Pratite nas

Pregled

Opasne veze – Josipović, Dujmović i pater Tolj

Objavljeno

na

Oni koji čitaju kolegu Dujmovića, znaju da se radi o čovjeku koji se ne libi reći istinu. Stav o njemu vjerojatno je podijeljen. Uostalom, nema društvene sfere u kojoj današnja Hrvatska nije podijeljena. Tihomir Dujmović jedan je od rijetkih novinara u Hrvatskoj koji je zbog istine dva puta bio politički strijeljan, osuđen i pokopan.

ivan_tolj_styria

Tada, osim ponekih necenzuriranih medija i portala, nitko, ali nitko nije stao u obranu svojega kolege. Zavladala je grobna medijska tišina.

Vratimo se malo na naslov ovog teksta. Nadam se da mi kolega Dujmović neće zamjeriti što sam plagirao ime njegove popularne tv emisije na jednoj lokalnoj televiziji. No valjda ga taj naziv prati sve do današnjih dana. Bivši predsjednik Josipović i glavni menadžer Styrije za jugoistočnu Europu velečasni Ivan Tolj nezaobilazni su protagonisti u životu kolege Dujmovića. Gle čuda, u njihovo vrijeme Dujmoviću je po drugi puta u samo četiri godine otkazana suradnja s Večernjakom. Prisjetimo se zašto.

U onom nacionalnom zanosu i euforiji kad je hrvatski narod jecao od sreće povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima 16.11.2012. Dujmović piše kolumnu znakovitog naziva „Nisu svi plakali od sreće!“ (dostupna na internetu). U toj kolumni Dujmović se dotakao komorne atmosfere na HRT-u, rotimovskog pogleda Ive Josipovića, rezigniranosti premijera Milanovića.

„Sve je bilo spremno za egzekuciju“ piše Dujmović. Pažljivo i bez zadrške (kakav i je), Dujmović secira jednu po jednu devijantnu pojavu u hrvatskom društvu i lustrira (rasvjetljuje) one koji se oslobađajućoj presudi jednostavno nisu mogli radovati.

No taj tekst samo je prelio čašu i nikada nije objavljen u Večernjaku. Jedan drugi tekst bio je početak kraja kolege Dujmovića. U tom tekstu Dujmović tematizira netom pronađene masovne grobnice u Gračanima gdje su koncem Drugog svjetskog rata jezivo skončali pitomci srednje zrakoplovne škole, mahom na pragu punoljetnosti te bolesnici plućne bolnice Brestovac. Ne bi vjerojatno u tom tekstu bilo ništa sporno da Dujmović nije spomenuo lijepe kape partizanke koje su tadašnjem predsjedniku toliko omiljele, a po Dujmoviću odgovorne za masovno strijeljanje djece i teških bolesnika. Još kad se na to nadoda spominjanje pukovnika Ivana Grujića kao suradnika UDBE, nije teško zaključiti kako su profesionalnu eliminaciju kolege Dujmovića naredili obožavatelji lijepih kapa partizanki i udbaškog podzemlja, a u stvarnost proveo velečasni Tolj, siva eminencija Večernjeg lista i bliski Josipovićev intimus.

Nije mi bila namjera posebno braniti kolegu Dujmovića. On je već dokazao da je sam sebi najbolji odvjetnik. Želio sam samo skrenuti pozornost na slobodu govora o kojoj je, u svjetlu posljednjih terorističkih napada, brujao cijeli svijet. Nažalost, o slobodi govora g. Dujmovića nije se oglasio nitko ili malo tko.

No kako to obično biva, istina na kraju uvijek pobjeđuje.

Josipović će otići u svoje prirodno okruženje, na Pravni fakultet. Prema nekim izvorima upravo zbog velečasnog Tolja otišao je i donedavni glavni urednik Večernjaka, Goran Ogurlić. I to ni manje ni više, već u konkurentski Jutarnji list u kome nova uprava radi čistke Pavićevih kadrova.

Medijski jataci bivšeg predsjednika, na čelu s Ivanom Toljem i zajedno s agencijama za istraživanje javnog mnijenja, ostali su na vjetrometini zabluda pokošeni rezultatima predsjedničkih izbora. Ali s obzirom da su spomenuti kadrovi danonoćno maltretirali javnost s namještenim anketama i suprotno svim standardima kreirali mišljenje javnosti na jedan reketarski način, možda bi se našlo materijala i za DORH. Pogotovo u ugovorima između određenih agencija i nekih medijskih kuća. Na to je pažnju skrenuo upravo Dujmović. Što bi rekli, kolo sreće se okreće.

Tomislav Stipić
izvor:HR Svijet

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati