Od Nove godine u BiH skuplja struja

7

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je održala svoju 21. redovnu sjednicu na kojoj dana suglasnost na prijedlog cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar i cijene usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Od 1. siječnja 2015. godine svi krajnji kupci električne energije su kvalificirani kupci, čime ostvaruju pravo na slobodan izbor opskrbe električnom energijom, a također prestaju vrijediti tarifni stavovi za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima.

Zakonom o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine propisano je da je FERK nadležan za nadzor tržišta električne energije, za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača do potpunog otvaranja tržišta električne energije ili davanja suglasnosti na cijene usluge javnog opskrbljivača nakon potpunog otvaranja tržišta električne energije.

U tom smislu, FERK je donio Pravilnik o opskrbi kvalificiranih kupaca električnom energijom i postupku promjene opskrbljivača, kojim je između ostalog propisano da javni opskrbljivač predlaže cijene, po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, u skladu sa Metodologijom za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji BiH.

Cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar za kupce iz kategorije domaćinstva povećana je za 1,97 posto u odnosu na dosadašnje tarifne stavove za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima ovog poduzeća.

Za kategoriju ostala potrošnja cijena je smanjena za 3,59 posto. Uvedene su nove grupe potrošnje IV i V unutar ove kategorije, u koje spadaju: jaslice, vrtići, domovi za smještaj djece, učenika, studenata, vjerskih službenika, invalida, lica sa umanjenom sposobnošću, staraca i umirovljenika, hospiciji, ustanove socijalne zaštite, javne kuhinje, uredi humanitarnih organizacija i crvenog krsta, udruženja hendikepiranih lica, vjerski objekti, privredna društva, ustanove i organizacije lica sa invaliditetom, male pumpe za vodu, priključne snage do 5 kW, koje su namijenjene za domaćinstva i privredna imanja i mini farme priključne snage do 5 kW.

Ove dvije nove grupe imaju iste cijene/tarife kao i kupci iz kategorije domaćinstvo.
Cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo za kupce iz kategorije domaćinstva povećana je za 4,33 posto u odnosu na dosadašnje tarifne stavove za prodaju električne energije nekvalificiranim (tarifnim) kupcima na području opskrbe ovog elektroprivrednog poduzeća, dok je povećanje u kategoriji ostala potrošnja u iznosu od 0,88 posto.

Cijene usluge javnog opskrbljivača, koje uključuju cijenu nabavke električne energije, cijenu usluge opskrbe javnog opskrbljivača i cijenu usluge korištenja prenosne/distributivne mreže, primjenjuju se od 1. siječnja 2015. godine.

FERK je donio i odluke o jediničnim naknadama za priključenje na distributivnu mrežu JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar i JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u kojima je jedinični iznos naknade za priključenje objekta na niskonaponskom nivou distributivne mreže 195 KM/kW, što u odnosu na dosadašnju znači pojeftinjenje za 12,55 posto, te jedinični iznos naknade za priključenje objekta na srednjenaponskom nivou distributivne mreže 140 KM/kW, što je za 3,11 posto niže, za oba elektroprivredna poduzeća.

Također, FERK je na današnjoj sjednici donio Odluku o izmjeni odluke o referentnoj cijeni električne energije koja iznosi 0,105696 KM/kWh, te Odluku o privremenoj regulatornoj naknadi za razdoblje prvih šest mjeseci 2015. Godine, priopćio je FERK.

Generalni direktor EP BiH Elvedin Grabovica rekao je kako četiri godine nije bilo poskupljenja električne energije i da se ”treba znati da je čak i ova cijena po kilovatu najjeftinija cijena struje u regiji”.

Rekao je i da cijena električne energije nije ništa veća nego računi za druge usluge.

”Svako domaćinstvo će to vrlo lako preračunati”, kazao je Grabovica.

facebook komentari

 • peppermintt

  prvorazredne lopine !!

  • Lilith

   Moći će mo birati između više dobavljača a cijena struje će biti skuplja i ista kod sviju! Lijepo!

 • Herceg-Bosna

  majku vam vašu, lopovi jedni,,
  kupit ću agregat ,,

  • Lilith

   Ove zime je nafta jeftinija, ali ni to nije dugoročno riješenje! Zdrva su zakon :))

 • diablo

  Kod nas je i gorivo skuplje za 20 feninga nego u Bosni a ista država..

  • Lilith

   Mi smo bogatiji.. pa vjerojatno zato

   • diablo

    Od svih ”hrvatina” u ŠB,Gasprom jeftiniji 10 feninga..