Pratite nas

Politika

Od ubleha o jedinstvenom Mostaru ostale “najmanje tri općine”

Objavljeno

na

Šef mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović izjavio je Dnevnom listu, kako će idućih dana kontaktirati predsjednika mostarskog HDZ-a kako bi počeli pregovore o problemu Grada Mostara, otkrivši kako SDA ima novi prijedlog o podjeli grada na četiri općine.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u srijedu je u Mostaru predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću iznio svoj prijedlog oko Mostara, ali ga nije htio otkriti novinarima, već rekao kako će o njemu razgovarati gradski odbori i pokušati doći do odgovora ili konkretnijih stavova do 16. rujna kada će se u Sarajevu sastati vodstva SDA i HDZ-a BiH.

Hadžiomerović kaže kako SDA ima nekoliko inačica za Mostar, a osim zahtjeva za formiranjem šest općina, sada je u igri broj tri.

“Za nas je prihvatljiva varijanta od četiri općine i na to je vjerojatno Tihić mislio. Sličan je bio prijedlog SDP-a prije osam godina, ali ne znam hoće li ga sad prihvatiti”, kazao Hadžiomerović za Dnevni list.

Upitan kako je moguće da SDA sada prihvaća nekadašnji prijedlog SDP-a i licitira kao svoj, Hadžiomerović odgovara, kako su to “ideje građana Mostara”.

SDA i SDP, bošnjačke stranke koje su, sada već decenijama, svoju političku priču temeljile na jedinstvenom Mostaru sada otvoreno kažu “Ako je neracionalno šest općina, evo neka budu četiri, ali bez općina nema dogovora”. Hadžiomerović u ime SDA dodaje kako su za njih prihvatljive i multietničke općine.

Na pitanje zašto je za SDA onda neprihvatljiv prijedlog OHR-a o tri multietnička gradska područja, Hadžiomerović kaže da SDA ne prihvaća gradska područja zbog manjih ovlasti, all ni broj tri. Tvrdi kako su “određene računice” pokazale kako brojka od tri općine ne odgovara SDA.

Što se tiče opcije od četiri općine, Hadžiomerović kaže kako ne može govoriti o granicama, a na pitanje bi li to bile dvije bošnjačke i dvije hrvatske općine, nije želio odgovoriti. “Mogu biti tri bošnjačke i jedna hrvatska. Evo, neka to bude moj prijedlog”, kaže Hadžiomerović.

“Mislim kako je vrijeme da u HDZ-u BiH shvate kako je neprovedivo ono što oni žele”, kaže šef mostarskog SDA.

HDZ BiH i SDA nisu prihvatili prijedlog OHR-a za rješenje problema u Mostaru. SDA čak nije htio ni sudjelovati u pregovorima koje je vodio OHR. Nakon propasti pregovora Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) odlučio je da se OHR povuče iz pregovora, ali i poručio kako će SDA i HDZ snositi posljedice ukoliko ne prihvate dane preporuke.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati