Pratite nas

Okončana još jedna faza arheoloških iskapanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca

Objavljeno

na

Studenti odjela arheologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predvođeni svojim profesorom dr. Brunislavom Marijanovićem okončali su još jednu fazu arheoloških iskopavanja na lokalitetu Crkvina-Rivine kod Stoca. Na tom su mjestu već otkrili kasnoantički kompleks koji uključuje i sakralni dio a po svojoj važnosti i razdoblju ovo je već postala arheološka senzacija u ovom dijelu BIH.

iskopanje-stolac-radimlja2

 

U cijeloj ovoj priči posebno mjesto pripada otkriću krstionice uz crkveni prostor a za koju se tvrdi da potječe još iz 6. stoljeća. To bi značilo kako su na stolačkom području živjeli katolici i prije onog stoljeća sedmog za kojeg se vežu podaci da su Hrvati nastanjivali ova područja u Hercegovini. Stoga je i vrijedno ovo arheološko otkriće kod Stoca pa se s dosta pozornosti prate sve aktivnosti studenata arheologa i njihovih profesora koji su i u ovoj zadnjoj kampanji imali dosta uspjeha na terenu, priopćeno je iz JU Radimlja Stolac.

“Ovogodišnja kampanja iskopavanja rezultirala je otkrićem jedne cjeline većeg kasnoantičkog kompleksa s izdvojenim gospodarskim i sakralnim dijelom. Ipak, najvažnije otkriće ove kampanje je istraženi prostor na jugoistočnom dijelu kompleksa i u cijelosti sačuvana krstionica. Jednako vrijedna su i otkrića grobova unutar i okolo Crkve. Pronalazak novih dijelova kamenog namještaja uz istraživanje crkve daje nam mogućnost potpune rekonstrukcije svetišta s pripadajućom oltarnom pregradom”, ističe voditelj iskopavanja prof. dr. Brunislav Marijanović.

Na licu mjesta je bio i stolački župnik don Rajko Marković koji ukazuje na ogromnu važnost za kršćane katolike stolačkog kraja. “U tim prvim stoljećima kršćanstva ove su krstionice zauzimale časno mjesto u Crkvi jer su se novo krštenici nakon duljeg pripremanja uglavnom krštavali u Uskršnjoj noći u krstionicama smještenim u Crkvi. Ovo daje pečat kršćanskom Stocu iz najranijih stoljeća.”-poručuje stolački župnik.

“Ovo je plod višegodišnje uspješne suradnje Općine Stolac i Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pa veliko hvala svim studentima i profesorima. Želja nam je ovaj lokalitet pretvoriti u turističku atrakciju i uključiti u našu ponudu.”, istaknuo je Ante Vujnović, ravnatelj JU “Radimlja” Stolac koja i preuzima daljnje korake u konzervaciji i prezentaciji ovog arheološkog nalazišta.

bljesak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati