Pratite nas

Pregled

Odvjetnik Pavlović: Arhiva SKH cenzurirana, SDP odgovoran – posebno glavni tajnik Igor Dragovan

Objavljeno

na

Dokumentacija arhiva SKH koju su odvjetnici Gizele Đureković zatražili od Hrvatskog državnog arhiva je cenzurirana, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović dodavši kako je prvi dio cenzuriran još u nastanku dokumenata, a drugi prije predaje dokumentacije u HDA.

Za tu cenzuru je odgovoran SDP, posebno SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan koji je nadležan za davanje dozvole za pristup infomacijama, istaknuo je Pavlović dodavši kako su iz SDP-a kazali da nemaju ništa protiv toga da se dokumenti daju na uvid, a ipak se na SDP-ovo dopuštenje za uvid čekalo četiri i pol mjeseca te se nakon toga od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost čekala odluka o deklasifikaciji dokumenata.

Igor Dragovan

Igor Dragovan

Cenzuriranje je vidljivo kroz nepodudaranja u dnevnom redu i zapisniku, a također su magnetofonska snimka, zapisnik i transkript snimke spremljeni u sef predsjednika CK i za javnost su nedostupni, pojasnio je Pavlović prvu razinu cenzure.

Prije predaje u HDA dokumentacija je cenzurirana na način da od 141 sjednice Predsjedništva CK SKH koje su se tada trebale održati, na raspolaganje nam stavljeno njih 76, kazao je Pavlović napomenuvši kako su od Državnog arhiva tražili dokumente iz arhivskog fonda CK SKH od 1982. do 1984. godine.

Pavlović je kazao kako po tragovima koji postoje u postojećoj dokumentaciji sjednice su održane ,no nikada nisu stigle do HDA.

“Očigledno je nekome to ipak smetalo, izjave da SDP kao sljednik Saveza komunista Hrvatske nema što skrivati i da je to sve javno, nisu točne”, naglasio je Pavlović dodavši kako je tu dokumentaciju potrebno staviti na uvid javnosti, jer to je bitno za ovaj i cijeli niz paralelnih postupaka u Njemačkoj, a također ima povijesno značenje.

“Ono što je vidljivo nakon pregledavanja dokumenata iz arhiva, je da je postojalo više razina tzv. političke podobnosti gdje je razina političke podobnosti omogućavala pristup određenim dokumentima i informacijama”, rekao je Pavlović.

“Niti svi članova CK SKH, niti svi članovi predsjedništva nisu sudjelovali u svim odlukama. Neke stvari su se dešavale mimo redovnih sjednica, u užem krugu ljudi. Takve stvari jasno nećemo pronaći dokumentirane, no već tragovi o tome, znače vrlo mnogo”, istaknuo je Pavlović.

U optužnici Perkoviću i Mustaču navodi se kako postoji određeni put kako je došlo do naredbe i odluke da se Đureković likvidira. Nigdje nije napisano da je održana sjednica i da je netko dobio nalog – već iz optužnice proizlazi da se radi o neformalnoj razini, kazao je Pavlović.

Sada dobivamo potvrdu da su se i druge odluke donosile na sličan način, to govori da teza u optužnici ima osnovanost, istaknuo je.

Vodeći ljudi tada u bili predsjednici predsjedništva CK SKH ’82. Milka Planinc, sekretar Milutin Baltić, ’83. predsjednik predsjedništva Jure Bilić, sekretar Marijan Kalanj, ’84. predsjednik predsjedništva Josip Vrhovec, naveo je Pavlović.

“U javnosti se pokušava postići da se Đurekovićeva strana dovede do pozicije da se mora braniti – želi se reći da je Đureković bio smeće i da ako ga se ubilo, to se trebalo. Pokušava se nametnuti da se moramo braniti, no mi to više nećemo”, rekao je Pavlović.

Uvid u arhive potpuno jasno postavljaju sliku same Službe državne sigurnosti i razbijaju priču da su se naši ‘domaći dečki’ bili dobri dečki i igrali špijuna i bili salonski momci, a to su na kraju pokazali sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a da su zli momci bili u Beogradu, što nije točna slika – to pokazuju dokumenti, navodi Pavlović.

„Arhivski fond CK SKH je očigledno pročišćen i cenzuriran. Moguće je kako je primarna cenzura učinjena već u trenutku nastanka gradiva jer su određene teme za koje postoji zanimanje u hrvatskoj javnosti cenzurirane već kod nastanka građe na način da u dokumentima postoje zabilješke da su dokumenti, zapisnici i magnetofonske vrpce sa snimljenim raspravama predane tadašnjem predsjedniku Predsjedništva CK SKH i odložene u njegov osobni sef“, poručio je Pavlović.

Udba, odnosno Služba državne sigunosti, je bila dobro organizirana, zatvorena organizacija s jasnim razgraničenjima nadležnosti na svim nivoima, naglasio je.

Pitanje je: je li netko od njih ušao u kaznene odgovornosti ili nije, je li sudjelovao u brutalnoj likvidaciji ili nije, to da nije znao, svatko tko je radio u tom sistemu, po onome što se vidi po dokumentaciji, ne može reći, zaključio je Pavlović.

Odvjetnik Pavlović također je istaknuo kako u Hrvatskom državnom arhivu, pa ni u fondu CK SKH nisu našli gradivo nastalo djelovanjem tadašnjeg državnog tijela Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Socijalističke Republike Hrvatske kojem je na čelu bio predsjednik Predsjedništva CK SKH iako je iz ostale dokumentacije vidljivo da su stručne službe CK SKH vodile administrativno poslovanje i za Komitete ONO i DSZ te da se službena korespondencija upućivala na adresu CK SKH s napomenom “za Komitet za ONO i DSZ”.

Taj komitet je bio važno tijelo u SRH i bio sastavljen od najviših političkih i vojnih funkcionera, kazao je Pavlović dodavši kako je to tijelo imalo mogućnost uvođenja izvanrednoh stanja na području SRH, kao i mogućnost da u bilo kojem trenutku preuzme ulogu bilom kojeg državnog organa u Hrvatskoj. To je tijelo donosilo vrlo važne odluke, čak važnije od odluka na CK SKH, kao i odluke o likvidacijama političkih protivnika.

Neposredno najznačajniji dijelovi dokumenata iz Srbije su u posjedu Savezne službe bezbednosti koji kažu, navodi Pavlović, kako dokumenti ne postoje jer su “uništeni u bombardovanju Sjeverno-atlantskog pakta”.

Pavlović je kazao kako su izuzetno važni dokumenti koje je prikupio sudac Turudić, a među njima radi se i o pedesetak zapisnika Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Socijalističke Republike Hrvatske. Ti dokumenti su pristigli na sud u Njemačku i čekamo da nam ih sud dostavi, napomenuo je.

Izvor: narod.hr

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati