Pratite nas

Obitelj ubijenog Leutara očajna zbog šutnje vlasti

Objavljeno

na

Uz članove obitelji ubijenog Leutara, vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili su pripadnici Federalne uprave policije, Županijski odbor HDZ-a BiH Sarajevo, te članovi Hrvatskog narodnog saveza

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti jučer je u Sarajevu na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici obilježena 15. godišnjica od atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara, od čijih je posljedica za nekoliko dana preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Sarajevu.

Obitelj kritizira vlasti

Uz članove obitelji ubijenog Leutara, vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili su pripadnici Federalne uprave policije, Županijski odbor HDZ-a BiH Sarajevo, te članovi Hrvatskog narodnog saveza. Ivica Leutar, sin ubijenog Joze Leutara, kazao je novinarima kako se obitelj već 15 godina bori s institucijama i pokušava srušiti kriminalnu “hobotnicu” koja sprečava istragu o počinjenom atentatu. Ističući kako se nadaju da će biti nekog pomaka u otkrivanju atentatora i njihovih nalogodavaca sin Ivica je pozvao sve ljude koji nešto znaju da doprinesu otkrivanju istine “jer nam neće biti bolje dok se ubojice ne zatvore”. I sestra pokojnog Leutara Mara Jozić optužila je institucije vlasti da ništa ne čine u rasvjetljavanju okolnosti oko počinjenog atentata. “Vlast je prolazna, ali jedni druge štite. Da postoji volja, za 15 godina nešto bi bilo učinjeno. Vjerojatno treba proći jedna generacija jer će se valjda onda netko zapitati zašto je ovaj spomenik tu. Nadam se da će nekada pravda biti zadovoljena”, kazala je Mara Jozić.

Montirano suđenje

Spomenimo da je atentat na Jozu Leutara izvršen 16. ožujka 1999. godine u 7.50 sati u sarajevskom naselju Ciglane tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Nakon zadobivenih teških ozljeda Leutar je preminuo 12 dana kasnije. Istragu o ubojstvu je proveo američki FBI i MUP FBiH. Nakon Leutarove smrti organizirano je jedno montirano suđenje. Vrhovni sud Federacije BiH je nakon dvije i pol godine, koliko je trajala političko-pravosudna farsa, oslobodio Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkušu i Marija Milićevića optužbi za ubojstvo Joze Leutara, doministra unutarnjih poslova FBiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

Velimir Bujanec dao intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

Objavljeno

na

Objavio

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija”

NEDJELJA 21:15 – UREDNIK BUJICE GOSTUJE NA LAUDATO TV!

Velimir Bujanec dao je intervju za emisiju “Božanstvena komedija” koju uređuje velika četvorka – Marin Periš, Matej Sunara, Stanko Stojić i Josip Kežić…

Tema emisije je MP Thompson, najpopularniji hrvatski glazbenik, napadi na njega i njegovu vjernu publiku, a voditelj Bujice svoje je argumente suprotstavio mišljenju notornog Jurice Pavičića. Intervju s Bujancem je sniman na zagrebačkoj Šalati, gdje je MP Thompson nedavno održao spektakularni koncert koji je po običaju silno zasmetao jugo-ljevičarima.

“Božanstvenu komediju” pogledajte u nedjelju 24. rujna s početkom u 21:15 na Laudato TV, a nova sezona Bujice sa paprenim temama i sjajnim gostima starta u ponedjeljak 02. listopada na Z1 i 10 partnerskih televizija!

PHOTO: Marin Periš je intervju s Velimirom Bujancem za “Božanstvenu komediju” snimio na vrhu najviše skakaonice na zagrebačkoj Šalati. Jer, soko’ je za neke ipak previsoko…

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

DUBROVNIK: NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI: ODRED NAORUŽANIH BRODOVA

Objavljeno

na

Objavio

Slavni Odred naoružanih brodova bio je dragovoljačka postrojba čiji se početak djelovanja veže za 23.rujna 1991.i prvu plovidbu glisera Sveti Vlaho.

Odred su osnovali Aljoša Nikolić, Miljenko Bratoš i Rudi Butković. Zadatak odreda bio je probijanje pomorske blokade Grada i uspostava morskog koridora za dopremanje lijekova, hrane, naoružanja i streljiva za uspješnu obranu Dubrovnika.

Pripadnici ONB-a gliserima su prevozili i ranjenike, kao i branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći dubrovačkim braniteljima. U sastavu ONB-a bilo je 22 brodice raznih veličina koje su prevezli preko 5000 ljudi i više od 4000 tona različitog tereta. Ova ekipa, njih 117, pod vodstvom Aljoše Nikolića, držala je Grad na životu. Odred je bio jedan od najvažnijih faktora za održavanje obrane i preživljavanje stanovnika. Vozili su po najtežim vremenskim uvjetima, a zanimljivo je kako nisu izgubili niti jedan brod. Posljednji i očuvani primjerak jednog od naoružanih brodova, sveti Vlaho, restauriran je i izložen na Batali kao muzejski primjerak, piše Nportal

Nagrađeni su Plavom vrpcom Novog vjesnika, nagradom za hrabra i humana djela na moru 1992.godine. Odred je odlikovan 2006.Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. Unatoč hrabrosti i požrtvovnosti, sudjelovanja u oslobađanju Slanog, i konačnog oslabađanja Konavala,zauzimanja HE Plat, nijedan pripadnik ONB-a nije dobio časnički čin ni ratno odlikovanje. Aljoša Nikolić je malo prije svoje smrti, 2010.

Plavu vrpcu i skulpturu Galeb donirao Muzeju Domovinskog rata, koja je izložena u tvrđavi Imperijal na Srđu.
Dubrovnik će se uvijek sjećati hrabrih pripadnika Odreda naoružanih brodova i nikada neće zaboraviti ni one koji su izgubili svoje živote tijekom Domovinskog rata: Miljenka Bratoša, Gorana Gojkovića, Đura Raguža Kanadera, Matka Soče i Zdenka Zorića.

facebook komentari

Nastavi čitati