Connect with us

Reagiranja

Odgovor Goldsteinu: Na vašim će se djelima učiti kako se ne smije pisati povijest!

Published

on

Mladen Pavković odgovara Goldsteinu: Na vašim će se djelima učiti kako se ne smije pisati povijest!

U razgovoru za Jutarnji list (ponedjeljak, 17. studenoga 2014.) pod naslovom “Meni nije neugodno reći da sam i hrvatski i jugoslavenski pisac” Slavko Goldstein, kako kaže, odgovara na napade desničara.

Kao prvo, treba reći da je on ekstremni ljevičar, koji se godinama ponaša kao Josip Broz, poglavito nakon II. svjetskog rata: Tko nije uz nas, taj je protiv nas!

Sudi i sudio bi bez suda i suđenja. Što on napiše – to je to. Predstavlja se kao neki povijesni autoritet, a samim time što glumi hrvatskog i jugoslavenskog pisca nije “nitko i ništa”, odnosno ne može mu se vjerovati, tim više što uvijek piše “kako aga kaže”, površno, nedokazano, pa i lažno.

Ako je on hrvatski i jugoslavenski pisac, kako se predstavlja, poglavito u svijetu, to znači da nema pojima da Jugoslavija više ne postoji, (prespavao je taj dio povijesti!), a ako ne postoji, onda kako on može biti nešto čega nema? Ni srpski pisci se više ne predstavljaju kao jugoslavenski! Druga je stvar što bi on želio biti jugoslavenski pisac, jer se u duši osjeća ekstremnim Jugoslavenom i ljevičarom, komunistom, štovateljom Broza i partije, a na žalost, kako se stječe dojam i nekih, srpskih ratnih zločinaca. Naime, njegove “umne” tekstove objavljuju i srpski mediji, a oni sigurno ne će i ne žele objaviti istinu o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a još manje o onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu. Stoga vrlo rado uzimaju za suradnike “prodane duše” koje, kad je povijest u pitanju, kao Goldstein, pišu da je i 1991. “Sava potekla prema Zagrebu”.

Žalosno je da se ovom čudnom i problematičnom povjesničaru omogućava da i na nekim predavanjima po svijetu govori o hrvatskoj povijesti, odnosno o građanskom ratu, a ne agresiji na Republiku Hrvatsku, o mržnji prema prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi dr. Franji Tuđmanu i da iznosi samo i isključivo svoju istinu, koja je sve samo ne – istina. Hvali se da su o njegovoj knjizi “1941” u Americi, Engleskoj i Španjolskoj svi dosad pisali pohvalno. (Vjerojatno je nisu čitali, ili je nisu ni razumjeli!) No, gdje se god on pojavi unaprijed se proglašava piscem kakav ovaj “region” nije imao od stoljeća sedmog!

Osim što je po nacionalnosti Hrvat, Jugoslaven, on je, kaže, i Židov, a sve više i Europejac. Kad se sve to zbroji on ne pripada nikome, i već je stoga – nitko i ništa.

U njegovoj šezdesetogodišnjoj javnoj djelatnosti njegovo je pravo “zanimanje” – voditelj rata protiv ustaša! Iako u Hrvatskoj nema ustaša, on neprestano ukazuje na njih, boji ih se te upozorava svijet da oni ipak postoje, i nakon hrvatskog Domovinskoga rata, koji je za njega više bio građanski. Ako bi pisao i govorio da su Srbi izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku i okrivljavao srpski narod za zlodjela koja su nam učinili, koji bi mu to srpski mediji objavili? Ali, ako okrene pilu naopako, za što je iznimno školovan, onda se stječe dojam samo prigodom površnog čitanja njegovih knjiga (koje se inače teško čitaju, jer su uglavnom bez glave i repa) da su za rat u “regionu” podjednako krivi jedni i drugi, odnosno da su žrtva i agresor jedno te isto. Zamislite da je ovaj “objektivan” jugoslavensko-hrvatski pisac u vrijeme vladavine Josipa Broza objavljivao knjige i tekstove o masovnim grobnicama i zločinima partizana i Udbaša nakon II. svjetskog rata, bi li to bilo moguće?

Tek kad je stvorena hrvatska država ovaj “literata” piše bez cenzure, ili bolje rečeno mlati praznu slamu.

A što je radio početkom 1990., kad su hrvatski branitelji branili i obranili hrvatsku državu? Ne biste vjerovali tada je i on bio na prvoj crti obrane, ali – protiv politike dr. Franje Tuđmana! Kad je Tuđman umro on je nastavio blatiti ime i djelo prvog hrvatskog predsjednika, što sa zadovoljstvo čini i danas (Mesićeva škola). Osim toga, javno je podržao inicijativu za ukidanje saborske komemoracije žrtava Križnog puta u Bleiburgu, što znači da za njega sve žrtve ipak nisu iste.

A tko su ustaše za Goldsteina? Po njegovim riječima to nisu bili Hrvati, već izrodi hrvatskog naroda! Oni su za njega i dalje veći zločinci nego srpski četnici, dok o partizanima ima samo lijepe riječi. Danas se oni nazivaju – antifašisti. A taj su naziv, zna dobro i to taj jugoslavenski povjesničar, skovali Staljin i njegova okolina, da bi se pod njime krili komunisti koji su djelovali izvan Sovjetskog Saveza. “Antifašisti” nisu drugo nego komunisti!

A besramno se predstavljati i po svijetu kao jugoslavenski pisac nije ništa drugo nego biti “vuk u janjećoj koži”!

No, ovako ili onako, njegova “kapitalna” djela završit će relativno brzo u ropotarnici, odnosno koristit će ih učenici u školi ili na tečajevima i iz njih učiti – kako se ne smije pisati hrvatska povijest! I to je nešto!

Mladen Pavković

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading