Pratite nas

BiH

‘Oni, poput Vesne Pusić, koji govore da nam je bolje u EU nemaju nikakvog morala ili etike!

Objavljeno

na

“Zadaća politike je da prosipa optimizam, bio on neopravdan ili poluopravdan. Hrvatsko stanovništvo živi na sve nižoj razini kvalitete. To ne vidjet i govoriti da nam je bolje s članstvom upozorava da osoba nema nikakvog moimanja morala i etike prema stanovništvu.”, smatra Kulić

Koliko je prosječan građanin Hrvatske potrošio na hranu, plin, struju i vodu ovaj mjesec? Svega nešto manje, nego bilo koji drugi prosječan državljanin Europske unije. Kolika je prosječna plaća za Hrvata? Daleko manja od prosječne plaće građanina Europske unije. Dok se po standardu cijene penjemo do europskog prosjeka, po mogućnosti koje nam pruža naš teško zarađeni novac, daleko smo ispod svih kriterija.

Da to pojasnimo u najjednostavnijim brojkama. Prosječna Hrvatska satnica je oko 67 kuna (ne računajući onaj dio koji nam uzme porez). Tako bar kažu podaci Eurostata. Zato je u ostatku Europe prosječna satnica nešto veća od 180 kuna. Takvu satnicu u Hrvatskoj ima samo najbolje plaćeni direktor. Drugim riječima, cijene hrane u Hrvatskoj su za desetinu manje u odnosu na prosjek EU, ali je zato nam je plaća nekih dva i pol puta manja od njihove. Što se tiče cijene komunalija, neke mudre glave u Europskom parlamentu su se sjetile da bi mogli ujednačiti cijene plina, a kako je krenulo i cijene struje nisu daleko od toga. Za prosječnog Hrvata to znači dodatni mjesečni trošak od 200 kuna. Hvala EU! Ipak, ono što bi nas trebalo najviše smetati je da smo “punopravna” članica EU, ali se nas tretira kao drugorazrednu državu. Kao primjer ćemo uzeti kupovinu preko Interneta. Hrvati sve više imaju naviku kupovati online, ali se svega trećina i dalje boji da će im netko uzeti novac, a ništa poslati zauzvrat. Zašto bi vjerovali u poštenje kad i EU našim građanima uzima više nego što je potrebno? Primjerice, kad netko iz Hrvatske naručuje robu preko interneta iz Velike Britanije, on za dostavu plaća više nego što to plaća bilo koji drugi državljanin EU. Zašto? Jer je iz Hrvatske. Naša europska “braća” su nas forsirala da napravimo svakojake reforme da bi se bolje uklopili, ali kad su oni trebali napraviti isto, negdje je nastao problem. Licemjerstvo europskih čelnika se jedino može zasjeniti s licemjerstvom naših domaćih političara.

Dok slušamo Vesnu Pusić kako nas uvjerava da smo mi zapravo prosječna članica EU, podaci govore za sebe. “Nismo zemlja kakva bismo mogli i željeli biti, ali napravili smo golem pomak i danas smo prosječna članica Europske unije”, izjavila je u lipnju 2013. naša ministrica vanjskih poslova. Očito da su za nju problemi običnih građana zapravo vanjski jer na Hrvatsku gleda kao da ne živi tu. Dok se prosječni prihodi Hrvata ne ujednače s onima u EU, nitko ne može reći da smo mi prosječna zemlja Unije. Ne samo to, već je i naš minimalac daleko od europskog prosjeka. Za mišljenje smo pitali i jednog od vodećih hrvatskih ekonomskih stučnjaka Slavka Kulića da nam objasni kako je Pusić došla do tog zaključka. “Zadaća politike je da prosipa optimizam, bio on neopravdan ili poluopravdan. Hrvatsko stanovništvo živi na sve nižoj razini kvalitete. To ne vidjeti i govoriti da nam je bolje s članstvom upozorava da osoba nema nikakvog poimanja morala i etike spram stanovništva”, smatra Kulić

Podaci jednostavno ne lažu. Hrvati s ulaskom u EU ne žive ništa bolje, a onaj koji nas želi svrstati u europski prosjek može samo biti nestručan ili nemoralan. Za neke političare su naši problemi očito vanjski.

