Pratite nas

OHR traži izbore za Mostar i tri oblasti koje bi prelazile rijeku

Objavljeno

na

Visoki predstavnik Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Tamir Waser jučer su uputili pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kako bi apelirali na njih da usvoje pravni okvir kojim bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru ove godine, priopćeno je iz OHR-a.

valentin inzko OHR

Ovim pismom predlažu se izmjene Izbornog zakona, na osnovu okvirnog dokumenta za koji je prošle godine suglasnost dalo šest stranaka, a kojim bi se, na osnovu postojećih gradskih područja, ustanovile tri oblasti koje bi prelazile rijeku i predstavljale izborne jedinice.

Ove izmjene trebalo bi usvojiti konkretno u svrhu održavanja izbora ove godine, a izabrano gradsko vijeće imalo bi mandat do 2016. godine, priopćio je OHR.

”Građani Mostara već su predugo lišeni osnovnog demokratskog prava. A Parlamentarna skupština ima obvezu da provede odluku Ustavnog suda, što nije uradila već četiri godine. Imajući u vidu činjenicu da stranke nisu u stanju da Parlamentu predlože kredibilan plan, mi smo im ponudili konkretan prijedlog za razmatranje”, rekao je visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo kako bi se, ako se izborni okvir uspostavi do 12. kolovoza, izbori za Gradsko vijeće Mostara mogli održati u isto vrijeme kada i opći izbori, 12. listopada. Stoga još uvijek ima vremena da se izbori u Mostaru održe zajedno s općim izborima, navodi OHR i doda je kako je sada potrebno je politička volja da se građanima pruži ono što zaslužuju.

Odlukom iz 2010. godine, Ustavni sud BiH je naložio da se prvo izmijeni Izborni zakon, te da se potom Statut Mostara uskladi s njim. Gradsko vijeće stoga ima priliku predložiti novu viziju za grad, navodi OHR.

Prvi zamjenik visokog predstavnika rekao je kako ‘Gradsko vijeće od početka ima ovlasti da izmijeni Statut ukoliko ima bolje ideje i prijedloge o načinu organiziranja grada.

”Ali, umjesto da predlože način na koji bi se situacija mogla poboljšati u korist svih, politički lideri su krivili međunarodnu zajednicu za probleme grada, a istovremeno su se vrlo dobro pobrinuli za sebe. Dok su građani Mostara nastojali da se oporave od ratnih razaranja, politički lideri su građane držali kao taoce etničkih programa s ciljem održavanja statusa quo čija je jedina svrha da ih održi na vlasti. Ovo se posebno odnosi na predstavnike SDA i HDZ-a BiH. Nijedna od ove dvije stranke nije ponudila pozitivnu viziju za Mostar i predložila načine koji bi doveli do rasta i prosperiteta grada koji bi mogao biti pokretač gospodarskog uspona u Hercegovini. Oni su se fokusirali samo na pronalaženje modela koji će im osigurati kontrolu nad najvećim resursima, a ne na modele koji će omogućiti izgradnju boljeg Mostara za buduće generacije”, rekao je Waser.

Inzko je pak dodao kako ”nepostojanje Gradskog vijeća ima stvarne posljedice”

”Proces usvajanja proračuna je daleko teži, više od pet milijuna KM koje se nalaze na računima gradskih područja ne može se iskoristiti, a javna poduzeća ne mogu normalno funkcionirati. U sva tri područja, gradski lideri su pokušali zaobići zakon, ali smo mi ostali dosljedni svom ranijem stavu – politički neuspjeh u rješavanju problema ne može biti izgovor za ignoriranje zakona. Umjesto toga, oni moraju provesti odluku Ustavnog suda”, rekao je Inzko.

Podsjećamo, Mostar već gotovo dvije godine nema Gradsko vijeće, zbog neodržavanja lokalnih izbora, pa je sva vlast u rukama gradonačelnika Ljube Bešlića. Grad je tek nedavno dobio proračun, a on je pak većinom predviđen za plaće administraciji i tekuće troškove. Jako malo novca i proračuna bilo je moguće izdvojiti za neka druga ulaganja, piše bljesak.info.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati