Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi čak 60.000

  1

  Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović sudjelovati će u petak i subotu, 27. i 28. lipnja u radu Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe u Ohridu.

  DSC08486
  Stećci na blidinju

  Tijekom ministarskog sastanka u subotu, 28. lipnja, direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj službeno će biti uručen Nominacijski fajl i Plan upravljanja za nominaciju stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

  Nominaciski dosije, koji će Bokovoj uručiti ministar Nović, rezultat je timskog, gotovo pet godina dugog rada brojnih eksperata različitih profila.

  Riječ je o zajedničkom projektu iz oblasti kulture, odnosno prekogranične suradnje BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

  Najavljujući ovaj izuzetno značajan događaj, ministar Nović rekao je da je pri izradi Nominacijskog fajla i Plana upravljanja svaka naučna tvrdnja višestruko provjerena, potkrijepljena i dokumentirana prema kriterijima UNESCO-a.

  Naveo je i da će ostatak materijala koji uključuje Menadžment plan za 30 nominiranih nekropola stećaka i razne anekse biti predat u rokovima koje je odredio UNESCO.

  Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u studenom 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

  U regiji je ukupno nominirano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije nekropole iz Hrvatske.

  Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi čak 60.000, najavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

  Fena

  facebook komentari

  • zbilobrk

   Prošlog sam ljeta malo švrljala po internetu i naišla na video o “mramorju” ili “stećku” koji se nalazi u Republici Srpskoj. Datira iz 12.stoljeća i na njemu piše Herzegovina. danas sam taj video pokušala pronać, al mi ne ide. Bilo kako bilo, ne vjerujem da sam ja jedina koja je to vidjela. Bilo bi dobro da se vrati tamo di i pripada.