Pratite nas

Događaji

Obljetnica Daytona: Jedni se u njega kunu, drugi ga kritiziraju, a treći proklinju

Objavljeno

na

Navršilo se punih 19 godina otkako je u Parizu svečano potpisan Daytonski mirovni sporazum, dogovor zahvaljujući kojem je uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini, ali mnoga pitanja unutarnjeg funkcioniranja ove zemlje do danas nisu riješena. To je generalno ono oko čega se svih ovih godina slažu svi koji govore o značaju i ulozi Daytonskog sporazuma.

news_photo_dayton_475_316_85_s_c1Na mirovni sporazum kojeg su kreirali Amerikanci, a podržao ostatak međunarodne zajednice, danas se različito gleda u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Srbi koji su se svojedobno najviše protivili potpisivanju Daytona, a posebno odredbama koje su se odnosile na teritorijalno razgraničenje i ovlasti države, danas su najveći zagovornici poštivanja „slova Daytona“. Sve političke opcije u Republici Srpskoj, bez izuzetka, slažu se u stavu da Daytonski sporazum i njegov Aneks IV (Ustav BiH) moraju ostati jedina osnova uređenja odnosa između dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. Upravo iz daytonskog ustava RS crpi golemu autonomiju koja se svakodnevno demonstrira u političkom životu BiH. Kakav je stav RS-a prema Daytonskom sporazumu, govori i to što se datum parafiranja tog dokumenta, 21. studenog, obilježava kao entitetski praznik.

S druge strane, među Bošnjacima, a posebno među Hrvatima, Daytonski sporazum se doživljava prilično negativno. Priznaje mu se tek činjenica da je zaustavio rat i stradanje. Njegova ustavna rješenja i jedni i drugi smatraju lošima. Za Bošnjake je i danas najspornije što je Dayton legalizirao Republiku Srpsku u postojećem obliku i organizaciji i što nije osigurao normalno funkcioniranje države. Kakav je danas odnos Bošnjaka prema Daytonu najbolje pokazuju najave prosvjednih okupljanja danas u Bihaću i nekolicini drugih gradova, iza kojih, istini za volju, stoje nevladine organizacije.

Najmanje zadovoljni Daytonskim sporazumom i njegovim odredbama su bosanskohercegovački Hrvati, jer upozoravaju da je nametnuo neodrživu asimetriju kroz formulu „tri naroda, a dva entiteta“. Daytonske odredbe poslužile su i za neka kasnija rješenja koja su Hrvati doživjeli kao dodatno obespravljivanje. Zbog toga je i logično što su danas najveći zagovornici ustavnih reformi u BiH upravo hrvatski politički predstavnici.

Usprkos svemu, Daytonski sporazum je uspio nadživjeti skoro sve aktivne sudionike u njegovom stvaranju i potpisivanju. Franjo Tuđman, Alina Izetbegović, Slobodan Milošević, ali i „otac“ Daytona, Richard Holbrooke, odavno nisu među živima, a sporazum će iduće godine obilježiti dva puna desetljeća.  VL/Kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica stradanja mještana Lovasa u minskom polju

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani srijemskog mjesta Lovas prisjetili su se 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije mjesta izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, 14 ih je ranjeno, a za zločine dosad nitko nije odgovarao.

“Strašno smo ogorčeni i frustrirani što i nakon 26 godina od zločina pravda nije zadovoljena, a krivci nisu odgovarali za počinjene zločine u Lovasu. Gotovo je to nemoguće objasniti obiteljima žrtava, koje već pomalo gube nadu da će pravda ikada biti zadovoljena.

Iako je tu ne treba niti očekivati i nikada neće biti postignuta, jer ubijenih više jednostavno nema i ne postoji ništa što bi obiteljima bol moglo ublažiti”, kazala je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

U spomen na ta tragična zbivanja vijence su podno spomen obilježja u nekadašnjem minskom polju na ulazu u Lovas položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Kod spomen križa u središtu mjesta moljena je molitva, dok je u Župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela služena misa zadušnica.

