Obernator u obračunu sa svima – no pasaran drugovi!

1

Dva mjeseca uoči lokalnih izbora višegodišnji riječki gradonačelnik mr.sc. Vojko Obersnel sazvao je tiskovnu konferenciju kako bi zastrašio hrvatsku javnost konzervativnom revolucijom. Za pretpostaviti je da su mnogi građani Grada Rijeke očekivali kako će se aktualni gradonačelnik obratiti s ciljem prezentiranja ostvarenih ciljeva tijekom četiri mandata provedenih na Korzu 16 i prezentirati nove projektne ideje s kojima bi impresionirao glasače Grada Rijeke u utrci za peti mandat ili čestitati Dan žena, uslijedio je već viđen scenarij po principu napad je najbolja obrana.

Prema već izvježbanim komunističkim metodama baziranim na zastrašivanju u nedostatku realiziranih projektnih ideja u Gradu Rijeci zamjenom teza Vojko Obersnel obrušio se napadom na predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović pričom o crnokošuljašima i Vladu RH koju okrivljuje za ignoriranje spomenika “Za dom spremni” u Jasenovcu iako je Statutom HOS-a to bilo regulirano i za vrijeme bivših Vlada RH i predsjednika RH, ali tada Vojko Obersnel nije vidio za njega sada sporan problem, jer u to vrijeme stolovali su Ivo Josipović i Zoran Milanović koji tada nisu reagirali na iste pravne akte, ali danas se to naziva terminom konzervativne revolucije.

Ovog puta Vojko Obersnel otišao je korak dalje i optužio HRT koji je javni servis građana da potiče konzervativnu revoluciju, te Novi list koji optužuje kako promjenom uređivačke politike vode kampanju protiv njega od kada se promijenio vlasnik i novi urednik umjesto da ga zabrinjava nalaz Državne revizije koja je Gradu Rijeci dala uvjetno mišljenje za 2013. i 2015. godinu.

Državna revizija utvrdila je brojne nepravilnosti i propuste. Trošilo se puno, zadužilo i onda pretjeralo. Grad u posljednjih sedam godina iskazuje manjak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke, koji iznosi 246,772.352 kn, a za pokriće manjka od 236.772,352 kn nije utvrđen program mjera. Naravno nije riječ o konzervativnoj revoluciji pa aktualni gradonačelnik ne vidi problem. Dobro da nije kazao kako proračunom upravlja HDZ.

Osim što sve ove godine nije imao vjerodostojnu oporbu u gradskom parlamentu bio je naviknut podilaženju Novog lista koji je često puta bio nazivan u javnosti komunističkim glasilom budući da se rijetko kada kritizirala gradska vlast, a kada se je Vojku Obersnelu po prvi puta tijekom njegova četiri mandata dogodilo da mu je posvećen veliki serijal o propalim riječkim projektima na 9 stranica u Novom listu pod uređivačkom politikom Roberta Franka tada Vojko Obersnel vidi konzervativnu revoluciju koja je uperena prema njemu i aktualnoj gradskoj vlasti.

Novi list je tada analizirao u kojoj su fazi projekti koje Riječani čekaju godinama – od riječkog “waterfronta” i Autobusnog kolodvora, preko Znanstveno – tehnološkog parka i kompleksa Rikard Benčić, sve do Gradske knjižnice, Costabelle i lansirne rampe torpedo.

U nedostatku argumenata i bezidejnog vođenja grada razumno je da će Vojko Obersnel zastrašivati građane konzervativnom revolucijom dok se troši poput pijanih milijardera što je pandan nekadašnjem zastrašivanju građana Republike Hrvatske kriminalnom organizacijom uoči parlamentarnih izbora 2011. godine ili pak zastrašivanjima Kevinom jamom u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka.

Iako je znao novinarima poručiti da si zabiju mikrofon u guzicu nadajmo se kako sutra neće imati ispad u sklopu performansa prilikom dijeljenja ruža na riječkom Korzu povodom Dana žena, te poručiti Kolindi Grabar Kitarović – “Dođite na sex” što je svojevremeno sada već bivši Obersnelov intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić učinio poslavši već viđenu poruku putem transparenta bivšem prvom potpredsjedniku Vlade RH Tomislavu Karamarku.

Na kraju iz konteksta možemo zaključiti kako Vojko Obersnel trenutno nema žestoku konkurenciju, te je za pretpostaviti kako ćemo biti prisiljeni gledati ga još četiri godine sve dok se vodeći HDZ-ovi lideri u Zagrebu ne odluče promijeniti politiku prema Rijeci, a pritom zahvale garnituri predvođenoj s Josipom Rupčićem, te promijeniti stratešku i kadrovsku politiku kao što je Novi list pod ingerencijom novog vlasnika promijenio uređivačku politiku. Homogeniziranim snagama uz potporu crkvenih krugova kroz permanentan rad od četiri godine nakon neispunjenih programskih obećanja RI 2020 i sam Vojko Obersnel shvatiti će da je bivši, a do tada će nas zastrašivati konzervativnim revolucijama dok mu proračun pušta kao Titov brod Galeb što je utvrdio i nalaz Državne revizije.

Sanjin Baković/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Tyrex Rex

    Obersnelu taman treba još jedan mandat da završi posao .
    Vlada Rijekom kao Gaj Julije Cezar.Ima doživotni mandat.