Pratite nas

Pregled

Odbor za obranu podržao prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je podržao prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH, ali nije podupro prijedlog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti za koji članovi SDP-a smatraju da ne uspostavlja nikakav novi sustav već samo osniva novo tijelo koje nema nikakve ovlasti – Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti.

Za prijedlog zakona glasovala su četiri HDZ-ova člana tog Odbora, četiri SDP-ova bila su protiv dok je SDP-ovac Zdravko Ronko bio suzdržan.

Tijekom rasprave Joško Klisović (SDP) upozorio je da su ovlasti te koordinacije nikakve u odnosu na druga tijela – ministarstva i ministre. Koordinacija nema nikakve ovlasti u odnosu na ministre i ministarstva. Koji je onda njezin smisao, upitao se. Smatra i da se tim zakonom ne uspostavlja nikakav novi sustav, već samo koordinacija.

Za razliku od njega potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da koordinacija nije nikakvo paralelno tijelo već ima mehanizme za uspješan rad. Pojasnio je kako  je Vijeće za nacionalnu sigurnost središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti koje donosi odluke od značaja za taj sustav, no do sada nije bilo mehanizma da se provedu zaključci Vijeća. Prijedlogom zakona osniva se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti kao tijelo predviđeno za usklađivanje i koordiniranje rada sustava domovinske sigurnosti. Mi tu koordinaciju već šest mjeseci testiramo u postojećoj Vladi koja je osnovala koordinaciju sustava domovinske sigurnosti i hrvatskih branitelja, kazao je. Naglasio je i da će ta koordinacija razmatrati sva pitanja bitna za sustav domovinske sigurnosti, usklađivati planove te razmatrati i usmjeravati provedbu planova i operativni postupak.

Ističući kako je taj zakon potreban HDZ-ov Miroslav Tuđman ocijenio je da se bez njega ne može operacionalizirati sustav, ali je suglasan i da ga treba doraditi. Drži da bi u zakonu trebalo dati čvršću formulaciju da koordinacija ima ovlasti upravljanja sustavom, a Vijeće za nacionalnu sigurnost joj daje plan rada.

Za razliku od prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti RH dobio je pohvale članova odbora pozicije i opozicije. Istaknuvši kako je vrijeme da Hrvatska nakon 15 godina dobije takav dokument, Miro Bulj (Most) tijekom rasprave upitao je ministra Krstičevića je li se odustalo od uvođenja vojnog roka. Nema nikakvog odustajanja nego stvari postavljamo sustavno, rekao je Krstičević dodavši kako se ne želi uvesti klasičan vojni rok jer drži da je on nepotreban u 2017. godini.

Odbor za obranu prihvatio je i odluku o sudjelovanju Oružanih snaga RH (OS RH) u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj i Litvi te odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji EU “EUNAVFOR MED SOPHIA” te u operaciji koalicijskih snaga “Inherent resolve”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

PISMO REISA KAVAZOVIĆA KARDINALU BOZANIĆU

Objavljeno

na

Objavio

Reis Husein Kavazović upozorio na opasnost od pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske

Negativno karakteriziranje vjere šteti svima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović sastao se u srijedu u Sarajevu s izaslanstvom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predvođenim muftijom Azizom Hasanovićem kako bi razgovarali o istupima hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te o “kampanji koja se vodi u dijelu hrvatske političke i akademske javnosti te medija s ciljem predstavljanja BiH i Bošnjaka kao terorističke prijetnje okruženju i Europi, objavila je informativna agencija IZ u BiH MINA.

Kako je navedeno, reis Kavazović izaslanstvo predvođeno muftijem Hasanovićem “pozvao je na konzultacije” i pri tom mu predao pismo naslovljeno na zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Reis Kazavović je kardinalu Bozaniću prenio osobnu zabrinutost pripadnika Islamske zajednice u BiH zbog “pogoršanja odnosa između BiH i Hrvatske” uz ocjenu kako taj trend prati negativno karakteriziranje vjere i vjerske pripadnosti što šteti i odnosima među pripadnicima islamske i katoličke religije u dvije države.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana je kardinalu Bozaniću u pismu prenio uvjerenje kako je u zajedničkom interesu očuvati dobre odnose i spriječiti njihovo ozbiljnije i trajno narušavanje.

– Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode dužnosnici, no također znam da politički dužnosnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa – stoji u Kavazovićevu pismu kardinalu Bozaniću.

Poglavar Islamske zajednice u BiH ‘napao’ hrvatsku predsjednicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati