Pratite nas

Hrvatska

Oleg Butković: Uvodimo elektronsku naplatu cestarina

Objavljeno

na

Gostujući na Novoj TV, ministar prometa Oleg Butković rekao je kako će se naplata na autocestama u budućnosti vršiti uz pomoć elektroničkog sustava. Kad će to biti, i kako će to izgledati, Butković nije otkrio. Štoviše, kaže da još ni sami to ne znaju.

Naime, sve članice EU morat će imati ujednačen elektronski sustav naplate cestarina. Dakle, vlada će, milom ili silom, morati uvesti ovakav sustav naplate.

“U prvih sedam i pol mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porast je broja vozila na autocestama u svim kategorijama vozila, a porasli su i prihodi, usprkos tome što smo morali uvesti sezonsku naplatu cestarina, povećati cestarine iz razloga što smo rekli da nećemo prodavati autoceste, da ih nećemo monetizirati, nego ćemo krenuti u restrukturiranje duga i tvrtki.

Prije nekoliko dana raspisan je i javni poziv za iskazivanje interesa za studiju budućeg elektronskog sustava naplate cestarine u Hrvatskoj. To je u skladu s pismom sektorske politike, svim reformama koje moramo napraviti u četiri, pet godina i u skladu s preporukama Europske komisije koja kaže da sve zemlje članice EU moraju imati ujednačen elektronski sustav naplate cestarine. Klasične vinjete u ovom su trenutku prošlost. Ali, neki oblik elektroničkog sustava naplate – da. Ali pričekajmo da ta studija bude gotova”, rekao je Butković.

“S BiH je bilo sve dogovoreno oko Pelješkog mosta”

Osvrnuo se i na Pelješki most.

“Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, koja uključuje izgradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta, u potpunosti implementira dogovor između Hrvatske i BiH koji je postignut i potpisan 2006. Hrvatska u potpunosti potvrđuje pravo neškodljivog prolaska kroz morski prostor Hrvatske, kroz unutarnje morske vode i teritorijalno more, svim brodovima koji idu u luku Neum i iz luke Neum prema hrvatskom ZERP-u.

U potpunosti je ispoštovana konvencija UN-a o pravu mora, posebno članak 45 koji uređuje pravo neškodljivog prolaza između jednog dijela otvorenog mora i isključivog gospodarskog pojasa, u ovom slučaju hrvatskog ZERP-a i teritorijalnog mora druge države.

Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je prošao sve prepreke, svu proceduru Europske komisije. 7. lipnja je došlo odobrenje za bespovratnih 357 milijuna eura, čime Hrvatska spaja svoj teritorij, odnosno, Europa spaja europski teritorij. Ovo što u posljednje vrijeme čujemo iz BiH više ide u sferu politike i nekih predizbornih događanja, nego u sferu struke i dogovora koji je postignut 2006.”, rekao je Butković.

“Sve je dogovoreno 2006. Hrvatska je implementirala zahtjeve. BiH koja je tražila da visina mosta bude 55 metara, širina plovnog puta 200 metara. Mi smo to prihvatili i u ovom trenutku smo u drugom stupnju natječaja za odabir izvođača. Do kraja kolovoza se trebaju predati ponude, pa postupak ide dalje. Očekujemo potpis ugovora o izgradnji Pelješkog mosta i početak radova na jesen”, dodao je.

“Nedostaje nam licenci”

Osvrnuo se na budućnost Ubera.

“U izradi je novi zakon o cestovnom prijevozu koji rješava i to pitanje. Radna skupina završava svoj posao. U njoj su sjedili i predstavnici taksija, Ubera, obrtničke komore, gospodarske komore, ministarstva i struke. Uključili smo i prometni fakultet, izaći ćemo s novim prijedlogom zakona.

Činjenica je da će se ići na najmanje djelomičnu liberalizaciju jer je nedostatak licenci evidentan. Tržište je takvo da vapi za još licenci, i naravno da će u tom pravcu ići zakon. Novi tržišni modeli su dobrodošli. Ali svi moraju raditi u skladu sa zakonom i svi moraju imati ista pravila”, kaže Butković.

“Pričekajmo da izađemo sa zakonom u jesenskom roku. Najprije ide javna rasprava kada će se svi moći uključiti sa svojim komentarima. Zakon će nakon toga ići u proceduru vlade, pa nakon toga prema saboru. Početkom rujna imat ćemo gotovo rješenje”, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Damir Krstičević: Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH s izaslanstvom susreli su se u utorak, 26. rujna 2017. godine s ministrom obrane Države Izrael Avigdorom Liebermanom, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Na početku, ministar Krstičević uputio je izraze sućuti izraelskom ministru Liebermanu i izraelskom izaslanstvu zbog  današnjeg terorističkog napada koji se dogodio u Izraelu i tom prilikom rekao: “Izražavam sućut Državi Izrael zbog terorističkog napada i žrtava, i svi zajedno trebamo biti ujedinjeni u borbi protiv terorizma”. U tom kontekstu, ministri su razgovarali o sigurnosnim izazovima i prijetnjama i zaključili kako je nužna prilagodba novim izazovima, sinergija i razmjena informacija kako bi bili brži i spremniji suočiti se sa sigurnosnim ugrozama.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unaprjeđenjem suradnje ministarstava obrane kao i sveukupnih bilateralnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom izraelskog ministra obrane te istaknuo: “Izrazito mi je drago zbog odlične suradnje dviju prijateljskih zemalja, Hrvatske i Države Izrael i našeg strateškog partnerstva. Hrvatska ima prilike učiti od najboljeg na području obrane i sigurnosti, i želim naša znanja i sposobnosti podijeliti s našim partnerima i prijateljima, osobito s područja gašenja požara iz zraka, gdje smo jedni od najboljih”.

Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su suradnju prošle godine kada je hrvatska protupožarna eskadrila pomogla Izraelu u gašenju velikih požara, a suradnja i razmjena iskustava nastavlja se i ove godine, kada je u listopadu u Izraelu planirano sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj vježbi na temu gašenja požara.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i zahvalio na pomoći koju je Hrvatska pružila u gašenju požara u Izraelu. Također, istaknuo je zadovoljstvo održanim sastankom i prijateljskim odnosom Hrvatske i Izraela i želju za intenziviranjem i proširenjem buduće suradnje.

Ministri su razgovarali i o intenziviranju suradnje dviju obrambenih industrija, kada je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo što će hrvatske i izraelske tvrtke zajedno sudjelovati na poslovnom susretu koji će se održati sutra u Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekavši: “Ovo je izvrsna prilika za buduću gospodarsku suradnju i nadam se da će to rezultirati i zajedničkim poslovnim aranžmanima”. Ministar Krstičević i izraelski ministar Lieberman sudjelovat će na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki, koji će se održati u srijedu, 27. rujna 2017. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Također, na sastanku se razgovaralo i o suradnji na području cyber sigurnosti,i ovom prilikom dogovorena je buduća suradnja i upućivanje dvoje časnika iz Hrvatske na tečaj o cyber sigurnosti u Izraelu.

Ministri su razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Država Izrael jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom. Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. “Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku. Uz strateško partnerstvo, iznimno je važna poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo podizanje tehnološke razine naše države i koja će dati snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane”, istaknuo je ministar.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj ministar Lieberman s izaslanstvom susret će se s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U Zagreb stiže izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Dočekat će ga potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Ministarstvu obrane.

U Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak. To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.

U Banskim dvorima s izraelskim će se ministrom Avigdorom Liebermanom sastati premijer Andrej Plenković, uz kojeg će biti i ministar Krstičević. Razgovarat će se o međunarodnoj sigurnosti i obrambenoj suradnji.

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

facebook komentari

Nastavi čitati