Pratite nas

Događaji

Obilježena 25. obljetnica HRM-a

Objavljeno

na

U Šibeniku je u petak održana središnja svečanost 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) u prisustvu predsjednice RH Kolinda Grabar Kitarović koja se tom prigodom zahvalila svim braniteljima, a osobito onima s otoka Žirja koji su prije 25. godina obranili Šibenik.

“Bitka za Šibenik jedna je od najvažnijih bitaka koje su se odvile tijekom Domovinskog rata, budući da je ta bitka bila odlučna za obranu Dalmacije i oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske, a za pobjedu je presudila hrabrost hrvatskih branitelja, kao i svih ostalih sudionika rata” kazala je Grabar Kitarović u svom obraćanju nakon što je prisustvovala polaganju vijenaca u more ispred Šibenika, za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu.

HRM ima tradiciju od vremena hrvatskih kneževa i kraljeva do danas, zbog čega valja biti ponosan na bogati povijesni znamen hrvatskog pomorstva, rekla je Predsjednica.

Podsjetila je na doprinos prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pod čijim smo vodstvom stekli slobodu i svoju državu. Tuđman je, nastavila je, pokazao odlučnost i mudrost prema konačnom cilju, kao i prema važnosti državotvorne ideje.

“Postojanost i državotvorne ideje koje su proistekle iz Domovinskog rata zaglavni su kamen i uzor današnjim i budućim nacionalnim i državnim interesima”, ocijenila je.

Članstvom u NATO savezu, dodala je, zaokružen je cjeloviti i zahtjevan proces pristupnih reformi na svim razinama oružanih snaga koje su danas suvremena, učinkovita i profesionalna vojska, pripravna odgovoriti sigurnosnim zadaćama.

Svojim neprestanim razvojem sposobnosti HRM omogućava djelotvornu zaštitu hrvatske morske granice ali i sigurnost morskih granica Europske unije, kazala je Grabar Kitarović. Podsjetila je, među ostalima na sudjelovanje HRM-a u humanitarnoj akciji Europske unije kad je posada broda Andrija Mohorovičić iz mora spasila 2.516 osoba.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović rekao je kako je HRM izniknula iz teških ratnih vremena a dio oružanih snaga postala imenovanjem admirala flote Svete Letice u rujnu 1991. godine.

Stipanović je podsjetio i kako je odmah nakon toga, u rujnu 1991., hrvatska flota ojačana s tridesetak brodova koje su u sustav dali branitelji iz Šibenika, nakon rujanske pobjede.

Upravo ti brodovi, kazao je Stipanović, činili su temelj HRM-a.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice HRM-a u Šibeniku započela je u petak budnicom orkestra HRM ulicama grada a nastavit će se tehničko-taktičkim zborom te razgledavanjem flote HRM na šibenskoj rivi, koja će biti otvorena za posjetitelje.

Posjetitelji će moći razgledati minopolagač “Cetina”, raketne topovnjače “Kralj Petar Krešimir IV”, “Šibenik” i “Vukovar”, lovac mina “Korčula”, spasilački brod “Faust Vrančić” te ophodni brod “Šolta”.

Ured Predsjednice

Ured Predsjednice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati