Pratite nas

Događaji

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OKUPACIJE ANTUNOVCA

Objavljeno

na

Mjesecima je odolijevao neprijateljski snagama, bio je posljednja crta obrane grada Osijeka, no na današnji dan prije 25 godine Antunovac je okupiran. Tužna obljetnica mještane dodatno podsjeti na ratne strahote, a najteže je obiteljima 43 branitelja i civila poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Koliko je važan njihov doprinos obrani domovine govori činjenica da je Antunovac posljednje mjesto gdje je neprijatelj uspio doći probijajući se do Osijeka.

Ulaskom agresora u Antunovac, iz kojeg su civili na sreću otišli ranije, iživljavaju se na kućama, ulicama, infrastrukturi. Uništavaju mjesto gotovo do temelja. I tako ostaje do siječnja 1998. godine kada se Antunovčani u procesu Mirne reintegracije počinju vraćati u mjesto.

„Ono što najviše pati mještane Antunovca i što smatramo velikim problemom je što još uvijek ne znamo istinu o svim nestalima. Nastavit ću i dalje, a sada i kao predsjednik Odbora za rate veterane inzistirati na traženju nestalih branitelja i civila. Oni koji su ih odveli i ubili i danas žive u Hrvatskoj, tražimo ih da nam kažu gdje su njihova posljednja počivališta. Tražimo od njih tu ljudsku gestu, da rasterete sebe i anonimno prijave gdje su njihovi posmrtni ostatci kako bi roditelji koji danas stoje ovdje mogu dostojanstveno zapaliti svijeću na grobu svog djeteta.“- rekao je načelnik općine Antunovac i saborski zastupnik Ivan Anušić.

Danas su na mjesnom groblju te ispred Spomen kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće. Žrtvama su se poklonili članovi obitelji poginulih i nestalih, predstavnici Općine Antunovac, Županije Osječko-baranjske, Zapovjedništva HV-a,  Udruga veterana Vojne policije HOS-a te druge braniteljske udruge i mještani Antunovca. U čast poginulim i nestalim Antunovčanima održan je i memorijalni maraton u organizaciji Hrvatskog dragovoljca iz Osijeka u kojem su sudjelovali maratonci koji su istrčali 25 kilometara na relaciji Rosinjača-Antunovac.

Antunovac je danas jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Slavoniji koja bilježi pozitivnu demografiju. Ugodno je mjesto za život i rad jer ima u potpunosti uređenu infrastrukturu te Gospodarsku zonu u kojoj se otvaraju nova radna mjesta. Svijetla točka i primjer kako treba izgledati život u Slavoniji i Baranji, uz vječni podsjetnik da su za takvu budućnost njihovi sumještani položili svoje živote.

„Nakon 25 godina Antunovac je danas urbano središte, sa svim onim što treba imati, razvili smo se i razvijamo se i dalje u pravom smjeru. Ostatak Hrvatske, osobito Slavonije i Baranje treba bolje i kvalitetnije projekte jer nije gotovo 15 000 ljudi dalo svoje živote da bi im se djeca danas iseljavala iz Slavonije i Baranje ili preživljavala na minimalcu. Zbog toga je projekt Slavonija već krenuo u realizaciju, dvije i pol milijarde eura ih EU fondova nam je na raspolaganju, zakoni koji uskoro idu u saborsku proceduru olakšat će gospodarski napredak našeg kraja, a uskoro će zaživjeti i demografske mjere koje će zasigurno tijekom sljedećih nekoliko godina popraviti sliku života u Slavoniji i Baranji.“- kazao je na kraju Anušić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Branimir Bradarić

Polaganjem vijenaca na grobnom mjestu gdje je pokopan na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a potom  prigodnim programom na Trpinjskoj cesti danas je obilježena obljetnica smrti general bojnika Blage Zadre.

Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno ali koliko god da je izgovoreno malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku.

Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i gine – rekao je Tomislav Zadro sin Blage Zadre.

Dodao je i kako je pet mjeseci poslije na Kupresu poginuo i sin Robert Zadro kao i da je to očigledno bila cijena obitelji Zadro za domovinu koju bi platili opet kada bi morali.

Zadovoljan sam kako Hrvatska danas izgleda i kakvu su je stvorili Blago Zadro i ostali branitelji. Oni su dali svoje živote za nju, a mi moramo nastaviti raditi da ona bude još bolja – istaknuo je Tomislav Zadro.

Savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić rekao je kako je o Blagi Zadri sve već rečeno kao i da je njegova smrt bila početak kraja obrane Vukovara.

– O Blagi je sve već rečeno. Kako sreće da je više takvih ljudi. On je od običnog čovjeka postao veliki ratnik. Treba ga zauvijek pamtiti – rekao je Josić.

Obljetnici je nazočio i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved koji je rekao kako je Zadro dao ogroman doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske.

Polaganjem vijenaca istoga dana obilježena je i obljetnica pogibije bojnika Alfreda Hilla koji je bio prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi.

 

Mate Bulić sa sinovima generala Blage Zadre pjeva pjesmu poginulom heroju Vukovara (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Premijerno prikazan “Boj za Novi Farkašić”

Objavljeno

na

Objavio

Dva dana trajala je herojska borba za Novi Farkašić – od 17. do 19. listopada 1991. nazvana bitkom nad bitkama.

Tada je, naime, zaustavljen prolazak JNA prema Sisku i dalje prema Zagrebu.

Uoči obljetnice HRT je snimio dokumentarni film “Boj za Novi Farkašić”. Premijerno je prikazan sinoć u Domu hrvatske vojske.

Bitka za Novi Farkašić jedna je od važnijih pobjeda u Domovinskom ratu, tridesetak hrvatskih branitelja oduprlo se brojno nadmoćnijem neprijatelju.

S pomoću bogate arhivske građe HRT-a redatelj Zdravko Mustać, scenarist Tomislav Šulj i producenticaSunčana Hrvatin Kunić napravili su velik posao koji je važan kako bi se doznala potpuna istina o Domovinskom ratu.

Ovaj film bit će prikazan već sutra u 21 sat na Prvom programu Hrvatske televizije.

facebook komentari

Nastavi čitati