Connect with us

Politika

Od kuda je Zlatar Violić koja otplaćuje dva velika kredita dala 30.000 kuna za Josipovića?

Published

on

SDP i HNS su dvije najvažnije stranke koje podupiru Josipovića sudjeluju u financiranju kampanje, iako je SDP kao stranka obilato financirao Josipovićevu kampanju nitko od viđenijih SDP­ovaca nije donator ­ osim Zvonimira Mršića koji je donirao 15 tisuća kuna, svi HNS­ovi ministri u Vladi dali su maksimalne donacije.

Donacija dvostruko osuđenog Ferenčaka

Vesna Pusić, Anka Mrak­ Taritaš, Andrea Zlatar Violić i Ivan Vrdoljak dali su po 30 tisuća kuna, a osim njih tu je i HNS­-ov glavni tajnik Srećko Ferenčak koji je također donirao 30 tisuća kuna.

Zanimljivo je da Ferenčak sudjeluje u doniranju kampanje unatoč tome što je već dva puta od suda proglašen krivim zbog zloporabe položaja u tzv. aferi Nanbudo jer  je od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupio zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodao  Konzumu, čime je oštetio oštetio invalide i grad za višemilijunski iznos.

Točno je da se čeka pravomoćnost presude, no to nije nikoga spriječilo da osudi Ivu Sanadera i prije pravomoćne presude polovicom lipnja prošle godine.

U svakom slučaju Ferenčak novce nije vratio, ali je zato financirao Ivu Josipovića u maksimalnom iznosu.

Od kuda je Zlatar Violić koja ima dva velika kredita donirala 30.000 kuna?

“Isto tako kampanju maksimalnim iznosom donira i ministrica kulture Zlatar Violić koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s 15 tisuća kuna zbog propusta prenošenja upravljačkih prava s trgovačkog društva Druga strana d.o.o. u kojem ima suvlasništvo, a koje je od Ministarstva kulture na čijem je čelu, primilo 1.200.000 kuna kroz 2012. i 2013. godinu radi financiranja časopisa Zarez.”

U svojoj imovinskoj kartici navodi da mjesečno prima neto plaću od 16.450 kuna što joj je jedini izvor prihoda te da otplaćuje dva kredita u iznosima od 32 tisuću eura i 36 tisuća kuna, oba na 10 godina, ispada da je ministrica donirala Josipoviću svoje dvije plaće odnosno da je deset mjeseci odvajala po 3 tisuće kuna samo kako bi donirala kampanju maksimalnim iznosom?

HNS stranka s najvećim donacijama

Inače Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranka za 2013. godinu, koje je nedavno obavio glavni državni revizor Ivan Klešić otkrio je zanimljivu je situaciju s HNS-om: Prihodi od dobrovoljnih priloga (donacija) su ostvareni u iznosu 2.727.373,00 kn. Tijekom 2013. HNS je primio dobrovoljne priloge (donacije) uplaćene u novcu od 75 fizičkih osoba u iznosu 1.248.115,00 kn i od 28 pravnih osoba u iznosu 1.479.258,00 kn. Donacije su pojedinačno iznosile od 500,00 kn do 200.000,00 kn. Ne računajući članarine, HNS-u je svaka od tih fizičkih osoba prosječno godišnje uplatila 19.700 kn!

Usporedbe radi, HDZ, koji ima mnogo više članova, ostvario je donacije u novcu u iznosu 2.170.702,00 kn, pri tom je taj iznos prikupio od višestruko većeg broja donatora u odnosu na HNS – njih 357 fizičkih osoba u iznosu 1.077.253,00 kn i od 96 pravnih osoba u iznosu 1.093.449,00 kn te u proizvodima i uslugama u iznosu 272.636,00 kn, od čega od 19 pravnih osoba u iznosu 243.811,00 kn i devet fizičkih osoba u iznosu 28.825,00 kn. Pojedinačni dobrovoljni prilozi (donacije) primljeni od fizičkih osoba su iznosili od 50,00 kn do 30.000,00 kn, a od pravnih osoba od 500,00 kn do 85.000,00 kn.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je financijska izvješća predsjedničkih kandidata Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Ovo je nepotpuno izvješće dosadašnjih troškova kampanje, a završno izvješće kandidati trebaju dostaviti najkasnije 30 dana nakon izbora.

Prema predanim podatcima Kolinda Grabar Kitarović na kamapanju je potrošila 3.950.000 kuna, od čega na donacije otpada 3.020.000 kuna. SDP­ov kandidat Ivo Josipović do sada je potrošio oko 2 milijuna kuna više, odnosno 5.800.000 kuna od čega na donacije otpada 2.600.000 kuna.

Najviše novca Josipović je potrošio na promidžbu u medijima i to oko 2.900.000 kuna.

Narod.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Published

on

By

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Continue Reading

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Published

on

By

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Continue Reading