Obitelj Tomislava Karamarka: Katarina je naš blagoslov

6

Katarina, koja je došla na svijet carskim rezom u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode, desetak dana prije predviđenog termina, miljenica je cijele obitelji, a posebno Lane i Martina Karamarka, njegove djece iz prvog braka

[ad id=”93788″]

Prvi put u 25-godišnjoj političkoj karijeri Tomislav Karamarko (56) otvorio je vrata svog doma u središtu Zagreba te se ekskluzivno u Gloriji predstavio na potpuno drukčiji, neformalniji način – kao pažljiv suprug i brižan otac već odraslog sina i kćeri iz prvog braka, ali i male Katarine koja će na dan parlamentarnih izbora navršiti mjesec dana.

Jedini miran kutak Tomislava Karamarka (56), predsjednika HDZ-a i pretendenta za novog hrvatskog premijera, posljednjih je tjedana njegov dom u središtu Zagreba. Zbog kampanje za parlamentarne izbore po cijele je dane na terenu te mu i te kako godi kad ga navečer već na stubištu dočekuju dvije vesele cavalier king charles španijelke Gita i Tonka i motajući mu se pod nogama ”otprate” ga do uvijek dotjerane i nasmijane supruge Ane. A čim uđe u stan i skine sako, krene prema krevetiću u kojem spava njihova kći Katarina, djevojčica koja će 8. studenog imati mjesec dana. Nježno je pomiluje po licu, a zatim je za laku noć poljubi u čelo, donosi ekskluzivnu reportažu tjednik Gloria..

Katarina, koja je došla na svijet carskim rezom u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode, desetak dana prije predviđenog termina, miljenica je cijele obitelji, a posebno Lane i Martina Karamarka, njegove djece iz prvog braka.

”Beba je definitivno blagoslov”, kaže 18-godišnji Martin, učenik četvrtog razreda gimnazije. ”Kada nam je Ana rekla da ćemo dobiti sestricu, bio sam malo u šoku. I cijelo vrijeme Anine trudnoće nisam zapravo bio svjestan koliko će nam to radosti donijeti. Ali kad se Kate rodila, sav sam se raznježio. U početku me bilo strah uzeti je u ruke, ali sad već diže glavicu, snažna je, bit će fora.

”Volim male bebe, a Kate je super”, dodaje 20-godišnja Lana, studentica na Zagrebačkoj školi ekonomije i marketinga. ”Mislim da će biti lijepo gledati je kako odrasta. Jedva čekam da počne pičati i da joj mogu birati odjeću. Martinu to, naravno, nisam mogla i mislim da će to biti baš slatko. Zasad me samo nesvjesno uhvati za prst”.

I s te strane je Tomislav Karamarko sretan čovjek, jer u svemu što čini ima bezrezervnu podršku svoje danas već odrasle djece, koja su s puno poštovanja prihvatila njegovu drugu suprugu. Kako s majkom žive samo stotinjak metara dalje, često navrate k tati i Ani, a otkako se rodila Kate skoknu makar na trenutak da bi je samo vidjeli i provjerili treba li joj što. Gledaju njezine ruke, prstiće, dugu kosu, odgonetavaju na koga je nalik…

”Obitelj mi je najvažnija”, objašnjava Tomislav Karamarko. ”Bitna mi je bliskost s roditeljima, djecom i Anom, kao i odlična komunikacija s bivšom suprugom. Doista smo međusobno u izvrsnim odnosima. Zar mislite da bih se mogao potpuno posvetiti tako zahtjevnom i odgovornom poslu da nisam uspio uspostaviti harmoniju u privatnom životu?! A Kate nas je sve još čvršće povezala. Prekrasna je curica, jako je dobra, samo jede i spava, nema uz nju neprospavanih noći, ili neke hektike. Doista uživam u predivnom osjećaju da sam treći puta tata.

Dok je promatram kako spava, stalno se prisjećam kako je to bilo kad su lana i Martin bili mali”, nastavlja ponosni otac. ”Sjećam se odvođenja u vrtić, vraćanja iz vrtića, škole, obaveza… Lana se rodila mjesec dana nakon Oluje, Martin dvije godine kasnije, u to sam vrijeme jako puno radio i čini mi se kako su u trenu odrasli. Vrijeme je samo prohujalo. Baš sam neki dan rekao i Ani i bivšoj supruzi kako mi nedostaje to vrijeme kad su bili mali. Znam da oni imaju svoje živote i da im zacijelo ide na živce što ih stalno zovem, ali ne mogu si pomoći. Oni će biti moja djeca i s pedeset godina, uvijek ću htjeti znati gdje su i što rade. Odgojen sam tako da se javim kad nekamo idem i kad se odnekud vratim pa tako odgajam i svoju djecu. I dan danas se svaki dan čujem s roditeljima, obavezno im kažem da idem na put i da sam se vratio, a i Anu često nazovem tijekom dana da vidim je li sve u redu”.

Sve te obiteljske vrijednosti Tomislav Karamarko ponio je iz roditeljske kuće. Rođen je u Zadru, ali kad mu je bilo šest godina, njegovi otac Martin i majka Kata zbog političkih pritisaka morali su, kaže, napustiti grad, zbog domoljublja su stradali i materijalno i preselili se u Zagreb gdje su započeli novi život. Nastanili su se na Žitnjaku, radničkom kvartu, a njegov otac se zaposlio kao vozač i često vozio na relaciji Zagreb- Zadar. Roditelji su ga, kaže, odmalena učili da mora biti čestit, marljiv, otvoren, prihvaćati suživot s drugima i pomagati im koliko god je to moguće. Tako da je u osnovnoj školi Augusta Cesarca na Peščenici lako sklapao prijateljstva. Bio je to njegov kvart u kojem se baš dobro osjećao odrastajući s djecom sličnih mogućnosti i afiniteta- pjevajući u zborovima, svirajući u školskim bendovima, a kasnije i igrajući košarku.

I njegovoj supruzi, s kojom je u braku od svibnja ove godine, obitelj je jako važna. Roditelje i dvije sestre, koji žive u Splitu, ne viđa često koliko bi htjela, ali se svaki dan čuju. I druga baka i djed žele znati sve o napretku unučice.

”Katarinino rođenje donijelo je veliku promjenu, ali očito sam na nju bila spremna. Katarina i ja se jako dobro snalazimo: dobra je beba i glasna samo ako one sekunde kad ogladni ne dobije hranu. Ujutro se budi oko sedam, jede svaka tri do četiri sata, a ostalo vrijeme spava. Zasad ima kosicu na Tomu. Svekrva mi je rekla da je i on bio takav kad se rodio, baš kao i Lana i Martin. A ime smo joj odabrali zajedno. Htjeli smo da to bude snažno ime, a i Tomina majka je Katarina”, kaže Ana, 40- godišnja vlasnica marketinške agencije koja je posao- dok je na porodiljnom- prepustila dvjema partnericama, Anji Lutilsky i Tei Martičević. Trenutačno se potpuno posvetila majčinstvu i sve sama obavlja, ali ako zatreba, uvijek može računati na svekrvu.

”Baki se jako sviđa njezina unućica. Neprestano smo u kontaktu, živi blizu i tu je kad god je zatrebamo. Tomina mama je velika pomoć i djeci i Tomi i meni, na čemu smo joj svi zahvalni. S Lanom i Martinom smo jako povezani, imamo super odnos, a sad se tu uklopila i Katarina, prea kojoj su se njih dvoje postavili zaštitnički”, priča Ana Karamarko.

Otkako su dobili sestricu, Lana i Martin nastavljaju graditi obiteljsku sreću onako kako ih je otac naučio, a njegove česte pozive mobitelom ne doživljavaju kao kontrolu, već kao brigu. I jako su ponosni na oca.

”Ljudi o mom ocu imaju pogrešan dojam: da je zatvoren, strog, da se ne smije… No on je baš suprotnost tome. Pričamo o raznim stvarima, često se šalimo, uvijek naglašava da moram imati vlastiti stav o svemu. Slobodno mogu sve pitati, reći što mi smeta, potpuno biti svoj i to mi se jako sviđa. Volimo skupa ići na košarkaške utakmice ili gledati utakmice NBA na sportskim kanalima, a dijelimo i političke stavove. Lani sam se učlanio u Mladež HDZ-a. O tome nismo prethodno razgovarali već sam mu samo priopćio da dolazim u njegov ured pa neka mi pripremi iskaznicu. Bio je ponosan i rekao mi je kako je jako lijepo da mu i na taj način pružam podršku. To i jest bila moja podrška njemu, ali i nešto što sam osjećao da trebam napraviti iz uvjerenja”, priča Martin karamarko, koji je u razmišljanjima o svojoj budućnosti došao do- stomatologije. Kako sada stvari stoje, čini se da će biti prvi medicinar u obitelji. I svakako namjerava ostati u Hrvatskoj.

