OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OKUPACIJE ANTUNOVCA

0

Mjesecima je odolijevao neprijateljski snagama, bio je posljednja crta obrane grada Osijeka, no na današnji dan prije 25 godine Antunovac je okupiran. Tužna obljetnica mještane dodatno podsjeti na ratne strahote, a najteže je obiteljima 43 branitelja i civila poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Koliko je važan njihov doprinos obrani domovine govori činjenica da je Antunovac posljednje mjesto gdje je neprijatelj uspio doći probijajući se do Osijeka.

Ulaskom agresora u Antunovac, iz kojeg su civili na sreću otišli ranije, iživljavaju se na kućama, ulicama, infrastrukturi. Uništavaju mjesto gotovo do temelja. I tako ostaje do siječnja 1998. godine kada se Antunovčani u procesu Mirne reintegracije počinju vraćati u mjesto.

„Ono što najviše pati mještane Antunovca i što smatramo velikim problemom je što još uvijek ne znamo istinu o svim nestalima. Nastavit ću i dalje, a sada i kao predsjednik Odbora za rate veterane inzistirati na traženju nestalih branitelja i civila. Oni koji su ih odveli i ubili i danas žive u Hrvatskoj, tražimo ih da nam kažu gdje su njihova posljednja počivališta. Tražimo od njih tu ljudsku gestu, da rasterete sebe i anonimno prijave gdje su njihovi posmrtni ostatci kako bi roditelji koji danas stoje ovdje mogu dostojanstveno zapaliti svijeću na grobu svog djeteta.“- rekao je načelnik općine Antunovac i saborski zastupnik Ivan Anušić.

Danas su na mjesnom groblju te ispred Spomen kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće. Žrtvama su se poklonili članovi obitelji poginulih i nestalih, predstavnici Općine Antunovac, Županije Osječko-baranjske, Zapovjedništva HV-a,  Udruga veterana Vojne policije HOS-a te druge braniteljske udruge i mještani Antunovca. U čast poginulim i nestalim Antunovčanima održan je i memorijalni maraton u organizaciji Hrvatskog dragovoljca iz Osijeka u kojem su sudjelovali maratonci koji su istrčali 25 kilometara na relaciji Rosinjača-Antunovac.

Antunovac je danas jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Slavoniji koja bilježi pozitivnu demografiju. Ugodno je mjesto za život i rad jer ima u potpunosti uređenu infrastrukturu te Gospodarsku zonu u kojoj se otvaraju nova radna mjesta. Svijetla točka i primjer kako treba izgledati život u Slavoniji i Baranji, uz vječni podsjetnik da su za takvu budućnost njihovi sumještani položili svoje živote.

„Nakon 25 godina Antunovac je danas urbano središte, sa svim onim što treba imati, razvili smo se i razvijamo se i dalje u pravom smjeru. Ostatak Hrvatske, osobito Slavonije i Baranje treba bolje i kvalitetnije projekte jer nije gotovo 15 000 ljudi dalo svoje živote da bi im se djeca danas iseljavala iz Slavonije i Baranje ili preživljavala na minimalcu. Zbog toga je projekt Slavonija već krenuo u realizaciju, dvije i pol milijarde eura ih EU fondova nam je na raspolaganju, zakoni koji uskoro idu u saborsku proceduru olakšat će gospodarski napredak našeg kraja, a uskoro će zaživjeti i demografske mjere koje će zasigurno tijekom sljedećih nekoliko godina popraviti sliku života u Slavoniji i Baranji.“- kazao je na kraju Anušić.

facebook komentari