Odluka o pridruživanju Rusiji koju su donijeli u Sevastopolju odmah stupa na snagu

0

Odluka o pridruživanju rusiji koju su donijeli u Sevastopolju odmah stupa na snagu. Obama uputio još jedan poziv Putinu.

Gradsko vijeće Sevastopolja, lučkog grada na Krimu gdje je smještena ruska Crnomorska flota, izglasalo je odluku o pridruživanju Rusiji i prekidu svih veza s Ukrajinom. Odluka odmah stupa na snagu, prenosi Aljazeera.

Poručili su i kako u potpunosti podržavaju odluku Parlamenta Krima da održi lokalni referendum o ujedinjenju s Rusijom. Referendum bi se trebao održati 15. ožujka.

Novo ukrajinsko rukovodstvo odbacilo je odluku krimskih poslanika kao nelegitimnu.

Novi Obamin poziv Putinu

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da prihvati uvjete mogućeg diplomatskog rješenja za krizu u Ukrajini.

U njihovom drugom telefonskom razgovoru u proteklih šest dana, koji je trajao sat vremena, Obama je rekao Putinu da ulazak Rusije u Ukrajinu predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te države.

klickoJedan od glavnih ukrajinskih političkih dužnosnika, bivši svjetski prvak u boksu Vitalij Kličko je u četvrtak ocijenio da je odluka parlamenta Krima da traži pripojenje ukrajinskog poluotoka Rusiji velika provokacija.

To je “velika provokacija i neustavno je”, rekao je Kličko novinarima u Dublinu gdje sudjeluje na kongresu Europske pučke stranke (EPP) kao i Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka.

“Ukrajina mora biti neovisna zemlja. Ovo što se događa u vezi Krima je provokacija”, dodao je.

Jednoglasne odluke krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji i o tome održi referendum za 10 dana dramatično su zaoštrile krizu u Ukrajini.

Vitalij Kličko i Julija Timošenko se trebaju obratiti zastupnicima Europske pučke stranke (EPP). Europska pučka stranka (EPP) se sastala na kongresu u četvrtak i petak u Dublinu kako bi pokrenula kompanju za europske izbore u svibnju i imenovala svog kandidata koji će naslijediti predsjednika Europske komisije Jose Manuel Barrosa.

Bivši premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker je favorit pred Francuzom Michelon Barnierom, sadašnjim europskim povjerenikom za financije.

facebook komentari