Connect with us

Politika

Opća skupština UN-a aneksiju Krima proglasila nevaljanom; Ruske snage duž granice

Published

on

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela neobvezujuću rezoluciju koja nevažećom proglašava referendum o odcjepljenju od Ukrajine koji je uz pomoć Moskve početkom mjeseca održan na Krimu, a Zapad tvrdi kako glasovanje UN-a u četvrtak pokazuje međunarodnu izolaciju Rusije.

Stotinu je glasova bilo za, jedanaest protiv, a 58 suzdržanih u skupštini 193 zemalja. Veći broj zemalja nije ni sudjelovao u glasanju. Zapadni diplomati kažu kako je broj glasova potpore rezoluciji viši nego što su očekivali zbog, kako su rekli, agresivna moskovskog lobiranja protiv.

Prije glasanja jedan visoki zapadni diplomat rekao je kako bi rezultat od 80 ili 90 glasova za bio ukrajinski uspjeh. Drugi su se zapadni diplomati složili i rekli kako kako postignuti rezultat pokazuje koliko je slaba potpora Moskvi diljem svijeta.

Rezolucija UN-a odražava tekst na koji je Moskva početkom mjeseca već stavila veto u Vijeću sigurnosti. Odobrena deklaracija odbacuje krimski referendum kao “nevaljan, te ne može biti temelj za mijenjanje statusa Autonomne Republike Krima ili grada Sevastopolja”.

Rusija se u rezoluciji izrijekom ne spominje, nego Opća skupština “poziva zemlje, međunarodne organizacije i specijalizirane agencije da ne priznaju mijenjanje statusa” Krima i Sevastoplja.

Iako je rezolucija neobvezujuća, zapadni diplomati kažu kako šalje snažnu poruku o izostanku potpore Rusiji kad je Krim u pitanju. Snažno lobiranje da članice UN-a nagovori na glasanje protiv, dokaz je koliko Moskva tu rezoluciju ozbiljno shvaća, tvrde.

Ruske snage duž granice

Rusija je razmjestila gotovo 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom, rekao je u četvrtak predsjednik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je mnogo više od 20.000 vojnika koliko spominje SAD.

“Gotovo 100.000 vojnika stacionirano je na ukrajinskoj granici. Spremni su za napad već nekoliko tjedana”, rekao je Andrij Parubij u govoru koji je, putem interneta, održao na sastanku Atlantskog vijeća, istraživačkog instituta iz Washingtona.

“Ruske snage nisu samo na Krimu, nalaze se duž cijele granice. Na sjeveru, istoku, jugu”, upozorio je.

(H)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Published

on

By

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Continue Reading

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Published

on

By

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Continue Reading