Očekuje se jedanaest bošnjačkih, sedam srpskih i pet hrvatskih kandidata

  0

  Za ove izbore je veliki broj kandidata za pozicije u državnom vrhu

  opći Izbori 2014Među 69 političkih stranaka i 23 neovisna kandidata koji su se prijavili za sudjelovanje na listopadskim izborima 19 je stranaka i četiri neovisna kandidata koji se planiraju upustiti u utrku za članove Predsjedništva BiH.

  Ako je suditi po biračkom tijelu na koje računaju pojedine stranke i kandidati najviše gužve bi trebalo biti na listi kandidata za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Sva četvorica neovisnih kandidata su Bošnjaci. To su bivši reis Mustafa Cerić, aktualni dopredsjednik FBiH, Mirsad Kebo te malo poznati Adil Žigić i Halil Tuzlić. Žigić se još prije osam godina kandidirao za istu poziciju, ali je dobio samo 1.245 glasova.

  Autsajder je i načelnik općine Breza, Halila Tuzlića. Prema prijavama SIP-u, svoje kandidate za Predsjedništvo BiH trebali bi imati sve veće probošnjačke stranke. SDA će skoro sigurno kandidirati aktualnog člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića, SBB vjerojatno Fahrudina Radončića, a SDP bi, prema najavama, ovaj put mogao odustati od pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH koju je u dva protekla mandata uzeo.

  Navodno će nakon dugo godina imati kandidata za bošnjačkog člana i to u liku Denisa Bećirovića. Kandidate će imati i Stranka za BiH i BPS, što znači da bi u utrku mogli Haris Silajdžić i Sefer Halilović. Kao alternativa Silajdžiću iz SBiH se spominje Azra Hadžiahmetović. Svoje kandidate najavljuju i dvije marginalne bošnjačke stranke, Kongresna narodna stranka i Stranka dijaspore. Od hrvatskih stranaka, kandidaturu za Predsjedništvo BiH najavljuju HDZ BiH, HDZ 1990. i HSP. Unutar HNS-a će odlučiti tko će biti kandidat ove grupacije, ali je izvjesno da će to biti kandidat iz najjače stranke – HDZ BiH. Martin Raguž će prema najavama biti kandidat HDZ-a 1990., a Zvonko Jurišić i određeni stranački čelnici se spominju kao kandidati HSP-a za istu poziciju.

  Veliki broj srpskih stranaka

  Živko Budimir bit će kandidat svog SPP-a, dok bi Slavo Kukić kako se špekulira trebao biti kandidat Komšićevog DF-a. Zanimljivo je da Lijanovići, osnosno NS RzB nije prijavila kandidaturu za Predsjedništvo BiH, a nije isključeno da podrže nekog od kandidata drugih stranaka. Dosta je i srpskih stranaka najavilo kandidate za Predsjedništvo. SNSD će vjerojatno predložiti Nikolu Špirića, iako se spominje i Sredoje Nović. Ukoliko se ne dogovore o zajedničkom kandidatu, SDS bi mogao predložiti Ognjena Tadića ili Mladena Bosića, a PDP Mladena Ivanića. Kandidate će imati i Socijalistička partija, Demokratski narodni savez, Stranka pravedne politike i Srpska napredna stranka.

  VL

  facebook komentari