Pratite nas

Događaji

Održan prosvjed ‘I mene se pita’ – Bandić povukao prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile zastupnike u Skupštini

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je u utorak na sjednici Skupštine svoj prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Bandić je predlagao da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, o čemu je Kamenjar prvi pisao, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

“Nikad nisam bio tužniji, nesretniji i razočaraniji. Demokratsko odrastanje i zrelost građana Hrvatske bi trebala biti praksa u godinama koje su iza nas, a ne ispred nas. Imao sam najpošteniju namjeru da prvi u Hrvatskoj primjenim Ustavni zakon i Zakon o lokalnim izborima. I ne ide. Ništa drugo ovim prijedlogom nisam htio osim oživotvoriti praksu iz 2013. s Neovisne liste grupe birača Milana Bandića”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Izrazio je žaljenje što se “multietičnost i multinacionalnost predstavlja predstavlja kao problem”. “Ne može se to predstavljati kao problem. One su rješenje”, poručio je.

Ispričao se manjincima, poručivši im da nije odustao.

“Bit će isto toliko pripadnika manjine na listi Stranke rada i solidarnosti, samo ih neće biti 55, 56 ili 57, ući će u kvotu 51. To je jedina razlika tako da nismo bacili koplje u trnje”, naglasio je.

“Znam da nije raspoloženje danas da to prođe. Nastavljamo pregovore od sutra da imamo kvalitetnu zastupljenost manjina u skupštini jer je to bogatstvo i rješenje za ovaj grad i zemlju”, poručio je Bandić.

Prosvjed inicijative “I mene se pita”

Protiv tog Bandićevog prijedloga ispred zgrade Gradske skupštine, a uoči skupštinske sjednice, prosvjedovala je građanska inicijativa “I mene se pita”.

Oni su istaknuli veliki transparent na kojemu je pisalo: “Bandiću gotovo je s prevarama”. Apelirali su na gradske zastupnike da odbiju dati glas i ne podrže takav, kako su istaknuli, “sramotni prijedlog”. Gradskim zastupnicima su uručili proglas s tim zahtjevom.

Predstavnik srpske nacionalne manjine Nenad Vlahović pokazao je na natpis “I mene se pita” i rekao da je to poruka koja zaista vrijedi danas ovdje. Istaknuo je da Bandić otvara ponovno novu “Pandorinu kutiju”. Kaže da Bandić nije za svoj prijedlog odabrao za javnost povoljan “tajming” te upitao gdje su ti prijedlozi bili prije 15 godina jer je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina na snazi 15 godina. “Prema tome, je li do sada to sve funkcionirala što se tiče manjina ili je to ‘stavljeno pod tepih’”, rekao je. Istaknuo je i da ta inicijativa ne dolazi od manjina nego od Bandića.

Vlahović smatra da to znači da je na sceni “dalekosežna politička korupcija koja će imati dalekosežne posljedice ne samo u gradu Zagrebu nego i u mnogim općinama i gradovima”.

Rekao je da mnoge općne i gradovi su ispod pet posto postotka nacionalnih manjina na svom području i oni analogno ovom prijedlogu isto tako mogu pokrenuti inicijativu da se mijenjaju statuti, da se biraju novi ljudi, a što bi dovelo do novih troškova za hrvatske porezne obveznike.

Poručio je da on kao predstavnik nacionalne manjine želi reći da u Hrvatskoj niti jedna nacionalna manjina nije marginalizirana i da svi ostvaruju svoja prava isto tako kako to ostvaruju pripadnici većinskog hrvatskog naroda.

General Željko Glasnović istaknuo je da je taj Bandićev prijedlog primjer “čistog balkanskog političkog inženjeringa”. Rekao je da se to događalo prije 100 godina, u staroj Jugoslaviji, kada dođe glasač kandidat mu dade jednu cipelu, a kad glasuje za njega dobije drugu cipelu. “Ovo je čista politička prostitucija”, ocijenio je. Rekao je da se Bandić i njegovi ortaci razbacuju s novcem hrvatskih poreznika te da Bandić nije riješio niti jedno ključno pitanje u Zagrebu.

Foto: fah

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati