Pratite nas

BiH

Čović odlučan: Onaj tko ima vlast u RS-u naš je partner, a na Izetbegovićeve provokacije nećemo nasjesti

Objavljeno

na

Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika“, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati

Kada smo zadnji put razgovarali, Izetbegović mi je rekao da će razgovarati sa svima. Nakon toga, Komšić mi je potvrdio da mu je Izetbegović ponudio „neke papire“ koji su bili prihvatljivi i Izetbegoviću.Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da malo stvari zaokrenu.

Od dna k vrhu

Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da pravimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drugačija. Vidjet ćemo što su dogovorili – bio je prvi komentar Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, na dogovor o koaliranju SDA i DF-a na državnoj razini i najavju soaliranja ovih dviju stranaka sa Savezom za promjene.

On je dodao i da je „njihovo pravo da se dogovaraju“, misleći na Komšića i Izetbegovića.

– Vidjet ćemo gdje će završiti. Meni se čini da je logično da vlast pravimo od istih stranaka po vertikali, kako bi mogli imati učinkovitu vlast. Barem sam ja tako razgovarao i s Dodikom i s Izetbegovićem i s Komšićem i oni su se složili sa mnom – ističe predsjednik HDZ BiH.

Najavljuje da će se odmah nakon objave službenih rezultata krenuti u razgovore kako bi se do kraja ovog mjeseca konstituirale županijske skupštine, a onda krenuo proces izbora entitetskih i državne vlade.

Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika“, prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati.

– Prije svega, bitna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može uraditi bez vlasti. Sada, naivno bi bilo da se ispunjenje obećanja veže za ovog ili onog u RS. Onaj tko ima vlast u RS naš je partner, tko god to bio. To sam rekao i Ivaniću i Dodiku. Dodik nam je odgovorio da on može imati vlast čak u narednih 15-ak dana u RS. Sada, besmisleno bi bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bi smo time po strani stavili dio države koji se zove RS – rekao je Čović za „Avaz“.

Precizni dogovori

Upitan relativizira li ovime dogovor o partnerstvu koji ima s SNSD, on je odgovorio da nije.

– Ono je sasvim korektno i precizno. Rekli smo da pobjednici unutar sve tri nacionalne skupine trebaju napraviti okruženje koje može osigurati ispunjenje onoga što smo glasačima obećali.

SDA-u sam i privatno rekao što mislim tko im je bolji partner unutar bošnjačkog korpusa, ali je odluka na njima. Isto sam rekao i SNSD-u. Ta stranka dobila je predsjednika RS i ako do 25-26. 11. naprave vlast, onda je to to – rekao je Čović.

Istaknuo je da je partnerstvo s SNSD temeljeno na odnosima dviju stranaka, ali mora biti i potkrijepljeno realizacijom rezultata na terenu.

– Meni se čini da je Dodik u stanju napraviti vlast u RS. I on to otvoreno najavljuje – izjavio je Čović za „Avaz“.

Istjeravanje na čistinu

– Ne bih ja ništa ovo prejudicirao. Razgovori koji su počeli imaju za cilj i istjeravanje druge strane na čistinu. Mi ćemo krajem sljedećeg tjednae imati razgovore sa SDA i očekujem da ćemo na stol staviti ono što smo pričali.

Naši timovi rade na zajedničkom programu, definira se šta je hitno što se mora uraditi i kako implementirati vlast – smatra Čović.

On navodi i da je logično da svatko sada „tvrdi pazar“ i nastoji izvući maksimum, pa i HDZ i stranke okupljenje u HNS-u.

Osobno, čini mi se da ovo nije u skladu s onim što smo razgovarali prije neki dan na razini izaslanstava SDA i HDZ. Tada smo dogovorili da ćemo nastojati imati istu kompoziciju vlasti od državne do županijske razine. Rekli smo i da ćemo sačekati rasplet situacije u Republici Srpskoj i s onim tko bude tamo napravio vlast, graditi partnerstvo. Ovo sada je drugačije od razgovora koje smo imali.

Siguran sam da će HDZ imati sastanak rukovodstva stranke, te rukovodstva Hrvatskog narodnog sabora i zauzeti stav o dogovoru Komšić – Izetbegović. Za mene je ovo što je trenutno objavljeno, drugačije od onoga što smo mi s SDA pričali – rekao je za „Dnevni avaz“ jedan od čelnika HDZ BiH Marinko Čavara.

On je naglasio da iznosi osobno mišljenje, te da će se nakon sastanka rukovodstva, znati definitivni stav njegove stranke o dogovoru Komšić-Izetbegović.

agencije/vl

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“

Objavljeno

na

Objavio

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru (široki Brijeg) je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti  „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”.

Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar.

Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Krešić: Vehabijske zajednice u BiH su mnogobrojne

Objavljeno

na

Objavio

Pokazalo se da su vehabijske zajednice u BiH mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u BiH.

”Činjenica je da je tema radikalizacije u Bosni i Hercegovini svakodnevna i da se o tome govori svakojako.

U više navrata upozoravao sam na taj problem te smo ga i prepoznali kroz strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine u intervjuu za Hrvatski medijski servis.

Dodao je kako i isto tako i činjenica da i ”naši partneri vode računa o stanju u Bosni i Hercegovini, tako da vrlo često imamo različite informacije o tome”.

”Pojavom tzv. Islamske države na prostoru Iraka i Sirije, to je pitanje u Bosni i Hercegovini vrlo brzo artikulirano u velikom kapacitetu.

Pokazalo se, naime, da su vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini mnogobrojne, umrežene, s tisućama članova i sljedbenika te, što je najopasnije, s mnogostruko više simpatizera među “običnim”, autohtonim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Tako se gotovo neosjetno težište sa stranaca prenijelo na domaće stanovništvo koje je konvertiralo u radikalnu ideologiju”, rekao je Krešić.

Krešić je upozorio na visinu kazni za osobe optužene zbog odlaska na strana ratišta na Bliski istok.

”U ovom dijelu postoje velika nesnalaženja u kojem smjeru treba ići i poduzimati aktivnosti. Neki od njih će izdržati svoje kazne na koje su osuđeni, a da nisu prošli kroz programe deradikalizacije. Činjenica je da će po odsluženju kazne te osobe biti slobodni građani i idoli za sljedbenike ideologija koje su u nastajanju, a koje ne uvažavaju različitosti Bosni i Hercegovini. To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati”, kazao je Krešić.

facebook komentari

Nastavi čitati