za svagda želim arhivirati Domovinski rat. Da buduća pokoljena imaju gdje vidjeti što se to događalo u 90-ima, da nitko njima ne manipulira, da nam se ne događa prekrajanje povijesti, da se ne ponavlja Bleiburg. Činim to za njih, ali i zbog sebe. Nagledao sam se smrti, ti momci moraju znati zašto su umrli. Čini mi se da ih ponekad noću čujem kako mi na uho šapuću da ih ne zaboravim – završio je Petar Malbaša prekinut suzama.

  dnevno.hr

  facebook komentari

  • Alan B’Stard

   Svaka čast Petre, Hvala na ovim snimkama!

  • Alan B’Stard

   Svaka čast Petre, Hvala na ovim snimkama!

  • peppermintt

   Petru svaka čast, mnoge njegove dokumentarce san gledala s guštom, nažalost (a)nacionalna telka u Hrvata ne pravi emisiju o njemu niti na temelju njegovih autentičnih snimki, ali on je čest gost na lokalnim tv-ima TV Jadran i te dalmacija

  • peppermintt

   Petru svaka čast, mnoge njegove dokumentarce san gledala s guštom, nažalost (a)nacionalna telka u Hrvata ne pravi emisiju o njemu niti na temelju njegovih autentičnih snimki, ali on je čest gost na lokalnim tv-ima TV Jadran i te dalmacija