”Baš sam neki dan razgovarao s nekoliko prijatelja. Većina bi ih se najradije odselila iz Hrvatske, samo je jedan rekao da bi volio ostati. Smatram da bi svoju egzistenciju trebalo ostvariti u domovini te da bi za prosperitet Hrvatske bilo dobro da što više mladih ostane ovdje. Nije se bitno na brzinu obogatiti, nego ostvariti lijep život, imati obitelj i polako graditi egzistenciju. Nikad ne bih mogao živjeti nigdje nego u Hrvatskoj”, kaže Martin.

Šef najjače oporbene stranke nikad ne govori o privatnom životu, no rođenje male Katarine ga je toliko raznježilo da je popustio pred znatiželjom javnosti, a supruga mu je u tome dala podršku.

”Ne bavim se političkim marketingom niti sam ikada bila dio političke scene. No smatram da se treba znati je li osoba koja želi voditi državu u stanju organizirati vlastiti život. Ako doma imaš mir i sklad, puno vedrine i razumijevanja, možeš dati svoj maksimum i profesionalno. U tom smislu trudim se pomoći svom suprugu, a za svoje političke nastupe i govore ima profesionalne suradnike. Kao njegova supruga mogu samo reći da je Tomo duhovit, nasmijan i vedar, a opet dostojanstven, promišljen, staložen i vrlo iskren. S njim je doista lijepo živjeti”, govori Ana Karamarko.

U taj svijet politike privremeno su se uklopile dudice i bočice, baš kao i krevetić smješten u sobi s kućnom bibliotekom u kojoj prevladavaju ruski, francuski i engleski klasici, ali i djela poljskih pisaca koje je Ana proučavala dok je studirala komparativnu književnost te poljski jezik i književnost. Na policama su i brojne historiografske knjige i biografije, što je pak strast Tomislava Karamarka. Prvi čovjek HDZ-a s posebnim je guštom pročitao, primjerice, memoare Erica Claptona.

”Kad navečer dođem kući-priča- najviše mi godi opuštanje uz muziku Erica Claptona, Billyja Prestona i Johna Hiatta. Uz košarku, glazba je moja velika ljubav: bio sam na tri koncerta Joea Cockera, kao i na koncertu Rolling Stonesa u zagrebačkom Domu sportova 1976., kad je aktualan bio njihov album ”Black and Blue” te 1998. godine na Hipodromu, a prostudirao sam i kompletan solo opus Drage Mlinarca. Još u osnovnoj školi na Peščenici svirao sam bugariju, instrument vrlo sličan gitari, zajedno sa Srđanom Gulićem Gulom, koji je kasnije postao bubnjar u grupi Haustor. Prvu gitaru dobio sam od tate i dvije godine pohađao sam Glazbenu školu Blagoja Berse. Kao student kupio sam si Yamahu Country pa sam i po njoj malo lupao. Tu mi je gitaru uzeo Martin, koji je godinu i pol pohađao rock- akademiju i bilo mi je jako žao kad je odustao. Ja skoro 30 godina nisam zasvirao, a zapjevam možda jednom ili dvaput godišnje, kad se nađem sa starim društvom.

Ipak, jedna klasična gitara još je u njihovom domu, a možda izborni rezultati budu prigoda za uživanje u poznatim akordima.

”Katarina će 8. studenog napuniti mjesec dana i za taj njezin prvi jubilej darovat ćemo joj pobjedu”, uvjeren je Tomislav Karamarko. ”Ovi su izbori za mene izazov i moram u tome biti na visini zadatka, ne toliko zbog političke karijere, koliko zbog svoje savjesti. Motiv su mi moja i sva druga djeca kojima treba osigurati budućnost. A kad to ostvarim, vratit ću se normalnom životu i opet anonimno šetati ulicom bez odijela, gledati Martina kako pacijentima popravlja zube, Lanu kako radi nešto svoje, igrati squash s prijateljem da ostanem u kondiciji. I uživati gledajući Katu kako odrasta okružena našom ljubavlju”.

Gloria

facebook komentari

 • vladajuci

  Svaka čast, ovo mora izaći na dobro.

  • cleuna

   Vidjet cemo.
   To isto sam ja mislio za Ivu Sanadera na pocetku njegova prvog mandata.

   • HRSmoock

    D: Tomo, znaš onaj zonfa kao sa Amsterdamom pa onda,,,Pššš…šššš

    T: A, to. Pa što ne kažeš, bata Ivane.

   • vladajuci

    Prihvaćam.

 • Lupus

  sin mu Martin isti djed Osman Muftić

  • Bila

   Pa krasna djeca i ćer mu i sin. Bogme se i ima sa čim
   ponosit. I vidi se da su djeca ‘gojena’-kako bi naši stari kazali,
   kad bi htjeli naznačit roditeljsku skrb.