Pratite nas

Hrvatska

Okrugli stol: Kako cestovno povezati krajnji jug Hrvatske – autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BiH?

Objavljeno

na

Dubrovačko-neretvanska županija je prometno izolirana regija na osjetljivom geostrateškom području. Treba je povezati, i to preko vlastitog teritorija, s ostatkom Hrvatske i Europskom unijom pomoću najkvalitetnije prometnice i mosta – zaključak je Okruglog stola održanog na temu ”Kako cestovno povezati krajnji jug Hrvatske – autocesta do Dubrovnika kroz Hrvatsku ili BiH?”

Sudionike je razočarala mogućnost da Jadransko-jonska autocesta ne ide preko Dubrovnika, nego kroz BiH, javlja Soundset Ragusa.

“Nama je neprihvatljivo da se u strategijama prostornih planova razmatraju i odabiru varijante koje su najpovoljnije i da se one na kraju nađu u tim strategijama i planovima, a da onda neka elita, ma kako za sebe mislila da je Bogom dana, kaže da neće ići po strategiji i prema planu, nego će ići kuda se dogovore. U demokraciji se odluke donose kroz javne rasprave, službene dokumente RH i ove županije. Naravno da je teoretski moguće da se odluke promijene, ali one se ne mogu promijeniti na jednom sastanku i jednom izjavom predsjednika Vlade”, rekao je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

“Nije nam jasno zašto je ponovno teritorij druge države privlačniji od vlastitog teritorija za rješavanje povezivanja krajnjeg juga s ostatkom zemlje”, dodao je.

Prijedlog rješenja prema kojem se nagovješta izmještanje trase Ploče-Dubrovnik u BiH je neprihvatljiv i štetan za RH iz više razloga. ”Nije to samo prometni problem već gospodarski, turistički, sigurnosni, ekološki, demografski pa i geostrateški”, rekao je profesor na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti Željko Marušić.

“Ako pristanemo i ne izborimo se za naše interese i ako autocesta bude išla teritorijem BiH kako je sada planirano, morat ćemo najmanje izgraditi brzu cestu jer ne dolazi u obzir da Dubrovnik bude povezan samo magistralom. Dakle, bit će tu brza cesta koja nije puno jeftinija od autoceste, ali trebat će izgraditi i tri spojnice do te predviđene autoceste, i kad to zbrojite onda će ta cijena biti najmanje jednako visoka kao što je izgradnja autoceste preko Dubrovnika”, rekao je profesor Marušić.

Zastupnik SDP-a u županijskoj skupštini Ivo Karamatić upozorio je da su želje sudionika opravdane ali da nisu realne jer ne postoji studija izračuna troškova za sve varijante Jadransko-jonskog koridora.

Govorili su još i Vjekoslav Dorić iz IGH Split te saborski zastupnik Branko Bačić. Sudionici sastanka zatražili su od predsjednika, Vlade i Hrvatskog sabora da zaštite hrvatske interese na krajnjem jugu te da ustraju na izgradnji autoceste kroz teritorij RH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati