Čović odlučan: Onaj tko ima vlast u RS-u naš je partner, a na Izetbegovićeve provokacije nećemo nasjesti

5

Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika“, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati

Kada smo zadnji put razgovarali, Izetbegović mi je rekao da će razgovarati sa svima. Nakon toga, Komšić mi je potvrdio da mu je Izetbegović ponudio „neke papire“ koji su bili prihvatljivi i Izetbegoviću.Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da malo stvari zaokrenu.

Od dna k vrhu

Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da pravimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drugačija. Vidjet ćemo što su dogovorili – bio je prvi komentar Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, na dogovor o koaliranju SDA i DF-a na državnoj razini i najavju soaliranja ovih dviju stranaka sa Savezom za promjene.

On je dodao i da je „njihovo pravo da se dogovaraju“, misleći na Komšića i Izetbegovića.

– Vidjet ćemo gdje će završiti. Meni se čini da je logično da vlast pravimo od istih stranaka po vertikali, kako bi mogli imati učinkovitu vlast. Barem sam ja tako razgovarao i s Dodikom i s Izetbegovićem i s Komšićem i oni su se složili sa mnom – ističe predsjednik HDZ BiH.

Najavljuje da će se odmah nakon objave službenih rezultata krenuti u razgovore kako bi se do kraja ovog mjeseca konstituirale županijske skupštine, a onda krenuo proces izbora entitetskih i državne vlade.

Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika“, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati.

– Prije svega, bitna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može uraditi bez vlasti. Sada, naivno bi bilo da se ispunjenje obećanja veže za ovog ili onog u RS. Onaj tko ima vlast u RS naš je partner, tko god to bio. To sam rekao i Ivaniću i Dodiku. Dodik nam je odgovorio da on može imati vlast čak u narednih 15-ak dana u RS. Sada, besmisleno bi bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bi smo time po strani stavili dio države koji se zove RS – rekao je Čović za „Avaz“.

Precizni dogovori

Upitan relativizira li ovime dogovor o partnerstvu koji ima s SNSD, on je odgovorio da nije.

– Ono je sasvim korektno i precizno. Rekli smo da pobjednici unutar sve tri nacionalne skupine trebaju napraviti okruženje koje može osigurati ispunjenje onoga što smo glasačima obećali.

SDA-u sam i privatno rekao što mislim tko im je bolji partner unutar bošnjačkog korpusa, ali je odluka na njima. Isto sam rekao i SNSD-u. Ta stranka dobila je predsjednika RS i ako do 25-26. 11. naprave vlast, onda je to to – rekao je Čović.

Istaknuo je da je partnerstvo s SNSD temeljeno na odnosima dviju stranaka, ali mora biti i potkrijepljeno realizacijom rezultata na terenu.

– Meni se čini da je Dodik u stanju napraviti vlast u RS. I on to otvoreno najavljuje – izjavio je Čović za „Avaz“.

Istjeravanje na čistinu

– Ne bih ja ništa ovo prejudicirao. Razgovori koji su počeli imaju za cilj i istjeravanje druge strane na čistinu. Mi ćemo krajem sljedećeg tjednae imati razgovore sa SDA i očekujem da ćemo na stol staviti ono što smo pričali.

Naši timovi rade na zajedničkom programu, definira se šta je hitno što se mora uraditi i kako implementirati vlast – smatra Čović.

On navodi i da je logično da svatko sada „tvrdi pazar“ i nastoji izvući maksimum, pa i HDZ i stranke okupljenje u HNS-u.

Osobno, čini mi se da ovo nije u skladu s onim što smo razgovarali prije neki dan na razini izaslanstava SDA i HDZ. Tada smo dogovorili da ćemo nastojati imati istu kompoziciju vlasti od državne do županijske razine. Rekli smo i da ćemo sačekati rasplet situacije u Republici Srpskoj i s onim tko bude tamo napravio vlast, graditi partnerstvo. Ovo sada je drugačije od razgovora koje smo imali.

Siguran sam da će HDZ imati sastanak rukovodstva stranke, te rukovodstva Hrvatskog narodnog sabora i zauzeti stav o dogovoru Komšić – Izetbegović. Za mene je ovo što je trenutno objavljeno, drugačije od onoga što smo mi s SDA pričali – rekao je za „Dnevni avaz“ jedan od čelnika HDZ BiH Marinko Čavara.

On je naglasio da iznosi osobno mišljenje, te da će se nakon sastanka rukovodstva, znati definitivni stav njegove stranke o dogovoru Komšić-Izetbegović.

agencije/vl

facebook komentari

 • peppermintt

  Ali Čova ti si već potvrdio savez s Dodikom, doduše nije to novi savez, ne čekajući konačan rasplet u entitetu rs.

 • cleuna

  Ne reče li ja neki dan u jednom komentaru da Izmetbegoviću nikada nije za vjerovati.
  Pa tko je to još vidio baliju da se drži riječi?

 • Prava istina

  Senzacionalno, međutim, zvuče informacije do kojih je preko izvora u vrhu SDA došao Dnevni list, a koje idu u prilog već prilično pouzdanim informacijama da SNSD Milorada Dodika neće biti dio državne parlamentarne većine pa dakle niti u Vijeću ministara BiH. Naime, naš dosta uvjerljivi izvor je potvrdio kako je ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel navodno u dva navrata telefonom nazvala lidera SDA Bakira Izetbegovića. U prvom je protokolarnom pozivu čestitala Izetbegoviću na izbornoj pobjedi i zaželjela mu uspješan mandat i dobru suradnju s drugom dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem te brzo formiranje novih vlasti na svim razinama. Ako je izvor Dnevnoga lista u pravu, a nema razloga sumnjati, onaj drugi poziv najmoćnije svjetske državnice je bio daleko zanimljiviji i intrigantniji.

  Prema tvrdnjama visokoga dužnosnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da ipak za budućega partnera u državnoj vlasti odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP. Opravdavajuće utemeljenje za tu prijateljsku gestu i elegantno izbjegavanje osude za jednostrano miješanje u unutarnje političke procese u BiH, i Angela Merkel, ali i Bakir Izetbegović nalaze u sporazumu koji su u travnju ove godine u Sarajevu potpisale domaće stranke koje pripadaju obitelji europskih pučkih stranaka. To su dakle uz SDA i HDZ BiH upravo i SDS i PDP. Zanimljivo je kako naš izvor spekulira, ali nema čvrste dokaze, da je Angela Merkel razgovarala i s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i da je i njemu sugerirala sličnu koaliciju kao i Izetbegoviću.

 • Misli misli..

  Danas je bilo na vijestima da DF pristaje da preda sve Hrvatske mandate HDZ-u.Ako je ovo istina a Čović odbije onda je zaista nešto čudno.

  • U Sarajevu je u tijeku sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije, u izjavi novinarima prije početka sjednice, zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se krenulo naopako – prvo od formiranja vlasti na državnoj razini, a potom ka nižim
   razinama, kazao je da se ta dva procesa mogu voditi paralelno dodavši da je ponuda SDA, DF-a i Saveza za promjene upućena predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću nešto što se ne može odbiti. Vidjeli ste da je gospodin Komšić spreman ponuditi ono što nije htio Zlatko Lagumdžija, a to su hrvatska mjesta u Federalnoj vladi.

   ovo je Bakirova večerašnja izjava