Obilježeno oslobađanje prve vojarne u JNA

0

Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske.

Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske.

 Na ovom se mjestu počeo lomiti koncept stvaranja velike Srbije, koji se provodio preko JNA i pridruženih agresora.

bozan-simovic-bista
bista Božan Šimović

 Bila je to prva oslobođena vojarna u BIH, što je kasnije znatno izmijenilo tijek ratovanja na ovom području, a što je u biti bio i početak kraja tada snažne JNA.

 U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi.

U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno.

 Tim riječima mogla bi se ukratko opisati briljantna akcija hrvatskih vojnih snaga na oslobađanju vojarne u Čapljini prije pune 22 godine.

Stoga je u krugu vojarne Božana Šimovića polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježena 22. obljetnica oslobađanja prve vojarne u BiH, javlja bljesak.info.

 Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestima pogibije sudionika akcije oslobađanja, a onda je središnji program priređen ispred velikog spomen križa i spomen biste Božana Šimovića na ulazu u vojarnu.

Vijence su položila izaslanstva Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata zajedno sa načelnikom općine Čapljina dr. Smiljanom Vidićem, izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BIH, izaslanstvo Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno glavnim tajnikom Vladom Džoićem i izaslanikom HDZ BiH u PS Draganom Vrankićem, te izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HNŽ-a.

Po završetku polaganja vijenaca i paljenja svijeća u kapelici u krugu vojarne služena je i sveta misa zadušnica.

kamenjar.com

facebook komentari