Pratite nas

Pregled

Omogućite 
i novinarima da gule krumpire

Objavljeno

na

Policija je gnjavila Nina Raspudića zbog sramotnog napada na Tomića iako je Tomislav Čadež davno upozorio tko želi njegovu likvidaciju.

Poznato kulturno pero, Tomislav Čadež svojedobno je osumnjičio M. J. da je kao autor “štakorskog pamfletića” pod naslovom “Tomiću, brate, reci da mrziš Hercegovce” naručio likvidaciju književnika i kolumnista Ante Tomića. Čadežov tekst u Jutarnjem listu, koji se još može naći na internetu, ostavio je tako snažan dojam na mene da sam već tada mislio o tomu barem nešto napisati, ali sam onda zaključio da je bolje suspregnuti emocije i prepustiti institucijama da u miru odrade svoj posao. Prošlo je gotovo šest mjeseci, pomno pratim sva izvješća policije i DORH-a te bih sigurno znao da su nešto poduzeli protiv M. J. Ali, ništa.

ante tomic

Inicijale Čadežova osumnjičenika navodim iz dva razloga. Prvi je što nisam tako drčan poput njega, posebice ne nakon što je pala prva osuda novinara po novom Kaznenom zakonu, pa bi i ovaj tekst mogao biti iščitan kao sramoćenje M. J., za kojim nema javnog interesa. Dakle, čak i ako je istina da je M. J. naručio likvidaciju, sud može zaključiti da ga je Čadež osramotio, a sudeći po tomu što je policija potpuno ignorirala njegov tekst, lako je zaključiti da za tu optužbu nema javnog interesa. I ode nekoliko novinarskih plaća.

Na te je nove okolnosti upozoravala odvjetnica Vesna Alaburić i prije nego su saborski zastupnici prihvatili novi alat kojim će sloboda javne riječi doseći razinu iz devedesetih i ranije. Njezina kritika švicarske inovacije koju je u naš Kazneni zakon unio prof. dr. Petar Novoselec dobila je i potvrdu u obliku nepravomoćne osude kojom je novinarka Jutarnjeg lista osuđena na kaznu od 26.133 kune. Nastave li suci tako presuđivati, novinari će požaliti što je Vesna Škare-Ožbolt svojedobno inicirala ukidanje mogućnosti zatvorske kazne za verbalne delikte. Što je najgore, za novinare koji se, pišući o korupciji, izlažu teškim novčanim kaznama ne vrijedi milosrdni institut “guljenja krumpira” kao za koruptivne ministre, župane ili gradonačelnike koji se mogu nagoditi s državom koliko će kilograma krumpira oguliti. Samo nepoznavanje propisa ili dobroćudnostPetra Čobankovića spasila je nas novinare tko zna od kolike kazne jer smo skandalizirali nagodbu DORH-a s njim.

acd6567dce918f58740ae07d0d64869d_view_m

Stoga ovaj tekst pišem strahujući što ako budem pogrešno shvaćen pa me tuže za “sramoćenje”. Ante Tomić bi se obogatio da je tužio sve, a nije bilo medija koji nije detaljno pisao o sramotnom i mučkom napadu na njega premda njemu ne bi bilo teško dokazati da baš i nije bilo javnog interesa da se baš eksplicitno piše o svim detaljima tog napada.

Barem tada očekivao sam da će policija odraditi svoj posao, ali Čadeža su opet ignorirali. I onda proteklog tjedna čitam kolumnu Nine Raspudića u Večernjaku u kojoj opisuje kako je policajcu dugo trebalo da ga u telefonskom razgovoru uvjere kako ga stvarno vrlo službeno trebaju zbog napada izmetom na Tomića, a da ga nisu nazvali komedijaši iz Bijelih udovica. I meni je dugo trebalo da pročitam tu kolumnu izlažući se pri tomu opasnosti da i po mene netko dođe jer sam se u punom kafiću, sjedeći sam za stolom, nezaustavljivo smijao nadvijen nad Večernjakom. Zašto i moj smijeh ne bi mogao nekoga natjerati da se pita zašto se ovaj tako smije pa da ga to navede na pogrešni zaključak? Kao što bi sud mogao zaključiti da je ovim tekstom osramoćena policija zbog upozoravanja na neselektivnost, Čadež kao nevjerodostojan novinar ili da se iza inicijala M. J. zapravo krije potpisnik ovih redaka.

MarinkoJuracić/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati