Održana promocija vezana uz udomiteljstvo s Udrugom ZAMFIS

0

Pod nazivom „Svako dijete treba obitelj“ upriličena je promocija udomiteljskih obitelji u HNŽ-u koju organizira Hope&Homes for Children u suradnji s volonterima iz Udruge studenata socijalnog rada ZAMFIS koja je 4.12.2014. izložila svoj štand u Mepas Mall-u i informirala posjetitelje od 10:00-16:00h. Javnom debatom o udomiteljstvu koja se održala u Čapljini 1.12.2014. u hotelu Mogorjelo, željelo se istaknuti važnost pružanja djeci iz Domova mogućnost obiteljskog okruženja i poticanje veće zainteresiranosti za ovo pitanje.

Mali božićni sajam u Čapljini u periodu od 13.-14.12.2014., također će podržati ovu akciju.

Obiteljski smještaj jedan je od vidova zbrinjavanja djece bez roditeljske skrbi, pored usvajanja, skrbi i smještaja u ustanove za brigu o djeci. Djeca koja nemaju roditelja, kao i djeca koja su ostala bez skrbi, ili čiji je razvoj narušen u vlastitoj obitelji, mogu biti povjerena na smještaj, njegu, čuvanje i odgoj u udomiteljskoj obitelji. U osnovi smještaja djeteta u drugu obitelj jeste težnja da se djetetu osigura okruženje u kojem će imati mogućnosti za pravilan rast, razvitak, odgoj, obrazovanje i osposobljavanje za samostalan život u budućnosti – sve ono što djeca dobivaju u svojim biološkim obiteljima.

Da bi osoba zainteresirana za udomiteljstvo postala udomitelj i prihvatila dijete na obiteljski smještaj, treba proći određeni postupak koji provodi centar za socijalni rad u tri koraka:

  • – Prvi korak podrazumijeva prijavljivanje centru za socijalni rad u općini gdje potencijalni udomitelj živi,
  • – Prijavljivanje se sastoji u ispunjavanju obrasca u kojem se navode podaci o svim članovima obitelji, kao i drugi podaci koji služe za procjenu podobnosti obitelji prijavljene za udomiteljstvo,
  • – Ako je osoba zainteresirana da postane udomitelj, s tim se treba složiti i cijela njezina obitelj.

Monika Petrić /pogled.ba

facebook komentari