Pratite nas

Očekuje se jedanaest bošnjačkih, sedam srpskih i pet hrvatskih kandidata

Objavljeno

na

Za ove izbore je veliki broj kandidata za pozicije u državnom vrhu

opći Izbori 2014Među 69 političkih stranaka i 23 neovisna kandidata koji su se prijavili za sudjelovanje na listopadskim izborima 19 je stranaka i četiri neovisna kandidata koji se planiraju upustiti u utrku za članove Predsjedništva BiH.

Ako je suditi po biračkom tijelu na koje računaju pojedine stranke i kandidati najviše gužve bi trebalo biti na listi kandidata za bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Sva četvorica neovisnih kandidata su Bošnjaci. To su bivši reis Mustafa Cerić, aktualni dopredsjednik FBiH, Mirsad Kebo te malo poznati Adil Žigić i Halil Tuzlić. Žigić se još prije osam godina kandidirao za istu poziciju, ali je dobio samo 1.245 glasova.

Autsajder je i načelnik općine Breza, Halila Tuzlića. Prema prijavama SIP-u, svoje kandidate za Predsjedništvo BiH trebali bi imati sve veće probošnjačke stranke. SDA će skoro sigurno kandidirati aktualnog člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića, SBB vjerojatno Fahrudina Radončića, a SDP bi, prema najavama, ovaj put mogao odustati od pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH koju je u dva protekla mandata uzeo.

Navodno će nakon dugo godina imati kandidata za bošnjačkog člana i to u liku Denisa Bećirovića. Kandidate će imati i Stranka za BiH i BPS, što znači da bi u utrku mogli Haris Silajdžić i Sefer Halilović. Kao alternativa Silajdžiću iz SBiH se spominje Azra Hadžiahmetović. Svoje kandidate najavljuju i dvije marginalne bošnjačke stranke, Kongresna narodna stranka i Stranka dijaspore. Od hrvatskih stranaka, kandidaturu za Predsjedništvo BiH najavljuju HDZ BiH, HDZ 1990. i HSP. Unutar HNS-a će odlučiti tko će biti kandidat ove grupacije, ali je izvjesno da će to biti kandidat iz najjače stranke – HDZ BiH. Martin Raguž će prema najavama biti kandidat HDZ-a 1990., a Zvonko Jurišić i određeni stranački čelnici se spominju kao kandidati HSP-a za istu poziciju.

Veliki broj srpskih stranaka

Živko Budimir bit će kandidat svog SPP-a, dok bi Slavo Kukić kako se špekulira trebao biti kandidat Komšićevog DF-a. Zanimljivo je da Lijanovići, osnosno NS RzB nije prijavila kandidaturu za Predsjedništvo BiH, a nije isključeno da podrže nekog od kandidata drugih stranaka. Dosta je i srpskih stranaka najavilo kandidate za Predsjedništvo. SNSD će vjerojatno predložiti Nikolu Špirića, iako se spominje i Sredoje Nović. Ukoliko se ne dogovore o zajedničkom kandidatu, SDS bi mogao predložiti Ognjena Tadića ili Mladena Bosića, a PDP Mladena Ivanića. Kandidate će imati i Socijalistička partija, Demokratski narodni savez, Stranka pravedne politike i Srpska napredna stranka.

VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

19. rujna 1991. Beograd – ‘bacanje cveća’ pred tenkove koji razaraju Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 19. rujna 1991. dogodilo se poznato „bacanje cveća pred tenkove“ u Beogradu. Bilo je to prilikom kretanja Prve gardijske oklopne divizije JNA (poznatije kao elitna Titova divizija) prema hrvatskom gradu heroju Vukovaru.

Hrvatski junaci branitelji Vukovara uspjeli su razbiti jednu od najelitnijih oklopnih postrojbi Europe u to vrijeme.

Bio je to samo još jedno od niza „događanja naroda“ u glavnom gradu Srbije Beogradu čiji su građani masovno i učestalo sudjelovali na huškačkim ratnim mitinzima od 1987. nadalje. Tako se stvarala ratna atmosfera i podloga za agresiju na Hrvatsku i druge u cilju ostvarenja opće prihvaćene ideje Velike Srbije.

Tisuće Beograđana je oduševljeno izašlo na ulice pozdraviti tenkove koji su išli na Hrvatsku. Vukovar je razrušen, Hrvati pobijeni ili raseljeni, a slika o cvijeću i oduševljenju Beograđana ostala je u kolektivnoj memoriji hrvatskog naroda.

U to vrijeme razboriti i časni antiratni glasovi u Srbiji i Beogradu su postojali, ali bili su rijetkost kao i danas.

Naime, sličnu huškačku atmosferu pokušava podgrijati i današnje čelništvo Srbije koje je aktivno sudjelovalo u divljačkoj agresiji na Hrvatsku što huškanjem (Vučić), što kao četnički vojnik i agresor (Nikolić), a što kao jedan od najvažnijih političara u Srbiji u to vrijeme (Dačić).

Osim toga ovaj događaj, kao i donji TV prilog, jasno pokazuje da je iz glavnog grada Srbije Beograda kretala ne samo upravljačka i huškačka agresija na Hrvatsku, već da su u toj agresiji sudjelovali i Beograđani i drugi građani susjedne Srbije. To znači da je na djelu bila agresija Srbije na Hrvatsku, a ne građanski rat kao što su hrvatski političari s ljevice, (kvazi)povjesničari i velik dio nevladinih udruga godinama pokušavali sugerirati.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati