Pratite nas

Hrvatska

Održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariji Bistrici

Objavljeno

na

U najvećem hrvatskom marijanskom svetištu Mariji Bistrici u nedjelju je održano 25. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, izjavio je novinarima kako su tijekom Domovinskog rata krunica i križ pomogli hrvatskim braniteljima da se obranimo od agresije.

Uz veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i policije, u Mariju Bistricu su stigli, uz ministra obrane Krstičevića, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Prije Svete mise ministar Krstičević je, na novinarsko pitanje koliko je čvrsta veza Crkve i Hrvatske vojske, odgovorio da je veza Crkve, Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja i policajaca – vrlo čvrsta.

“Od početka Domovinskog rata su nam krunica i križ puno pomogli da se obranimo svi zajedno, a kasnije da obranimo našu Hrvatsku”, istaknuo je Krstičević. Dodao je  kako mu je drago da su već 25 godinu svi zajedno u Mariji Bistrici, i upućuju molitve Bogu da svima zajedno da snagu kako bi Hrvatska bila još bolja i kvalitetnija.

Svetu misu na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja

U propovijedi je pozvao okupljene da svi zajedno zahvale Gospi, Blaženoj Djevici Mariji, za sve što je činila našem hrvatskom narodu kroz stoljeća, posebice u danima Domovinskog rata tijekom velikosrpske agresije.

“S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, umjetnici i pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici. Svatko je htio dati svoj osobni obol miru i zaustavljanju rata”, istaknuo je nadbiskup Puljić.

U propovijedi se osvrnuo se i na aktualna događanja u Hrvatskoj te, između ostalog, istaknuo.

Nevjerojatno je bilo čitati kako su raniji predlagači novoga kurikula, reforme obrazovanja ,’izbacili Marulića iz popisa školske literature’. Zamislite englesku književnost bez Shakespearea i njemačku bez Goethea. Slično je nezamislivo biti u Crkvi bez Marije, poručio je u propovijedi nadbiskup Puljić.

Na pobožnosti Križnog puta i poljski ministar obrane Macierewicz

U marijansko svetište u Mariji Bistrici poslijepodne se očekuje i dolazak ministar obrane Republike Poljske Antonia Macierewicza, koji će se, kako je najavljeno, pridružiti vojnim hodočasnicima na pobožnosti Križnog puta u 15 sat na bistričkoj Kalvariji, koju će predvoditi vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

Ministar obrane Krističević rekao je novinarima kako je Poljska bratska i prijateljska država Hrvatskoj, te da hrvatska vojna misija za 15-tak dana odlazi u Poljsku.

“To je misija koja je vezana uz NATO i hrvatski vojnici na poziv ministra obrane, na poziv poljskog naroda, idu u Poljsku u funkciji mira i solidarnosti, u funkciji interoperabilnosti i ukupne spremnosti Hrvatske vojske”, istaknuo je Krstičević.

Poljska je za Hrvatsku vrlo bitna država u području obrane i želja nam je produbiti hrvatsko-poljsku suradnju koja je i dosad bila jako dobra, dodao je.

“U odnosu na sve ove sigurnosne rizike s kojima smo suočeni vrlo je bitno partnerstvo i suradnja s prijateljskim državama, a tu je zasigurno Poljska. Mislim da jedni i drugi možemo jako puno naučiti, razmijeniti iskustva i informacije da bi se mogli bolje i kvalitetnije nositi sa svim ovim rizicima s kojima smo danas suočeni”, zaključio je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Krstičević.

Na novinarski upit hoće li i Hrvatska vojska nabavljati novu opremu, kao što je to slučaj s policijom, podsjetio je da je vojska to već napravila. Dodao je kako mu je drago što je i policija s ministrom Božinovićem fokusirana na to da, kao i vojnici, bude u potpunosti opremljena hrvatskom opremom i naoružanjem.

“To je upravo onaj koncept domovinske sigurnosti koji zagovaramo – sinergija, zajedništvo svih sastavnica sustava: policije, vojske, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja, našeg naroda, hrvatskih branitelja. Drago mi je da ćemo upravo ovdje u Mariji Bistrici  svi skupa prezentirati to zajedništvo, jedinstvo hrvatskog naroda”, kazao je Krstičević.

Ministar obrane se osvrnuo i na najavljenu nabavku zrakoplova, naglasivši kako je riječ o velikom procesu koji se odvija predviđenom dinamikom.

Najavio je da se očekuje prezentiranje ponuda u utorak, a cilj je nakon evaluacije ponuda odabrati ono što je najbolje za Republiku Hrvatsku.

facebook komentari

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati