Pratite nas

Od nezainteresiranosti Armije BiH do ljubavi unitarista prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Političko Sarajevo najčešće se sjeti Bosanske Posavine kad se potegne pitanje trećeg entiteta tamo gdje su Hrvati danas najbrojniji narod. Kad se krene u raspravu oko teritorijalnog preustroja Bosne i Hercegovine i kao jedan od prijedloga na dnevni red se iznese moguće formiranje većinski hrvatske federalne jedinice, Sarajevo ne da, nameće pitanja kao „što s Posavinom?“ i pojmove poput „teritorijalni diskontinuitet“, kao da trenutno to ne postoji unutar Federacije BiH. Nadalje, sarajevski filozofi u istoj raspravi nikad neće spomenuti diskontinuitet u drugim državama, npr. u švicarskim kantonima, u Belgiji, ali i u Dalmaciji gdje Neum presijeca Hrvatsku.

brko Osim teritorijalnog diskontinuiteta sarajevski političari i razne nevladine organizacije provode politiku laži, šireći neistine među Posavljacima pričicama o „prodaji“ ili „izdaji“ Bosanske Posavine. Po TV kanalima puštaju se kojekakve emisije, kao što se prije nekoliko godina na HTV-u emitirala Denisova „Latinica“ posvećena ratu u Bosanskoj Posavini u kojoj je glavna zvijezda bio Ante Prkačin, čovjek više nego sumnjivog morala. U toj su emisiji tada pozvani plaćenici koji su pred kamerama liječili osobne frustracije zbog vojnih poraza. Mantra o prodaji Posavine živi i danas, a tadašnje političko hrvatsko vodstvo je, navodno, glavni krivac za vojni poraz u toj regiji.

Sarajevu to godi. Međutim, povijesne su činjenice sasvim drugačije nego što ih propagiraju mesićisti i sarajevski propagandisti, a jedna od njih je da Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna nastaje tek nakon Hrvatske Zajednice Bosanska Posavina, što znači da su posavski Hrvati prije Mate Bobana, ali i Bošnjaka, politički samostalno počeli organizirati obranu, bez ikakve pomoći Sarajeva. Bez obzira na takve dokaze mnogi i dalje koriste prazne fraze, poput „Zagreb je kriv što je Posavina pala!“ ili kako je „Šušak mislio samo na svoj kamenjar!“.

Isto tako, povijesne činjenice govore da su Bosansku Posavinu branili isključivo jedinice HVO-a potpomognute sredstvima i oružjem HV-a, dok je prije toga tadašnji predsjednik Alija Izetbegović jasno i glasno poručivao kako „ovo nije naš rat“. Raznim sarajevskim organizacijama i političarima ne pada na pamet dovesti u pitanje postupanja tadašnjeg političkog vodstva koji ni u jednom trenutku nije povukao potez kako bi preko Armije BiH barem rasteretio brigade HVO-a u Posavini. Umjesto toga, oni sve glasnije prozivaju Zagreb i Hrvate. Iako je nastala u travnju 1992., Armija BiH u posljednjih šest mjeseci rata u Posavini nije potegla nijedan značajniji korak kako bi branila „domovinu“ uz rijeku Savu. Licemjerstvo koje pokazuje politički Sarajevo prozivajući tadašnje hrvatske lidere kad je u pitanju obrana tog teritorija potpuno pada u vodu kad se poslušaju izjave poput one generala Stipetića, koji je htio presjeći koridor no „druga strana pod Knezovim vodstvom (Armija BiH) nije ispalila ni metka“.

