Pratite nas

Odakle toliko bogatstvo Nadanu Vidoševiću ?

Objavljeno

na

NADAN VIDOŠEVIĆ, 53-godišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK), na toj se poziciji nalazi već gotovo dva desetljeća i ne planira je se tako skoro odreći. To je potvrdio i u jeku afere koja potresa HGK – njegova “desna ruka” Zdenka Peternel glavna je osumnjičena za navodno izvlačenje čak 32 milijuna kuna iz Komore, on tvrdi da o tome ništa nije znao i poručuje: “Neću dati ostavku”.

Tko je Vidošević?

Vidošević je rođen 1960. godine u Splitu, gdje je i odrastao te se školovao. Studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu završio je 1984. godine. Karijeru je iste godine započeo kao referent u Dalmacijacementu, gdje je u roku dvije godine napredovao do pozicije šefa knjigovodstva jedne od tvornica, potom je 1989. godine postao pomoćnik direktora za ekonomsko-financijske poslove, a od 1990. do 1993. godine je obnašao funkciju generalnog direktora te kaštelanske tvrtke.

Uz ekonomiju mu je oduvijek bila mila i politika pa se 1993. godine ozbiljno bacio u političke vode postavši župan Splitsko-dalmatinske županije, saborski zastupnik te ministar gospodarstva. Iz Ministarstva gospodarstva je 1995. godine prešao u Hrvatsku gospodarsku komoru u kojoj je zasjeo na čelnu poziciju. Iste je godine postao i predsjednikom Uprave Kraša.

Svestrani Vidošević našao je u svojoj karijeri vremena i za izlete u sport pa je tako od 1992. do 1996. godine bio predsjednik splitskog nogometnog kluba Hajduk, od 1993. do 1995. godine predsjednik Udruženja klubova 1. hrvatske nogometne lige, a od 1995. do 1996. godine predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.Najveći “politički zalogaj” bila mu je kandidatura za predsjednika Republike Hrvatske 2009. godine, no to što je osvajao srca žena diljem regije promuklim glasom i činjenicom da je “lep k’o greh” (što je u transu zamijetila jedna novinarka prilikom Vidoševićeva posjeta Beogradu) nisu mu bili dovoljni za osvajanje povjerenja dovoljnog broja birača – nije ušao ni u drugi krug.

A odakle bogatstvo?

Još prilikom Vidoševićeve predsjedničke kandidature povuklo se pitanje o porijeklu imovine “najbogatijeg među kandidatima”. Uz nekretnine posjeduje i vrijednu zbirku umjetnina te satova. Tvrdi kako su tajna njegova bogatstva vješta ulaganja te činjenica da je njegova majka jako bogata i poduzetna.

Prilikom predsjedničke kandidature 2009. godine u svojoj je imovinskoj kartici Vidošević evidentirao obiteljsku kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru (velebno imanje na kojem se uz vilu nalaze i teniski tereni, konjušnica, umjetno jezero…), turistički objekt s pratećim objektom u Omišu, zemljište u Pješčanoj uvali u Medulinu (dio kojeg su prošle godine kupile supruga i šogorica bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića), šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Kupresu u BiH, zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva (za koju je kao porijeklo naveo obiteljsko nasljeđe, obiteljsku ušteđevinu i tekuće prihode, zamjene umjetnina te poklone), 14.000 dionica Kraša te automobile i vrijedne satove.

Vrijednu kolekciju umjetnina državna je revizija otkrila i u HGK, gdje su pronađene slike, kipovi i druge umjetnine vrijednosti veće od 12 milijuna kuna.

Jedan od osumnjičenih u aferi koja potresa HGK je i poduzetnik te marketinški stručnjak Davor Komerički, s kojim je Vidošević također bio blizak. Osim što je Komerički osmislio za HGK brojne projekte, poput Zlatne kune i Kupujmo hrvatsko, 2009. je pomagao Vidoševiću u predsjedničkoj kampanji.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati