Pratite nas

Od 3758 potpisnika peticije u HNŽ-u, čak 3601 je Bošnjak

Objavljeno

na

Samo 157 potpisnika peticije nisu Bošnjaci, Ovo je jasan pokazatelj tko stoji iza cijele priče prosvjeda

Nedavno potpisana peticija koju je pokrenuo mostarski plenum još jedan je dokaz kako iza prosvjeda stoje pojedine bošnjačke stranke. Naime, analizirajući sastav potpisnika peticije, od njih 3758 više je od 95 posto Bošnjaka. Ostalih nekoliko posto su Srbi, Hrvati, Romi, Albanci…

157 nebošnjačkih potpisa

– Samo 157 potpisnika peticije nisu Bošnjaci, Ovo je jasan pokazatelj tko stoji iza cijele priče prosvjeda, rušenja vlasti i zahtjeva koji se pokušavaju nametnuti s pozicije svih građana Mostara i HNŽ-a. I iz peticije je jasno kako ovo nisu prosvjedi Hrvata ni svih građana Mostara i HNŽ-a, nego samo ljudi okupljenih oko pojedinih bošnjačkih stranaka – rekli su nam naši sugovornici koji su analizirali peticiju koju su županijskim vlastima u HNŽ-u predali članovi mostarskog plenuma. Iako ovaj podatak pokazuje stvarnu strukturu i pozadinu prosvjeda, stječe se dojam kako je većina Mostaraca već od ranije stekla sličan dojam kada su u pitanju prosvjednici. Naime, sve glasniji su zahtjevi građana u kojima se traži da se prosvjedi prekinu jer se radi o maloj, neformalnoj skupini građana koja prosvjeduje zbog razloga koje ne podržava većina građana Mostara. – Oni pokušavaju održati živu priču o prosvjedima, a stvarnu snagu će moći dokazati uskoro na izborima. Već ranije su objavljeni podaci kako plenum najviše predstavlja 0,5 posto birača koji su izašli i na izbore i stoga nemaju nikakav legitimitet u svojim zahtjevima. Ne može više od 200.000 stanovnika ove županije biti u raljama nekoliko desetaka ljudi. Neka se organiziraju i izađu na izbore i tako pokušaju preuzeti vlast. Neka onda provode ono što navode u svojim zahtjevima – poručili su naši sugovornici. Peticija nije jedini pokazatelj stvarnog stanja u mostarskom plenumu. Ono se moglo vidjeti i na prošloj sjednici Skupštine HNŽ-a kada je bankarski službenik došao predstavljati plenum. Do tada se smatralo kako ovo neformalno tijelo čine samo nezaposleni i socijalno ugroženi građani Mostara, ali se pokazalo da to nije istina. Simptomatično je kako su pojedini predstavnici plenuma u pauzama sjednice Skupštine HNŽ-a održali privatne razgovore sa zastupnicima pojedinih stranaka, što je samo pojačalo glasine kako politika stoji iza mostarskog plenuma.

Manipuliranje ugroženima

– Građani se imaju razloga buniti i biti nezadovoljni socijalnim stanjem, ali oni koji su istinski ugroženi ne smiju dopustiti da budu predmet političkih manipulacija pojedinaca. Na vlastima je da rade svakodnevno na poboljšanju socijalne slike u županiji, a oni koji pokušavaju na prosvjedima dobiti političke poene sigurno neće postići svoje konačne ciljeve – zaključili su naši sugovornici.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati