Odbijen zahtjev Hrvatske za sudjelovanje u postupku protiv Prlića i ostalih

2

Haaški sud odbio je kao “neosnovanu” žalbu Hrvatske kojom je zatraženo da im se dozvoli sudjelovanje u predmetu protiv Jadranka Prlića i još petorice optuženih za zločine počinjene u Herceg-Bosni, objavio je BIRN.

Predsjednik suda u Haagu Carmel Agius u odluci je naveo da hrvatske vlasti nisu dokazale da je odluka da im se onemogući sudjelovanje u predmetu bila pogrešna ili nepravedna.

”Obzirom da Hrvatska nije ni navela da je prvobitnom odlukom došlo do greške u odlučivanju, i s obzirom da preispitivanje ove odluke nije potrebno kako bi se spriječila nepravda, zaključujem da zahtjev nije opravdan”, naveo je Agius.

Predsjednik Haaškog suda je kazao i da Hrvatska nije stranka u postupku, te da zbog toga ne može imati status u predmetu. Hrvatska je početkom mjeseca podnijela zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Hrvatskoj je prošle godine prvobitno odbijeno da se pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za “zločine” počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1994. godine.

Vlasti Republike Hrvatske su u žalbi rekli da su navodi tužitelja o tome da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na području BiH – ”nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorici optuženih za zločine u Herceg-Bosni.

Haaški tužitelji su se usprotivili ovoj žalbi, kazavši da je Prvostupanjsko vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti ”velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora. Na presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su Obrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i sudjelovanju Tuđmana, Šuška i Bobetka.

Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine.

Višnja Starešina: ‘Šestorka na vješalima’

facebook komentari

  • Istina

    Masonsko-židovsko-protestantski lobi govri o nekakvom udruženom zločinačkom pothvatu i nekakvoj velikoj Hrvatskoj. Tim činom taj masonski ološ koji je i te kako svijestan i zna da su Hrvati u BiH bili napadnuti i da su se organizirali, branili i obranili. Za ovaj masonski ološ, taj čin naše organizacije i obrane, je udruženi zločinački pothvat, a stvaranje administrativne teritorijalne jedinice hrvatskoga naroda u BiH, kao namjera priključenja iste nekakvoj velikoj Hrvatkoj. Ovaj masonski ološ osporava pravo hrvatskome narodu u BiH da se brani od onih koji su ga napali. Sve kad bi i cijela BiH bila u sastavu Hrvatske, opet se ne bi moglo raditi o nikakvoj velikoj Hrvatskoj, nego bi se radilo o Hrvatskoj na njezinim povjesnim, prirodnim i etničkim prostorima. To je sad jedno drugo pitanje. Ovaj masonski ološ nije ničim dokazao da se imalo namjeru Herceg-Bosnu pripojiti Hrvatskoj. Činjenica je da je Herceg-Bosna bila sastavni dio BiH i da su svi dokumenti to potvrđivali. Čime je ovaj masonski ološ dokazao da se imalo namjeru Herceg-Bosnu pripojiti, kako oni licemjerno i bezobrazno kažu, velikoj Hrvatskoj?

  • Dusko Besenic

    Ovaj sudac, svojim obrazloženjem zašto Hrvatsku ne prihvaća kao ,,prijatelja Suda”, odvalio je silnu pljusku ,,našim” političarima zbog traljavog i zakašnjelog pokušaja sudjelovanja u radu Suda, što pokazuje njihovu indolentnost i nebrigu za sve osim za svoje guzice !!!