Druga zanimljiva izjava stiže od Načelnika stožera OZ Bosanska Posavina Ilije Vincetića, koji tvrdi kako je Armija BiH čak u tri navrata željela ući u sukob s Hrvatima na području Orašja. Vincetić dodaje kako je nakon sprječavanja tih sukoba bio unaprijeđen, što znači da Tuđmanu nikad rat s Bošnjacima nije bio u interesu, kako lažno svjedoče Mesić & Co. Osim što Armija BiH nije sudjelovala u obrani teritorija Bosanske Posavine, ona nije sudjelovala niti je ikad planirala oslobođenje tog prostora. Odgovor na pitanje zašto Sarajevu nije padalo na pamet da brani Posavinu leži prije svega u etničkom sastavu tog područja u kojem je, za razliku npr. od kasnije oslobođenog Sanskog Mosta, živjela hrvatska većina, što znači da je Sarajevo omogućilo Srbima da se iživljavaju nad Hrvatima i još jednom potvrdilo vlastitu tezu „da to nije naš rat“. Otuda proizlazi da su tadašnji i politički Sarajevo i Armija BiH zbog nemiješanja u pitanje Posavine prešutno prihvaćale HVO kao legitimnu obrambenu vojsku na području Bosne i Hercegovine, što danas od bošnjačkih političkih lidera nitko neće priznati. Politici prešućivanja se nadovezuju razne aktivističke udrugice, nerelevantne regionalne stranke i kreatori javnog mnijenja, kao npr. portali koje kontrolira Živko Budimir, npr.  e-posavina.com, čiji su tekstovi preuzeti opet s Budimirovog  portala  dnevno.ba , koji blate svaku ideju povezivanja hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini.

posavinaTako mitovi o prodaji Posavine i dalje preživljavaju bez većeg kritičkog ispitivanja stvarnog stanja. Iako je od 2011. godine javnosti dostupna knjiga pukovnika VRS Novice Simića „Operacija „Koridor-92“ u kojoj se vidi realno stanje na terenu, kao i podatak da su srpski vojnici raspolagali s čak 54600 vojnika, dok hrvatska strana s najviše 25000 branitelja, a o oklopnim vozilima i drugoj tehnici da i ne govorimo, te da su srpske snage lukavo koristile propagandni rat (povjesničar Mladen Barać napisao je prikaz te knjige ), raznim je kritičarima lakše pogledati emisiju kao što je Latinica i doći do potpuno nelogičnih i proturječnih kvazizaključaka te nastavljati metodom rekla-kazala.

Stoga, otkud moralno i političko pravo sarajevskim političkim elitama da se brinu o političkom uređenju regije u kojem žive pretežito Hrvati, a nakon – nažalost – strašnog etničkog čišćenja i srpsko stanovništvo? Zašto Sarajevo lažno ističe kako je Armija BiH jedina vojska koja je branila Bosnu i Hercegovinu od agresora, kad to nije činila u istočno-sjevernom dijelu države, niti je pokušala osloboditi to područje?

Dakle, nije li politički licemjerno optuživati HV, HVO i Zagreb za gubitak tog teritorija namećući opasne laži koje protjerani teško zaboravljaju, kao „izdaja“, „prodaja“ ili „trgovanje teritorijem“? Naravno, Sarajevu nije stalo ni do Posavskog Kantona, a kamoli do cjelovite Bosanske Posavine.

Ups! Varam se! Stalo je Sarajevu itekako do Posavskog Kantona, ali isključivo kad se govori o činjenici koju je istaknuo i ICG. U tom području, kao i u drugim područjima u kojima Hrvati čine većinu stanovništva, električnu energiju distribuira EP HZ-HB. Tek kad se spomenu takvi podaci političkom Sarajevu dođe iz guzice u glavu, pa agresivnije aktivira kampanju o „prodaji“ Posavine.

Eto kad i na koji se način Sarajevo brine o Posavini. Uvijek i u svako vrijeme kad pitanje Posavine treba biti upotrebljeno u bošnjačke centralističke interese. No, ne i onda kada je treba vojno braniti. To je taj praktični patriotizam koji nam se prodaje od političkog  Sarajeva od devedesetih do danas.  (Kolumna:Ivan Pepić/poskok.info)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati