Pratite nas

Hrvatska

Odvjetnicima u slučaju Perković omogućen uvid u tajne dokumente CK SKH

Objavljeno

na

Odvjetnicima angažiranim na “slučaju Perković” Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) dopustio je uvid u arhiv nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) koji nose oznaku tajnosti, tumačeći da, po Zakonu o arhivskoj građi, zbog proteka vremena nema potrebe za deklasifikacijom tih dokumenata.

Potvrdio je to sinoć odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović, koji je u telefonskoj izjavi Hini kazao kako je prošlog tjedna primio obavijest da je SDP, nakon četiri mjeseca čekanja, dao dopuštenje za uvid u dokumente iz fonda CK SKH, ali da to znači samo pristup neklasificiranim dokumentima.

“Ostatak, tj. onaj tajni dio fonda CK SKH koji je u ovoj stvari suštinski jedini relevantan, Hrvatski državni arhiv je poslao na tzv. deklasifikaciju u UVNS. Danas je u naš ured u Zagrebu stigao dopis iz Državnog arhiva, kojim nas izvješćuju da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost iznenada potpuno promijenio svoje dosadašnje stajalište i obavijestio Arhiv da nema potrebe za bilo kakvom deklasifikacijom gradiva iz fonda CK SKH”, kaže Pavlović.

U pismu koje je odvjetnik dobio iz Državnog arhiva navodi se da je UVNS “revidirao svoja dosadašnja stajališta i obavijestio Arhiv da zbog vremena nastanka predmetnih dokumenata nije pronašao osnovu za traženo postupanje te je u tom smislu pozvao na primjenu Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, na način koji ne traži deklasifikaciju podataka od strane sljednika stvaratelja”.

“Iza ove birokratske formulacije krije se ono što mi već mjesecima govorimo. Nema i ne smije biti bilo kakve tajne niti zapreke u pristupu dokumentima CK SKH jer, poslije toliko vremena, ti dokumenti, ako su ikad uopće bili, nisu i ne mogu biti relevantni na bilo kakav način za nacionalne interese”, ističe Pavlović.

Napominje, međutim, da tek ostaje vidjeti što je uopće u fondu CK SKH, je li dokumentacija kompletna, nedostaje li štogod i je li to što postoji u Državnom arhivu relevantno za suđenje dvojici nekadašnjih čelnika UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, kojima se u Muenchenu sudi za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

“Taj posao nas čeka čim se vratimo u Zagreb sljedećeg tjedna”, poručio je Pavlović telefonom iz Muenchena.

Na tvrdnje da su relevantni dokumenti nekadašnjeg Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu uništeni ili završili u Beogradu, Pavlović je kazao kako je u Srbiji najveći dio građe deklasificiran i slobodan za raspolaganje.

“Budući da smo podkapacitirani, zamolili smo prijatelja da provjeri čega ima u Arhivu Jugoslavije, a od srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) zatražili smo uvid u dokumente Službe državne sigurnosti (SDS), saveznog SUP-a i SDS-a Srbije, no odgovoreno nam je kako dokumente koji bi bili relevantni za naš slučaj nemaju, jer su uništeni u NATO-ovu bombardiranju”, rekao je Pavlović Hini.

I odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo kaže da je iz Državnog arhiva jučer obaviješten kako ima pravo uvida u klasificirane dokumente jer je protekao vremenski rok, čime su ti dokumenti postali javno dostupni.

Napomenuo je da je i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA), kao pravni sljednik SDS-a, također dozvolila uvid u neke dokumente. “To mi je još zanimljivije, jer mislim da bih tu mogao naći neke stvari koje mi prije nisu bile dostupne”, kazao je Nobilo.

Dodao je kako se time sada ne stigne baviti, ali da će dokumente vjerojatno pogledati sljedeći tjedan.

Iz Vijeća za nacionalnu sigurnost kratko su potvrdili da je Državnom arhivu UVNS poslao mišljenje kako je postupanje Arhiva propisano Zakonom o arhivskoj građi.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati