Pratite nas

BiH

Održan prvi zajednički sastanak predstavnika središnjih ureda nadležnih za potporu povratku Hrvata u BiH i predstavnika udruga prognanih i Hrvata povratnika u BiH

Objavljeno

na

U utorak 11.srpnja 2017., u prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je sastanak s predstavnicima udruga prognanih i Hrvata povratnika u Sjeverozapadnu Bosnu na temu obnove i stambenog zbrinjavanja te potpore njihovu održivom povratku u prijeratne domove.

Uz predstavnike udruga: Udruga Dom Briševo Dobri; Udruga Prijatelji Volara; Udruga prognanih Hrvata Banja Luke i banjalučkog područja Nazaret; Udruga Šimićana – Šimići; Udruga za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska Potkozarje; Humanitarna kulturna udruga Orahova, Kotor Varoš; Hrvatska udruga Banja Luka, Okučani, Zavičajni klub župe Stara Rijeka i okolica, Zagreb te udruženje građana Alturist, Prijedor, sastanku su nazočili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ovo je prvi put da se u suradnji dva središnja ureda, nadležna za potporu povratku Hrvata u BiH, održava tematski sastanak s predstavnicima prognanih i Hrvata povratnika u BiH.

Predstavnici udruga su zahvalili državnim tajnicima na organiziranju ovog sastanka te su predstavili probleme s kojima se suočavaju. Naglasili su da povratak u svoje prijeratne domove nije gotov, kako neki tvrde,  te da broj onih koji se žele vratiti raste. Stoga im je potpora koju im pruža Vlada Republike Hrvatske od osobitog značaja.

„Svjesni smo svih problema s kojima se suočavate prilikom povratka. Od zakonodavnih rješenja koji idu na štetu Hrvata – povratnika, izostanak sustavnog pristupa obnovi infrastrukture – nedostatak vode, struje, poteškoće pri zapošljavanju, ostvarivanja zdravstvene skrbi do borbe za osiguranje elementarnog ljudskog prava – prava na dom. Zato smo se danas i okupili ovdje – po prvi puta, zajedno s vama i predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zahvaljujem se državnom tajniku Mažaru i njegovom timu što su se odazvali kako bi danas, vrlo konkretno mogli analizirati postojeće stanje ali i vidjeti mogućnosti kako zajedno možemo pomoći da se svi vi koji želite – vratite svojim kućama koje ni danas, 22 godine poslije rata u BiH, nisu obnovljene“ – rekao je državni tajnik Milas i dodao kako je srkb o Hrvatima u BiH, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, unapređenje njihova položaja i kvalitete života – posebice Hrvata u entitetu Republika Srpska i Sjeverozapadnoj Bosni –  Vlada Republike Hrvatske prepoznala kao  stratešku zadaću. “I ovaj naš zajednički sastanak  rezultat  je tih nastojanja  te iskrenih  napora da se stvari pomiču s mrtve točke. Svi vi, vaša želja  i  upornost  u neodustajanju od svog zavičaja dodatno su nam nadahnuće i motiv”.

„Putem Programa pomoći, Vlada Republike Hrvatske kroz darovanje osnovnog građevinskog materijala pomaže Hrvatima u Bosni i Hercegovini u obnovi ili izgradnji obiteljskih kuća, te ostvarenju održivog povratka. Za taj program je od 2001. do kraja 2016. godine utrošeno 301,6 milijuna kuna. Iako je Vlada Republika Hrvatska  već nekoliko godina najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini, svi vi ovdje nazočni potvrđujete da to nije dovoljno i da je u narednom razdoblju potrebno ojačati suradnju, kako  međusobnu tako i s resornim institucijama u Bosni i Hercegovini“ – rekao je državni tajnik Mažar  i dodao da su slijedeće dvije godine ključne u stvaranju uvjeta za održivi povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

Između ostalog, na sastanku je  dogovoreno da će se ovakvi tematski sastanci održavati u kontinuitetu kako bi se adekvatno moglo odgovarati na brojne potrebe Hrvata povratnika u BiH. Slijedeći sastanak je planiran već za jesen 2017.godine. Isto tako, organizirat će se i sastanci s predstavnicima resornih institucija u Bosni i Hercegovini za pitanje povratka, obnove i stambenog zbrinjavanja.

Podsjećamo da se od prijeratnih 149.000,  u entitet Republika Srpska, prema Popisu stanovništva u BiH iz 2013.,  vratilo tek 2.4 posto Hrvata. Prema popisu koji vodi Katolička crkva u BiH na području Republike Srpske živi  tek 9.464 Hrvata –katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati