Odvjetnik Pavlović: Arhiva SKH cenzurirana, SDP odgovoran – posebno glavni tajnik Igor Dragovan

1

Dokumentacija arhiva SKH koju su odvjetnici Gizele Đureković zatražili od Hrvatskog državnog arhiva je cenzurirana, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović dodavši kako je prvi dio cenzuriran još u nastanku dokumenata, a drugi prije predaje dokumentacije u HDA.

Za tu cenzuru je odgovoran SDP, posebno SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan koji je nadležan za davanje dozvole za pristup infomacijama, istaknuo je Pavlović dodavši kako su iz SDP-a kazali da nemaju ništa protiv toga da se dokumenti daju na uvid, a ipak se na SDP-ovo dopuštenje za uvid čekalo četiri i pol mjeseca te se nakon toga od Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost čekala odluka o deklasifikaciji dokumenata.

Igor Dragovan
Igor Dragovan

Cenzuriranje je vidljivo kroz nepodudaranja u dnevnom redu i zapisniku, a također su magnetofonska snimka, zapisnik i transkript snimke spremljeni u sef predsjednika CK i za javnost su nedostupni, pojasnio je Pavlović prvu razinu cenzure.

Prije predaje u HDA dokumentacija je cenzurirana na način da od 141 sjednice Predsjedništva CK SKH koje su se tada trebale održati, na raspolaganje nam stavljeno njih 76, kazao je Pavlović napomenuvši kako su od Državnog arhiva tražili dokumente iz arhivskog fonda CK SKH od 1982. do 1984. godine.

Pavlović je kazao kako po tragovima koji postoje u postojećoj dokumentaciji sjednice su održane ,no nikada nisu stigle do HDA.

“Očigledno je nekome to ipak smetalo, izjave da SDP kao sljednik Saveza komunista Hrvatske nema što skrivati i da je to sve javno, nisu točne”, naglasio je Pavlović dodavši kako je tu dokumentaciju potrebno staviti na uvid javnosti, jer to je bitno za ovaj i cijeli niz paralelnih postupaka u Njemačkoj, a također ima povijesno značenje.

“Ono što je vidljivo nakon pregledavanja dokumenata iz arhiva, je da je postojalo više razina tzv. političke podobnosti gdje je razina političke podobnosti omogućavala pristup određenim dokumentima i informacijama”, rekao je Pavlović.

“Niti svi članova CK SKH, niti svi članovi predsjedništva nisu sudjelovali u svim odlukama. Neke stvari su se dešavale mimo redovnih sjednica, u užem krugu ljudi. Takve stvari jasno nećemo pronaći dokumentirane, no već tragovi o tome, znače vrlo mnogo”, istaknuo je Pavlović.

U optužnici Perkoviću i Mustaču navodi se kako postoji određeni put kako je došlo do naredbe i odluke da se Đureković likvidira. Nigdje nije napisano da je održana sjednica i da je netko dobio nalog – već iz optužnice proizlazi da se radi o neformalnoj razini, kazao je Pavlović.

Sada dobivamo potvrdu da su se i druge odluke donosile na sličan način, to govori da teza u optužnici ima osnovanost, istaknuo je.

Vodeći ljudi tada u bili predsjednici predsjedništva CK SKH ’82. Milka Planinc, sekretar Milutin Baltić, ’83. predsjednik predsjedništva Jure Bilić, sekretar Marijan Kalanj, ’84. predsjednik predsjedništva Josip Vrhovec, naveo je Pavlović.

“U javnosti se pokušava postići da se Đurekovićeva strana dovede do pozicije da se mora braniti – želi se reći da je Đureković bio smeće i da ako ga se ubilo, to se trebalo. Pokušava se nametnuti da se moramo braniti, no mi to više nećemo”, rekao je Pavlović.

Uvid u arhive potpuno jasno postavljaju sliku same Službe državne sigurnosti i razbijaju priču da su se naši ‘domaći dečki’ bili dobri dečki i igrali špijuna i bili salonski momci, a to su na kraju pokazali sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a da su zli momci bili u Beogradu, što nije točna slika – to pokazuju dokumenti, navodi Pavlović.

„Arhivski fond CK SKH je očigledno pročišćen i cenzuriran. Moguće je kako je primarna cenzura učinjena već u trenutku nastanka gradiva jer su određene teme za koje postoji zanimanje u hrvatskoj javnosti cenzurirane već kod nastanka građe na način da u dokumentima postoje zabilješke da su dokumenti, zapisnici i magnetofonske vrpce sa snimljenim raspravama predane tadašnjem predsjedniku Predsjedništva CK SKH i odložene u njegov osobni sef“, poručio je Pavlović.

Udba, odnosno Služba državne sigunosti, je bila dobro organizirana, zatvorena organizacija s jasnim razgraničenjima nadležnosti na svim nivoima, naglasio je.

Pitanje je: je li netko od njih ušao u kaznene odgovornosti ili nije, je li sudjelovao u brutalnoj likvidaciji ili nije, to da nije znao, svatko tko je radio u tom sistemu, po onome što se vidi po dokumentaciji, ne može reći, zaključio je Pavlović.

Odvjetnik Pavlović također je istaknuo kako u Hrvatskom državnom arhivu, pa ni u fondu CK SKH nisu našli gradivo nastalo djelovanjem tadašnjeg državnog tijela Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Socijalističke Republike Hrvatske kojem je na čelu bio predsjednik Predsjedništva CK SKH iako je iz ostale dokumentacije vidljivo da su stručne službe CK SKH vodile administrativno poslovanje i za Komitete ONO i DSZ te da se službena korespondencija upućivala na adresu CK SKH s napomenom “za Komitet za ONO i DSZ”.

Taj komitet je bio važno tijelo u SRH i bio sastavljen od najviših političkih i vojnih funkcionera, kazao je Pavlović dodavši kako je to tijelo imalo mogućnost uvođenja izvanrednoh stanja na području SRH, kao i mogućnost da u bilo kojem trenutku preuzme ulogu bilom kojeg državnog organa u Hrvatskoj. To je tijelo donosilo vrlo važne odluke, čak važnije od odluka na CK SKH, kao i odluke o likvidacijama političkih protivnika.

Neposredno najznačajniji dijelovi dokumenata iz Srbije su u posjedu Savezne službe bezbednosti koji kažu, navodi Pavlović, kako dokumenti ne postoje jer su “uništeni u bombardovanju Sjeverno-atlantskog pakta”.

Pavlović je kazao kako su izuzetno važni dokumenti koje je prikupio sudac Turudić, a među njima radi se i o pedesetak zapisnika Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Socijalističke Republike Hrvatske. Ti dokumenti su pristigli na sud u Njemačku i čekamo da nam ih sud dostavi, napomenuo je.

Izvor: narod.hr

kamenjar.com

facebook komentari

  • peppermintt

    Džabe im je krečit, hod prema rekonstrukciji zločinačke organizacije je nezaustavljiv