ODZVONILO TRGU MARŠALA TITA U SREDIŠTU ZAGREBA?

6

Zagrebački trg na kojemu je Hrvatsko narodno kazalište do idućeg Dana “antifašističke borbe” više se neće zvati Trg maršala Tita.

Stav je to koji je iznio Mario Kapulica, savjetnik premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, najavljujući kako će HDZ-ovi članovi Gradske skupštine Zagreba glasati za preimenovanje tog trga.

“HDZ je i prije predlagao preimenovanje toga trga, ali prijedlog nije prošao”, kazao je Kapulica, uz napomenu da je još rano (budući da se još nije konstituirala Skupština) govoriti hoće li preimenovanje Trga maršala Tita inicirati HDZ, hoće li prijedlog ići od Milana Bandića ili od vijećnika izabranih na listi Brune Esih, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, vijećnici izabrani na nezavisnoj listi Esih, na kojoj je i Zlatko Hasanbegović, takav su zahtjev iznijeli gradonačelniku Milanu Bandiću, uvjetujući mu time podršku u Skupštini.

“Mi ćemo podržati Milana Bandića i sudjelovati u formiranju većine samo pod uvjetom da se odmah nakon konstituiranja Skupštine kao prva točka dnevnog reda stavi preimenovanje Trga maršala Tita”, rekao je tada Hasanbegović. Istaknuo je i kako za njih ne dolazi u obzir da se o tome odlučuje na referendumu, a što je predlagao Bandić.

Protiv referenduma je i HDZ. Kapulica ističe da bi raspisivanje referenduma oko naziva Trga maršala Tita bilo jako loše jer bi potaknulo ideološke podjele i rasprave. “Možete li zamisliti kakva bi to bila kampanja koja bi se vodila za referendum i kakve bi to sukobe i podjele isprovociralo”, kaže savjetnik premijera Plenkovića.

U HNS-u, novom HDZ-ovom koalicijskom partneru koji je svoj ulazak u Vladu među ostalim uvjetovao uklanjanjem pozdrava “Za dom spremni” sa spomen-ploče poginulim braniteljima pripadnicima HOS-a koja je istaknuta u Jasenovcu, pak sada kažu: “Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu nema nikakve veze s koalicijom HNS-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, niti je to pitanje na bilo koji način obuhvaćeno koalicijskim sporazumom”. Rekao je to Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a, koji do izbora novog šefa stranke obavlja funkciju predsjednika.

Hasanbegović: Referendum o imenu Trga maršala Tita ne dolazi u obzir, već samo preimenovanje!

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Odlično…nadamo se da će biti tako! Biti će polemika ,,pun koš”, ali očekujem da konačno domoljubna opcija dođe pameti i da prestane prihvaćati rasprave, na tu temu, na političkoj razini (iako i na toj razini ima argumente ,,k’o planina” u odnosu na zastupatelje zločinačke ideologije!), već treba forsirati polemike na civilizacijskoj i humanoj razini podkrijepljenje činjenicama o izvršenim zločinima po direktnom nalogu tita, a protivnike otvoreno i bez rukavica nazivati apologetima i čuvarima zločinačke ideologije, ma tko bio na suprotnoj strani, a pri tome svakako prozvati suvremene ,,antifašiste” kao nedvosmislene podržavatelje izvršenih zločina, kao i to da ovi ,,antifašisti” nemaju nikakvih dodirnih točaka sa stvarnim antifašizmom u vrijeme Hitlera i Musolinija!

  • Istina

   Ako ovo uspije, ne bi se smjelo stati samo na ovome. Treba raditi na tome da se u cijeloj Hrvatskoj uklone nazivi ulica i trgova koja nose nazive po komunističkim zločincima.

   Komunizam i istinski antifašizam su dvije suprotnosti. Istinski antifašizam, ako to možemo tako nazvati, osuđuje svaki totalitarizam, pa i komunistički.

  • Agromentum

   Jedino o čemu bi se moglo raspravljati, jest, kad će se prirediti prigodna proslava povodom skidanja tog bremena i sramote.

   • Istina

    Neka se to skine. Lako je napraviti proslavu.

   • Dusko Besenic

    I ne samo proslava….trebalo bi to staviti u ,,kalendar” kao nekakav spomen dan na mučenike totalitarnog i zločinačkog režima, koji bi obuhvatio i one, ne male žrtve, koje je tito posmicao kao sebi opasne protivnike, a bili su istinski antifašisti demokratskih stavova!

    • Istina

     Slažem se. Svakako, taj bi datum u kalendaru trebalo označiti posebno.