Navečer će u Domu kulture biti prikazan dokumentarni film “Krvava berba grožđa” Silvija Mirošničenka koji je nedavno premijerno prikazan u Zagrebu, a govori upravo o okupaciji Lovasa i stradanju mještana.

Za ratni zločin u Lovasu 1991. godine, u kojem je ubijeno 85 Lovaščana, vođeni su i još uvijek se vode kazneni postupci pred pravosudnim tijelima u Hrvatskoj i Srbiji te pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Povodom 26. obljetnice stradanja Lovščana oglasio se Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, koji podsjeća da je Okružno državno odvjetništvo u Osijeku (danas ŽDO Osijek) 19. prosinca 1994. podiglo optužnicu protiv 18 osoba za zločin u Lovasu.

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Državno odvjetništvo RH je kazneni predmet ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine u Srbiji, jer većina optuženika nije ni danas dostupna hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je 28. studenoga 2007. optužnicu protiv 14 okrivljenika zbog ratnog zločina u Lovasu protiv civilnog stanovništva, a 26. lipnja 2012. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je presudu kojom je sve okrivljenike proglasilo krivima i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Međutim, 9. prosinca 2013. godine presuda je ukinuta i postupak je vraćen na ponovno raspravljanje. Do danas prvostupanjski postupak nije završen.

Krvava berba grožđa – ‘Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem’

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“, Ive Pilara, predstavljen  u Vinkovcima i Nuštru.

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Dana matice hrvatske u Vukovarsko –  srijemskoj županiji  u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, predstavljen je pretisak hrvatskog izdanja knjige Južnoslavensko pitanje, autora Ive Pilara.

Sutradan, 16. 10. 2017. predstavljanje je nastavljeno u dvorani  vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića , te  uvečer istog dana u prostorima Doma kulture u Nuštru.

Pretisak knjige i predstavljanje, organizirali su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i Građanska inicijativa Ivo Pilar.

Knjigu su predstavili prof. Stjepan Šterc, Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i novinar Marko Ljubić.

Sudeći prema odazivu građana,  ovo je knjiga za  koju  hrvatska javnost pokazuje snažan interes, budući govori o Pilarovim predviđanjima o stanju u Hrvatskoj, analizira i osvjetljava povijest velikosrpskog posezanja za hrvatskim nacionalnim teritorijem te jasno oslikava genezu tih pojava. Iako izdana prije stotinu godina, u knjizi se  najavljuju  masovna iseljavanja  iz zemlje. Zbog kristalno jasne dijagnostike navedenih pojava i problema, knjiga je zabranjivana tijekom obje južnoslavenske kraljevine te tijekom SFRJ. Autor, dr. Ivo Pilar ubijen je od velikosrpskih organizatora, 1933., u Zagrebu.  Hvale vrijedan pretisak iz 1990., organiziran od Hrvatske demokratske stranke, pomalo se izgubio u vihoru ratnih događanja koja su uslijedila u Hrvatskoj.

„Čitajući Ivu Pilara imate osjećaj da se gotovo ništa nije promijenilo. Ivo Pilar i njegovo djelo je ostalo izvan kolektivne svijesti Hrvatske  jako dugo i ja bih rekao da je to usud svih ljudi koji su imali izraženu, vrlo jasnu, hrvatsku suverenističku ideju, koji su tu ideju htjeli maknut iz tog istočnog okruženja i usmjeriti Hrvatsku prema zapadu.“ – izjavio je na predstavljanju Stjepan Šterc.


Organizatori predstavljanja posebno zahvaljuju ravnatelju vinkovačke gimnazije prof. Stipi Tomiću, načelniku Općine Nuštar Hrvoju Drinovcu te svim nazočnima na predstavljanjima.

Građanska Inicijativa Ivo Pilar

Više o knjizi možete saznati ovdje:

http://juznoslavensko-pitanje.hr/

 

facebook komentari

Nastavi čitati