OBRANA HERCEG BOSNE – Žalbe na presudu stižu do 12. siječnja

2

Bivši dužnosnici Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane koji pred Haaškim tribunalom očekuju donošenje drugostupanjske presude konačno su dobili produženje roka za pisanje žalbi na prvostupanjsku presudu kojom su, podsjećamo, nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora.

Naime, zbog opsežnosti cjelokupnog dokaznog materijala kojim se kroz žalbu pokušavaju oboriti ključne teze iz prvostupanjske presude te ograničenog broja stranica, odvjetnički timovi haaške šestorke naglašavali su kako im 75 dana od dana predaje najave žalbe jednostavno nije dovoljno kako bi kroz nju obuhvatili sve ključne segmente koji su izuzetno bitni za obaranje teza na kojima počiva haaška optužnica, a pogotovo u dijelu koji se odnosi na navodni udruženi zločinački pothvat, etničko čišćenje i međunarodni sukob.

Presuda 2017.?

Vesna Alaburić, odvjetnica koja brani generala Milivoja Petkovića, potvrdila je u razgovoru za Dnevni list kako je rok za podnošenje žalbe sada 12. siječnja, što je svakako puno povoljniji datum od ranije najavljenoga, budući da obrane imaju više vremena kako bi sve važnije stavke i elementi našli svoje mjesto u dokumentu žalbe. Nakon što obrane optuženih predaju žalbe, kreće uobičajena prepiska sukobljenih strana, odnosno replike i odgovori zbog čega će sigurno biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi Žalbeno vijeće konačno moglo početi odlučivati o žalbama. Alaburić procjenjuje kako bi do toga moglo doći u lipnju iduće godine, a samim tim postaje jasno kako će do izricanja drugostupanjske presude doći tek 2017. godine. U međuvremenu ona, kao i kolege iz ostalih odvjetničkih timova, užurbano rade na pripremi same žalbe koja će uz svoju žalbenu osnovu imati i nekoliko ključnih elemenata o kojima je naš list već pisao.

Obaranje teza Tužiteljstva

Prvi je svakako osporavanje teze koja se tiče udruženog zločinačkog pothvata, kao i tvrdnji kako je svako stvaranje entiteta u BiH povezano s navodnim etničkim čišćenjem. Obrane će se u žalbenim podnescima osvrnuti i na same vojne operacije tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH te pokušati dokazati da one nisu bile poduzimane sa svrhom etničkog čišćenja, već su bile posljedica događaja na terenu, odnosno planova i aktivnosti Armije BiH. Jedan od vrlo važnih elemenata u žalbi svakako će biti i onaj koji se tiče zločina, koji se jesu događali, ali obrana će tvrditi kako oni nisu posljedica nekog zločinačkog plana etničkog čišćenja, već različitih okolnosti.

Test za politiku

Odvjetnički timovi su također stava, a to će obrazložiti u žalbi, kako je došlo do krivog tumačenja namjere i svrhe osnivanja Herceg Bosne, kao i HVO-a, a i samim tim i načina funkcioniranja političkih struktura, vojske i administracije. Inače, dovršetak procesa pisanja žalbe te drugostupanjski postupak predstavljaju i određeni test za vanjsku politiku Republike Hrvatske čije su institucije, kao i tiha diplomacija, uradile vrlo malo u pogledu zaštite nacionalnih interesa i ugleda države, a pogotovo nakon što je postalo jasno da je u prvostupanjskoj presudi prihvaćena teza da je udruženi zločinački poduhvat skrojen u Zagrebu uz sudjelovanje tadašnjeg vojnog i političkog vrha Hrvatske. Te iste institucije pružile su gotovo nikakvu pomoć haaškoj šestorki tijekom suđenja koje traje još od 2006. godine, piše . Dnevni List.  (glasbrotnja/dnevnilist/kamenjar)

facebook komentari

  • peppermintt

    Pozdrav našim generalima !

    • i da nam se vrate što prije!