Od ubleha o jedinstvenom Mostaru ostale “najmanje tri općine”

0

Šef mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović izjavio je Dnevnom listu, kako će idućih dana kontaktirati predsjednika mostarskog HDZ-a kako bi počeli pregovore o problemu Grada Mostara, otkrivši kako SDA ima novi prijedlog o podjeli grada na četiri općine.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u srijedu je u Mostaru predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću iznio svoj prijedlog oko Mostara, ali ga nije htio otkriti novinarima, već rekao kako će o njemu razgovarati gradski odbori i pokušati doći do odgovora ili konkretnijih stavova do 16. rujna kada će se u Sarajevu sastati vodstva SDA i HDZ-a BiH.

Hadžiomerović kaže kako SDA ima nekoliko inačica za Mostar, a osim zahtjeva za formiranjem šest općina, sada je u igri broj tri.

“Za nas je prihvatljiva varijanta od četiri općine i na to je vjerojatno Tihić mislio. Sličan je bio prijedlog SDP-a prije osam godina, ali ne znam hoće li ga sad prihvatiti”, kazao Hadžiomerović za Dnevni list.

Upitan kako je moguće da SDA sada prihvaća nekadašnji prijedlog SDP-a i licitira kao svoj, Hadžiomerović odgovara, kako su to “ideje građana Mostara”.

SDA i SDP, bošnjačke stranke koje su, sada već decenijama, svoju političku priču temeljile na jedinstvenom Mostaru sada otvoreno kažu “Ako je neracionalno šest općina, evo neka budu četiri, ali bez općina nema dogovora”. Hadžiomerović u ime SDA dodaje kako su za njih prihvatljive i multietničke općine.

Na pitanje zašto je za SDA onda neprihvatljiv prijedlog OHR-a o tri multietnička gradska područja, Hadžiomerović kaže da SDA ne prihvaća gradska područja zbog manjih ovlasti, all ni broj tri. Tvrdi kako su “određene računice” pokazale kako brojka od tri općine ne odgovara SDA.

Što se tiče opcije od četiri općine, Hadžiomerović kaže kako ne može govoriti o granicama, a na pitanje bi li to bile dvije bošnjačke i dvije hrvatske općine, nije želio odgovoriti. “Mogu biti tri bošnjačke i jedna hrvatska. Evo, neka to bude moj prijedlog”, kaže Hadžiomerović.

“Mislim kako je vrijeme da u HDZ-u BiH shvate kako je neprovedivo ono što oni žele”, kaže šef mostarskog SDA.

HDZ BiH i SDA nisu prihvatili prijedlog OHR-a za rješenje problema u Mostaru. SDA čak nije htio ni sudjelovati u pregovorima koje je vodio OHR. Nakon propasti pregovora Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) odlučio je da se OHR povuče iz pregovora, ali i poručio kako će SDA i HDZ snositi posljedice ukoliko ne prihvate dane preporuke.

Dnevnik.ba

facebook komentari