Autor: Leo Buljan/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

EU poručila: Izmjene Izbornog zakona se moraju provesti do izbora 2018. godine

Objavljeno

na

Objavio

Bosna i Hercegovina nije mogla čuti ključne poruke Europske unije nakon sastanaka ministara vanjskih poslova zemalja članica unije u Luxembourgu o tome da se u zemlji moraju promijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi se održali izbori sljedeće godine što je posve suprotno tvrdnjama visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije da se izborni mogu održati i provesti i bez preinake po apelaciji Bože Ljubića, piše Večernji list BiH.

“Vijeće očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda.

Vijeće smatra da se izbornoj reformi treba pristupiti u duhu konsenzusa i dijaloga kao važnom pitanju, te također poziva BiH da provede preporuke Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (OESS-ODIHR) kako bi se približila europskim standardima, poboljšavanjem demokratskog procesa budućih izbora”, kaže se u zaljučcima Vijeća za vanjske poslove na kojemu je sudjelovala i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Burić-Pejčinović, piše Večernji List.

Ustavni sud BiH je 28. prosinca prošle godine prihvatio aperlaciju Bože Ljubića, koji je u žalbi dok je bio predsjedatelj Zastupničkog doma naveo da je neustavna odredba da se iz svih županija u FBiH bira najmanje jedan pripadnik konstitutivnih naroda, bez obzira na brojnost pripadnika pojedinih konstitutivnih naroda u toj županiji. Ustavni sud je prihvatio navode Bože Ljubića da ne mogu jednak broj izaslanika za Dom naroda dati Bosansko-podrinjska županija s 23 Hrvata i Posavska županija koja ima oko 33.000 Hrvata. Na taj su način u dva navrata ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj Hrvata izbačene iz vlasti. No, u SDA ne smatraju kako je potrebno promijeniti Izborni zakon, a njihov visoki dužnosnik Šefik Džaferović lak je ustvrdio kako to nije uvjet za održavanje, ali niti provedbu odredbi izbora,

“Mi trebamo ozbiljno raditi na izmjenama Izbornog zakona, ali, ako do toga i ne dođe, izbori 2018. godine će se održati. Nema razloga da bude drukčije. I do sada smo pokušavali provesti neke odluke, ali izbori nikada nisu dovođeni u pitanje, osim u slučaju Mostara. Međutim, konkretna situacija vezana za odluku Ustavnog suda po apelaciji gospodina Ljubića nije ni slična onoj vezanoj za Mostar”, rekao je Džaferović. No, zanimljivo je da je odluka Ustavnoga suda o Mostaru apsolutno identična situaciji u Mostaru jer su hrvatske stranke prosvjedovale upravo zbog neproporcionalnosti vrijednosti glasova birača za izbor vijećnika u Gradsko vijeća, što je Ustavni sud potvrdio, a uz ostale identična je i formulacija o presudi oko izbora izaslanika za Dom naroda s obzirom da se odredbom o biranju po jednoga izaslanika iz svake županije narušava upravo načelo proporcionalnosti.

Uz način izbora izaslanika za Dom naroda EU je istaknula i kako treba provesti presudu Europskog suda za ljudska prava, koja bi trebala osigurati da se i predstavnici nacionalnih manjina mogu kandidirati za članove Predsjedništva BiH, što sada nije slučaj, ali i da budu birani u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Pri tome sud nije odredio na koji će se način provesti ta odluka. SDA sada ucjenjuje da se ove odredbe ne mogu mijenjati bez provedbe slučaja Sejdić-Finci a za što je potrebna izmjena Ustava BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati