Pratite nas

Život

Omiljena terapija – liječenje seksom

Objavljeno

na

Može li seks liječiti? Liječnici kažu da može. Bez obzira na simptome od kojih osoba pati, glavobolja, bolovi u križima, depresija, dobar seksualni život može imati ljekovit učinak na njih. Preliminarna istraživanja ukazuju da seks može ojačati imunološki, obrambeni tjelesni sustav, okakšati bolove, ublažiti neke oblike migrenoznih glavobolja, a također pružiti i određene psihološke koristi.

Pozitivne emocije – zabava, uzbuđenje, upravo ono što seksa sa sobom donosi, mogu imati itekako pozitivne učinke na organizam. Seks opušta napetost i isključuje adrenalinski stresni sustav. Znanstvena istraživanja su potvrdila sljedeću vezu između seksa i dobrog zdravlja:

Srce

sexManjak seksualnog zadovoljstva trebao bi biti proučen u budućim ispitivanjima kao mogući rizični faktor za srčana oboljenja”, kaže psihijatar Alexander Lowen, direktor Međunarodnog instituta za bioenergetske studije u New Yorku. U jednom istraživanju na 100 žena, liječenih od srčanog infarkta, 65 njih je izjavilo da su osjećale seksualno nezadovoljstvo prije smještaja u bolnicu. U drugoj studiji sprovedenoj na 131 muškarcu, dvije trećine njih je reklo da su imali znatne seksualne probleme prije nego su doživjeli srčani udar.

Prof. Alfred Franger, s medicinskog fakulteta u Wisconsinu, smatra da je seks poput mini tjelovježbe, u toku koje žena može, na primjer, potrošiti 8, a muškarac i do 12 kalorija na minutu.

Imunološki sustav

Ispitivanje provedeno na ženama oboljelima od raka dojke pokazalo je da su ”one koje su bile zadovoljne intimnošću u svojim životima imale bolju razinu T-stanica, bijelih krvnih tjelešaca, koji igraju glavnu ulogu u funkciji obrambenog imunološkog sustava – i živjele su duže”.

Istraživanja su pokazala da stres ometa imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na bolest, prehlade, visoki krvni tlak do čira. Spolni odnos pobija stres i dovodi do potpune tjelesne relaksacije. Premda taj učinak traje samo nekoliko sati, s redovnim seksom osoba će se progresivno osjećati manje stresno.

Predmenstrualni sindrom

Kod nekih žena seksualni odnos može olakšati simptome predmenstrualnog sindroma.

Bolovi

Ispitivanja obavljena na nekoliko različitih mjesta na grupi žena koje su patile od bolnih stanja kao što su kronični artritis, trzajne ozljede kičme itd., ukazala su da su živahan seks i orgazam povisili prag podnošljivosti bola kod tih žena. To se tumači činjenicom da se za vrijeme seksualne stimulacije u centralnom nervnom sustavu otpuštaju kemijski spojevi koji se zovu endorfini i koji mogu ublažiti razne vrste bolova. Spolni odnosi su također značajni sedativ. Oni gotovo trenutačno umiruju tijelo i pomažu da se olakša nesanica.

Mentalno zdravlje

Koliko je važan zadovoljavajući seksualni život za dobro mentalno zdravlje? Provedenim studijama utvrđeno je da su osobe sa zadovoljavajućim seksualnim životom manje tjeskobne, manje neprijateljski raspoložene i manje sklone okrivljavati druge za razne probleme.

Seksualno zadovoljstvo može vas također učiniti samopouzdanijima. S vremenom bračni partneri nauče izraziti svoje potrebe, a to im pomaže da budu manje sputani, spontaniji i sposobniji udovoljiti traženjima. Nježan i pažljiv seksualni život pomaže da oba partnera izvuku jedan iz drugog ono najbolje što imaju.

Autor: dr. Ivo Belan

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

Batarelo: Dosta je frljićizacije Hrvatske!

Objavljeno

na

Objavio

Udruga Vigilare od Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu traži povlačenje plakata kojima promovira pretplatu za kazališnu sezonu 2017./2018.

Na plakatu se, naime, nalazi par koji aludira na seksualni čin.

– Nakon zaprimanja više pritužbi zabrinutih građana, udruga je i formalno uputila prosvjedno pismo HNK-u, Ministarstvu kulture i Gradskom uredu za kulturu te pozvala građane da učine isto kako bi zajedničkom akcijom spriječili daljnje promicanje bluda, vulgarnosti i šunda u hrvatskom javnom prostoru – priopćila je Udruga Vigilare.

– Hrvatsko narodno kazalište kulturna je ustanova od nacionalnog značenja i ne može biti prepuštena umjetničkim aktivistima i kulturnim revolucionarima. Zadaća HNK-a jest očuvanje nacionalne i njegovanje klasične kulture, a ne prizemno provociranje kroz poigravanje vrijednostima najvećeg dijela hrvatskog naroda. Ovi prostački plakati ispod su razine HNK-a i pravi su primjer neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika koji obilno financiraju tu ustanovu.

Ovoj frljićizaciji Hrvatske konačno ćemo stati na kraj – rekao je predsjednik udruge Vigilare dr. sc. Vice Batarelo.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Državni tajnik Milas otvorio Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13.rujna 2017. u Ljubuškom je otvoren Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s poteškoćama u razvoju čiju izgradnju je, najvećim dijelom,  pomogla Vlada Republike Hrvatske. Objekt se prostire na površini od 500 metara četvornih. Ima 30 prostorija različite namjene u kojima će za početak raditi fizioterapeut, logoped, defektolog i radni terapeut te će skrbiti za oko 100 osoba s poteškoćama u razvoju.

Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske čestitao je i zahvalio udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Duga koji su inicirali ideju o izgradnji centra te načelniku općine Nevenku Barbariću, koji je sa svojim suradnicima pokrenuo te i realizirao ovaj značajni projekt.

„ Ponosan sam jer je doprinos otvaranju ovog Centra dala i Vlada Republike Hrvatske putem natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH. Ovaj centar je primjer kako se zajedničkim naporima i suradnjom postižu izvrsni rezultati  “ rekao je Milas i dodao kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti podržati i druge slične projekte koji su na dobrobit široj društvenoj zajednici, posebice kad su pitanju najranjivije skupine društva.

Istog dana, državni tajnik Milas je obišao Dom za starije i nemoćne osobe u Prozor Rami te posjetio Franjevački samostan Uznesenja BDM Rama Šćit. U popodnevnim satima,  u povodu obilježavanja 24.obljetnice stradanja Hrvata u mjestu Uzdol, općina Prozor Rama, zajedno s pripadnicima Treće bojne brigada Rama, te ministrom pravosuđa BiH g. Josipom Grubešom, posjetio je Memorijalni centar te odao počast stradalim žrtvama – civilima i pripadnicima HVOa.

facebook komentari

Nastavi čitati