Pratite nas

Od jučer se u Federaciji BiH ne može registrirati nova tvrtka

Objavljeno

na

Da je BiH zemlja apsurda, odavno je već poznato, a nadležni se svakodnevno trude da ova zemlja ne ostane bez te titule. Najnoviji primjer je činjenica da se od jučer na području Federacije BiH ne može registrirati nijedna tvrtka (d.o.o), piše Večernji list.

“Ovaj sud, kao i svi registracijski sudovi u FBiH od danas više nemaju elektronsku komunikaciju s Poreznom upravom i Upravom za neizravno oporezivanje. Zbog ovih problema, Sud više ne može provesti postupak registracije poslovnih subjekata-registraciju novoosnovanih gospodarskih subjekata i registraciju podružnica već postojećih poduzeća”, stoji u priopćenju koje je jučer na adrese Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Ministarstva pravosuđa Federacije BiH upućeno iz Općinskog suda u Mostaru.

Nadogradnja softvera

Problem je nastao, kako tvrde u ovom sudu, u nenadogradnji softvera koji se koristi. Kimeta Ljeljak, tajnica Općinskog suda u Mostaru, kaže kako ovaj sud, kao i ostali općinski sudovi imaju dva softvera, od kojih se jedan koristi u registru pravnih poslova, a drugi je u registru u ZK uredu poznatijem kao grunt. “Nadzor, odnosno nadogradnju nad tim softverima, radi Federalno ministarstvo pravosuđa. Oni su nam uz pomoć donatora napravili te softvere i baze podataka, međutim nisu iste nadogradili u skladu s novim zakonskim propisima zbog čega mi sada ne možemo raditi”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako su iz ovog suda, ali i brojnih drugih sudova upozoravali na ovaj problem, ali da unatoč tim upozorenjima nitko ništa nije poduzeo zbog čega se oni sada nalaze u nezavidnoj situaciji jer stranke koje žele otvoriti nova radna mjesta u zemlji koja ima pola milijuna nezaposlenih moraju vraćati bez registracije tvrtke.

Problem knjiženja

Iz ovog suda upozoravaju i na još jedan problem koji bi uskoro mogao izazvati velike probleme građanima. Naime, nije izvršena ni nadogradnja drugog softvera, onoga koji se koristi u Zemljišno-knjižnom uredu. “Od 1. ožujka ove godine stupio je na snagu novi zakon o stvarnim pravima u FBiH. Zakon je donio mnoge novine što se tiče knjiženja i slično. Mi ćemo moći knjižiti stare stvari i nešto što ne spada pod novi zakon, međutim, nećemo moći knjižiti ono što su stranke podnijele na osnovi tog novog zakona. Opet iz razloga što Federalno ministarstvo pravosuđa nije nadogradilo postojeći softver. Mi ne možemo to objasniti strankama”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako je taj novi zakon stupio na snagu a da se nisu poduzele potrebne predradnje. “Ako ne dođe do nadogradnje softvera, građani uskoro neće moći uknjižiti prodaju kuća, ili, pak, zemljišta koji podliježu novom zakonu. Primjerice, građani koji žive u gradu ako imaju neko dvorište ili vinograd, u gradu se to vodilo kao neizgrađeno građevinsko zemljište, ako se to hoće cijepati pa prodavati, onaj tko je u posjedu te parcele ima pravo tražiti da od prava korištenja prijeđe u vlasništvo, a to dalje postojeći program neće podržavati”, kaže Ljeljak apelirajući još jednom na nadležne da riješe ovaj problem u što kraćem roku.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati